Γάμος δεν έγινε, αλλά με τη χθεσινή εμφάνισή του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας επισφράγισε έναν αρραβώνα με μια μερίδα από τις δυνάμεις του επιχειρηματικού κόσμου.

Πέρυσι οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ελίτ είχαν σπεύσει να ακούσουν με περιέργεια τον – ιδιαίτερα σφιγμένο, λόγω της περίστασης – αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε πάει για να μιλήσει και να φύγει. Μόνο οι μαρξιστικές αναφορές τού απερχόμενου πλέον προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου είχαν προκαλέσει αίσθηση. «Είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια πράγματα στη Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων;» σχολίαζαν τότε κάποιοι στα πηγαδάκια, βρίσκοντας ιδιαίτερα τολμηρό το άνοιγμα του προέδρου τους στους οπαδούς του «Κεφαλαίου» του Μαρξ.

Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε με οικειότητα απέναντι στους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, το ίδιο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας απέναντί του.

Θεωρούν, μήπως, τώρα πια τον ΣΥΡΙΖΑ «λιγότερο επικίνδυνο»; Ή μήπως η αναγκαιότητα της ανάπτυξης – στοιχείο που διέτρεχε όλη την ομιλία του – καθησύχασε τόσο την «παλιά φρουρά» όσο και το «νέο αίμα» του ΣΕΒ; Αν κρίνει κανείς από τα θετικά σχόλια στα επιχειρηματικά πηγαδάκια, μάλλον και τα δύο.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όχι μόνο μίλησε τόσο πολύ για την ανάπτυξη, αλλά ότι, σε σύγκριση με το παρελθόν, δεν εστίασε στην απαρίθμηση των δεινών και του ολέθρου του Μνημονίου, δηλαδή δεν έδωσε το βάρος στην επίθεση κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών του αντιπάλων».

Το παραπάνω ενδεικτικό σχόλιο εκστομίστηκε από κορυφαίο μάνατζερ, την ώρα που μεγάλο πλήθος με – σχετικό – πάθος συνόδευε τους κ.κ. Τσίπρα, Φέσσα και Δασκαλόπουλο στο τραπέζι που παρέθεσε προς τιμήν του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ η νέα ηγεσία του ΣΕΒ. Σημεία των καιρών: πέρυσι αντίστοιχο τραπέζι με προσκεκλημένο τον κ. Τσίπρα δεν είχε πραγματοποιηθεί καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε θελήσει να το φτάσει… μέχρις εκεί.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ. Φέτος τα πράγματα κύλησαν εντελώς διαφορετικά: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθησε στην κεντρική θέση του τραπεζιού. Απέναντί του ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος βουλευτής Γιώργος Σταθάκης και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Δύο καρέκλες μακριά από τον κ. Τσίπρα κάθησε ο Γιάννης Δραγασάκης, για πολλούς το Νούμερο 2 του κόμματος και υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος.

Ακριβώς στην άλλη άκρη της ίδιας πλευράς, ο πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας Νίκος Καραμούζης με κόκκινη γραβάτα, βημάτιζε πάνω – κάτω πριν καθήσει στη θέση του, ενώ ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης έμπαινε βιαστικά στον χώρο του «πριβέ» γεύματος. Εκ δεξιών του κάθησε ο νέος πρόεδρος Θ. Φέσσας και εξ αριστερών η Ιωάννα Παπαδοπούλου της γνωστής φίρμας μπισκότων.

Παρόντες στο γεύμα ήταν και άλλα ισχυρά ονόματα της οικονομίας – οι Ευ. Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης της Ελλάκτωρ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, Κωνσταντίνος Κόκκαλης της Intracom Holdings, Γιάννης Κωστόπουλος των ΕΛΠΕ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος του Τιτάνα και ο Γιάννης Γιώτης της ομώνυμης βιομηχανίας παιδικών τροφών. Πώς θα είναι άραγε τα πράγματα του χρόνου;

Ελειπαν μόνο οι γραβάτες

Χωρίς γραβάτα πήγαν και φέτος, όπως και πέρυσι, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Ηταν το μόνο που δεν άλλαξε στις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους επιχειρηματίες.