Πολλά μποφόρ εξακολουθούν να επικρατούν στο μεγάλο λιμάνι της χώρας μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Μώραλη. Υστερα από τις αντιδράσεις που δημιούργησε η παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στην παρουσίαση του συνδυασμού Μώραλη, χθες ήρθαν και οι διφορούμενες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ένταση. «Νομίζω ότι έχει κάνει ένα σοβαρό έργο ο νυν δήμαρχος και νομίζω ότι αυτό που πάει να εκφράσει η καινούργια υποψηφιότητα του κ. Μώραλη πολιτικά δεν έχει απόληξη» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης (στο Mega). Εσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει σχετικά με το πώς εννοεί την πολιτική απόληξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας: «Δεν προέρχεται, δεν στηρίζεται από κάποιο χώρο ή κάποιο κόμμα. Αυτό, όμως, που σημειώνω είναι ότι εμφανίζεται εξαιρετικά πολυσυλλεκτικός στο ψηφοδέλτιό του».

ΕΜΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. Οι αναφορές αυτές θεωρήθηκαν ως έμμεση στήριξη της ερυθρόλευκης υποψηφιότητας. Ο ίδιος ο κ. Μώραλης επιχείρησε πάντως σε χθεσινή του συνέντευξη να αποσυνδέσει την κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές από τον Ολυμπιακό. «Δεν επικαλούμαστε εμείς τον Ολυμπιακό και θέλουμε να τον βγάλουμε έξω από τη συζήτηση. Δεν έχει καμία σχέση ο Ολυμπιακός με τις εκλογές» σημείωσε (στο TheToc).

Για άλλη μία φορά ο κ. Μώραλης επεδίωξε να δώσει έμφαση στο δίπολο των κομματικών και παραγωγικών δυνάμεων της πόλης, όπως είχε κάνει και στην πρώτη παρουσίαση του συνδυασμού. «Ο κ. Μιχαλολιάκος έχει μόνο κομματικά ένσημα να επιδείξει. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα 25 χρόνια, στις επιχειρήσεις, στην αγορά και στον ανταγωνισμό» ανέφερε και παρουσίασε την υποψηφιότητά του ως «απαίτηση των Πειραιωτών να γίνει μια υπερκομματική ανεξάρτητη κίνηση».

Στο μεταξύ, πιέσεις για συστράτευση εξακολουθούν να υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον Μώραλη προς τον συνδυασμό του προερχόμενου από τον χώρο του ΠαΣοΚ και πρώτου σε σταυρούς το 2010 δημοτικού συμβούλου Σήφη Βουράκη, ο οποίος έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την κάθοδο με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. «Θα προχωρήσουμε και θα φτάσουμε μέχρι το τέλος» τονίζει ωστόσο από την πλευρά του ο κ. Βουράκης. «Υπάρχουν προτάσεις συνεργασίας, αλλά τα δικά μας πολιτικά πλαίσια είναι συγκεκριμένα» προσθέτει και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Καλωσορίζουμε όποια υποψηφιότητα, αρκεί να μην κρύβει κάτι από πίσω». Κάνει επίσης λόγο για υποψηφιότητες που υπόσχονται ανανέωση, αλλά ακολουθούν παλιές συνταγές.

Η ΔΗΜΑΡ. Σε εξέλιξη βρίσκονται, παράλληλα, και οι συζητήσεις στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την υποψηφιότητα του Ηλία Τζανετουλάκου, που είχε ανακοινώσει για τον δήμο Πειραιά. «Στόχος είναι να κατέβει ένα αυτόνομο ψηφοδέλτιο απέναντι στις δυνάμεις που κινούνται σε μία στενή κομματική λογική» ανέφεραν στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου. Για το θέμα συνεδρίαζε χθες το βράδυ η τοπική οργάνωση του κόμματος στον Πειραιά, ενώ σήμερα αναμενόταν να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνεδρίαση και σε κεντρικό επίπεδο. Αναγνωρίζοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την υποψηφιότητα Μώραλη, από την Αγίου Κωνσταντίνου εξακολουθούσαν να μιλούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας μετώπου. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν πως αρχικώς δεν συζητείται απόσυρση Τζανετουλάκου και απευθείας στήριξη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα.

Σε αναδίπλωση προχώρησε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος προχθές δεν είχε αποκλείσει τη δημιουργία μετώπου κατά της υποψηφιότητας Μώραλη, ακόμη και με σύμπραξη με τον σημερινό δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο.