Κάτι τρέχει με τον Παπανδρέου και για τον Παπανδρέου. Και όχι, προς το παρόν δεν σχεδιάζει τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός προετοιμάζει την ίδρυση Ινστιτούτου Δημοκρατίας παγκόσμιας εμβέλειας με έδρα την Αθήνα, στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους και αναγνώρισης κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Το σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διεργασίας λένε στενοί συνεργάτες του, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα και το ενδιαφέρον που δείχνει ο ίδιος γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τη λειτουργία ενός παγκοσμίου φήμης think tank στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Προς το παρόν, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει επαφές με προσωπικότητες, συναντά ξένους επιστήμονες και σχεδιάζει.

Επιθυμεί τη δημιουργία ενός «μορφωτικού κινήματος», όπως λέει στους συνεργάτες του, που ουσιαστικά θα δίνει απαντήσεις και λύσεις σε θέματα δημοκρατίας και σε κοινωνικά ζητήματα στους πολίτες. Και όχι μόνο στους έλληνες πολίτες. Αλλωστε εάν ο ίδιος αποδέχεται ασμένως έναν από τους τίτλους που του αποδίδονται, αυτός είναι ο «πολίτης του κόσμου».

Οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού δείχνουν πως σταδιακά θα επιδιώξει την αποκατάσταση της εικόνας του αλλά και της πολιτικής του αξιοπιστίας εκμεταλλευόμενος το κύρος και τις διασυνδέσεις που διατηρεί στο εξωτερικό. Το όνομα Παπανδρέου «πουλάει» έξω περισσότερο από ό,τι μέσα. Είναι γνωστό ότι στα συμπόσια της Σύμης που ο ίδιος καθιέρωσε προσέρχονταν κάθε Ιούλιο καταξιωμένες προσωπικότητες όπως για παράδειγμα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού εντάσσεται στα πιο περιζήτητα και δημοφιλή στις λίστες των ξένων ινστιτούτων και πανεπιστημίων που αναζητούν ομιλητές. Η συγκυρία κατά την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στην πρωθυπουργία, την περίοδο δηλαδή που έσκασε στα χέρια του η οικονομική κρίση, τον ανέβασε – λόγω της εμπειρίας του σε θέματα διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων – στην κορυφή των πολιτικών που προσκαλούν για συνεντεύξεις τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αυτή την επαφή με τα ξένα μέσα ενημέρωσης φρόντισε το επιτελείο Παπανδρέου να τη διατηρήσει και μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία. Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται πιο άνετος να μιλήσει για καταστάσεις που αφορούν την Ελλάδα μέσω των ξένων ΜΜΕ, παρά αξιοποιώντας τον ελληνικό Τύπο.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συνέντευξή του στο Bloomberg την Πρωταπριλιά και μόλις μία ημέρα μετά την καταψήφιση εκ μέρους του της νομοθετικής ρύθμισης για τις τράπεζες, που προκάλεσε ως γνωστόν την έκρηξη του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο Παπανδρέου προσπέρασε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και βρέθηκε με φόντο την Ακρόπολη να δηλώνει στα αγγλικά ότι για εκείνον ήταν θέμα αρχής να καταψηφίσει και ότι το ίδιο θα έκανε και σε ανάλογη περίπτωση.

Επίσης, παρότι εμμέσως, πρώτη φορά απάντησε στο ερώτημα του Bloomberg αν σκοπεύει να δημιουργήσει νέο κόμμα, λέγοντας ότι πρωταπριλιάτικα ό,τι και να πει θα παρεξηγηθεί… Βήμα στον Παπανδρέου έδωσε, έστω και με πιο έμμεσο τρόπο, και το πρόσφατο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για τις δραματικές ώρες στις Κάννες. Ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας τον πυρήνα του ρεπορτάζ της εφημερίδας, επί της ουσίας άφησε αιχμές για δύο πολιτικούς τους οποίους θεωρεί υπαίτιους για την πτώση της κυβέρνησής του και την αποχώρηση του ιδίου από το πρωθυπουργικό αξίωμα, τον σημερινό Πρωθυπουργό και τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και υπουργό Οικονομικών.

«ΠΑΣΑ». Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο δημοσίευμα έδωσε την καλύτερη πάσα στον πρώην πρωθυπουργό να επανέλθει στο θέμα του δημοψηφίσματος και στον ρόλο των εσωτερικών αντιπάλων του και μάλιστα παραμονές προεκλογικής περιόδου.

Η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παπανδρέου δεν διέψευσε ούτε το τηλεφώνημα Μπαρόζο προς τον Αντώνη Σαμαρά ούτε τις συνεννοήσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο ώστε να ακυρωθεί η πρόταση για δημοψήφισμα ούτε την αιωρούμενη φημολογία ότι ευρωπαϊκός δάκτυλος επέβαλε την πρωθυπουργοποίηση του Λουκά Παπαδήμου.

Μολονότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ως γνωστόν, κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε από την «παραίτησή» του έως την υπόδειξη του διαδόχου του πρότεινε για τη διαδοχή του τους Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Νικηφόρο Διαμαντούρο, Βασίλη Σκουρή, Γιάννη Κουκιάδη, Απόστολο Κακλαμάνη και, τέλος, τον Φίλιππο Πετσάλνικο.

Το επιτελείο Παπανδρέου καθημερινά δέχεται αιτήματα από ξένα ΜΜΕ, κυρίως από τηλεοπτικούς σταθμούς και διεθνή πρακτορεία για συνεντεύξεις του πρώην πρωθυπουργού. Αποδέχεται όμως μόνο μία στις πέντε προσκλήσεις δείχνοντας στο Bloomberg σχετική προτίμηση (έχει δώσει τρεις – τέσσερις συνεντεύξεις την τελευταία χρονιά) αλλά και σε σταθμούς εμβέλειας CNN. Αιτήματα έχουν υποβάλει επίσης και πιο θεωρητικά έντυπα που ασχολούνται με ζητήματα δημοκρατίας

Για Μπερλουσκόνι

Τις τελευταίες ημέρες που φούντωσε εκ νέου η συζήτηση σχετικά με το τι διαμείφθηκε στις Κάννες, στο Πολιτικό Γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου έφτασε καταιγισμός αιτημάτων, κυρίως από ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ενδιαφέρονται να μάθουν για τον ρόλο του Μπερλουσκόνι.