Ήταν «εθνικό καθήκον να »σκοτώσουμε» το δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην Μαρία Χούκλη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ-1, εξηγώντας τη δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο ΒαγγέληςΒενιζέλος παραδέχθηκε ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα. Όπως διευκρίνισε αυτό που είπε, ήταν ότι «είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπεραμυνόμενος της τότε απόφασής του, τόνισε ότι αν δεν είχε κάνει εκείνη τη δήλωση, στις 5 το πρωί, «στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχε εθνική οικονομία».

Στις Κάννες, όπως είπε, «την πρωτοβουλία είχαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί» και χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως «ασφυκτική».

Το ερώτημα που τέθηκε από τους ευρωπαίους, ανέφερε επίσης, ήταν ότι ή δεν θα γίνει το δημοψήφισμα ή αν γίνει τα ερώτημα που πρέπει να τεθεί θα έπρεπε να είναι «εντός ή εκτός ευρώ».

Χαρακτήρισε «αστεία» τη θεωρία ότι «ο κ. Μπαρόζο έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» και διέψευσε ότι, τον Ιούνιο του 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ο κ. Παπανδρέου, διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό».

Ο ΒαγγέληςΒενιζέλος αποκάλυψε ότι «ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός και αυτοί που τον επέβαλαν ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί κύκλοι».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το Μνημόνιο και ότι με την επιλογή αυτή, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και γλίτωσε το 75%. Αν δεν γινόταν αυτό, πρόσθεσε, θα χάναμε το 75% και θα γλιτώναμε μόνο το 25%.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα απειλούνταν με έξοδο από το ευρώ: «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ΄ επανάληψη», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο ίδιος έχω ζήσει δραματικές στιγμές να ασκούν πιέσεις σε μένα για να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ».

Σχετικά με τη συνάντηση των Καννών είπε: «Το βράδυ των Καννών, ζητήθηκε να μείνουμε οι υπουργοί Οικονομικών να ετοιμάσουμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Και εγώ αρνήθηκα να το κάνω».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα το κάνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος.Ανέφερε επίσης ότι έχει «μια σειρά πράγματα» στο μυαλό του για να θέσει στον Κάρολο Παπούλια, αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα.

Όπως τόνισε, «πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι η χώρα δεν είναι δυνατό να κάνει τα τελευταία βήματα εξόδου «από την κρίση και το Μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου». Και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να ενωθεί εθνικά και κοινωνικά».

Τέλος, χαρακτήρισε «παιδαριώδεις ιστορίες», όσα ακούγονται περί αποχώρησής του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας, για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.