Στο Ηράκλειο βρίσκεται ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση που θα γίνει στη Βιάννο παρουσία των τοπικών βουλευτών του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος με επιστολή του έχει θέσει «ζήτημα Χριστόπουλου» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις που έλαβε η αρχική πρόταση για την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Οπως τονίζει ο Γ. Μιχελογιαννάκης απευθυνόμενος στον υποψήφιο ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλο: «Δεν είναι το ίδιο οι Πομάκοι, οι Ρομά και οι τουρκογενείς, δεν είναι η μειονότητα ενιαίο, συμπαγές, τούρκικο μόρφωμα. Η επιβίωση των παραδοσιακών φαινομένων και της πολιτισμικής ετερότητας στην ελληνική επικράτεια, σε συνδυασμό με την ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος τους, στη Θράκη και την δυτική Μακεδονία, είναι μερικά από τα πιο ενδεικτικά δείγματα της επικαιρότητας που επιτάσσει μια ιδιαίτερα σύνθετη επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάλυση».

Πηγές της Κουμουνδούρου ωστόσο επιμένουν πως παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος από την πλευρά κυρίως των «πασοκογενών», δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης και του Δημ. Χριστόπουλου. Ο ίδιος με αλλεπάλληλες δηλώσεις έχει υπογραμμίσει πως ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι η μειονότητα είναι «ενιαίο και συμπαγές τουρκικό πράγμα».

Οπως εξήγησε ο ίδιος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από τη ΝΔ, «ζήτημα Λωζάννης δεν τέθηκε και δεν τίθεται όχι μόνο τώρα αλλά και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα»

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα γιατί τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ «απέσυρε» τη Σαμπιχά Σουλειμάν, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε (στον Alpha 9,89) ότι «την αποσύραμε γιατί κάνουμε μια πολιτική αρχών με βάση τις αξίες μας και τις πεποιθήσεις μας στη Θράκη».