Tην περίφημη φράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, «whatever it takes» δηλαδή «ό,τι χρειαστεί», χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης για να απαντήσει στο ερώτημα για το τι θα πράξει το κόμμα του, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Μιλώντας την Τρίτη σε πολιτική εκδήλωση ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί με δημοκρατικό τρόπο στον λαό, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Η δήλωση του Δραγασάκη και η έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις σχέσεις με τους δανειστές και τους εταίρους, αναμένεται να προκαλέσει έναν νέο κύκλο συζητήσεων στην Κουμουνδούρου σχετικά με τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ύστερα από αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις κατέληξε στο ότιτυχόν προσφυγή σε δημοψήφισμα θα αφορά τους όρους της νέας συμφωνίας που θα επιδιώξει έναντι των δανειστών ο ΣΥΡΙΖΑ, κι όχι την παραμονή στο ευρώ.

Στην ομιλία του την Τρίτη Γιάννης Δραγασάκης αναγνώρισε ότι η «κυβέρνηση σωτήριας», όπως τη χαρακτήρισε, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα στην προσπάθεια να βάλει τέλος στους κινδύνους των μνημονίων και τη λιτότητα.

Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «whatever it takes» αναφερόμενος στην βούληση της ΕΚΤ να προστατεύσει το ευρώ, όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Ευρωτράπεζας για αγορές κρατικών ομολόγων (OMT) το καλοκαίρι του 2012.