Στη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας (15%) αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προαναγγέλλοντας αλλαγές στη φορολογία με στόχο την ενίσχυση του κλάδου.

Μιλώντας στην 22η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα υπάρξουν επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ σε τουριστικές υποδομές.

«Η κυβέρνηση θα επενδύει μισό δισ. για τα επόμενα έξι χρόνια σε υποδομές. Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 3 δισ. Εχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και για το τι πρέπει να γίνει και τι θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Πρωθυπουργός και απέδωσε τα εύσημα στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Οπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, επόμενοι στόχοι είναι η διείσδυση σε νέες αγορές αλλά και η αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης από την πλευρά των τουριστών.

Αναφερόμενος στη φορολογία είπε: «Το επίπεδο φορολόγησης είναι ιδιαίτερα υψηλό και εμένα προσωπικά αυτό με ενοχλεί και ως οικονομολόγο και ως άνθρωπο τόσα χρόνια μέσα στην πολιτική. Είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

» Εδώ έγινε ήδη η πρώτη σημαντική μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης από το 23% στο 13% και πιστέψτε με δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε μάχη σκληρή το υποσχεθήκαμε, το πετύχαμε. Ομως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα».

«Κοσμογονία» στον τουρισμό

«Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ. Το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει», πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού, είπε: «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες».

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας. «Αυτά δεν αφορούν το μακρινό μέλλον έχουν αρχίσει και γίνονται πράξη» δήλωσε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού:

– Πρώτον όλα αυτά έχουν προϋπόθεση την σταθερότητα, δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει. Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν.

– Δεύτερον απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.

– Τρίτον όλα αυτά απαιτούν μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία αλλά σαν στίβο ευκαιριών.

– Τέταρτον ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός όχι μόνο ως εκμετάλλευση αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής.

– Πέμπτον όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα.

Συνεχίζοντας κ. Σαμαράς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι παρά το ρεκόρ αφίξεων του 2013 η κυβέρνηση προχωρά σε σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης «με στόχο να επεκτείνουμε τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και να ανεβάσουμε την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη», καθώς και τη διείσδυση σε αγορές όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Παράλληλα, προωθούνται σειρά παρεμβάσεων με έμφαση στο χωροταξικό σχεδιασμό, το δασολόγιο, τη χάραξη αιγιαλού, την αδειοδότηση και αποκρατικοποίηση μαρίνων, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, συνδεσιμότητα προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό, συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων, αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων ξεκινώντας από την Αθήνα.

«Δεν είναι όλα αυτά μόνο «θα», έχουν ξεκινήσει και σε όλα υπάρχει σχέδιο και μακροχρόνιος σχεδιασμός. Δεν με ενδιαφέρει το σήμερα, το εφήμερο, ή το αύριο, με ενδιαφέρει το μεθαύριο. Τίποτε μεγάλο και σημαντικό δεν γίνεται αν δεν το σχεδιάσεις και δεν το εφαρμόσεις σωστά» δήλωσε.