«Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι υπάρχει δυσαρμονία στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη Βουλή και «δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις».

Επίσης, είπε ότι αυτή η Βουλή δεν νομιμοποιείται να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάλεσε ακόμα, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να μην προχωρήσει στον διορισμό του νέου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ, χωρίς τη συγκατάθεση και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέο πολιτικό τοπίο, συνιστά ιστορική ανατροπή και δημιουργεί νέους συσχετισμούς δυνάμεων, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν απωλέσει το 11% της δύναμής τους σε σχέση με το 2012, κι ότι αν είχαμε σήμερα εθνικές εκλογές θα είχαν μαζί 94 βουλευτές.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων και πως είναι προφανές ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων και στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες συντεταγμένα και το συντομότερο δυνατόν, για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι τον καλεί «να μην διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που έχει στο συρτάρι του για λιτότητα, για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε απολύσεις, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, σε εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας».

«Η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας μπορεί να δώσει δυνατότητες στη χώρα για μια ισχυρότερη παρουσία στην Ευρώπη», τόνισε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες.

«Κάποιοι τρομοκρατούσαν λέγοντας ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 2-3 μονάδες διαφοράς, την επομένη θα έχουμε σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς. Σήμερα έξω, έχει μια ωραία μέρα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόσο ο κ. Παπούλιας όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν και στην άνοδο των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει τις αιτίες που τον δημιουργούν, άρα πρέπει να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τον ευρωσκεπτικισμό».

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο, λέγοντας πως η ετυμηγορία του λαού είναι γενναία και πεντακάθαρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την ευρωκάλπη με διαφορά στο 3,8% έναντι της ΝΔ, ένα αποτέλεσμα που συνιστά την πρώτη νίκη της Αριστεράς σε εθνική κάλπη.

Συγκεκριμένα σε ποσοστό ενσωμάτωσης εκλογικών τμημάτων 97,78%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,55%, ενώ η ΝΔ είναι δεύτερη με 22,74%.

«Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς το θέμα του χρέους με αυτά τα ποσοστά; Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα έρθει να επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα, το νέο μνημόνιο που έχει ήδη αποφασίσει και έχει κρατήσει κλειστό στο συρτάρι του;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.