«Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων» ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της νέας Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Στουρνάρας: «Η Ελλάδα στάθηκε όρθια»

«Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στα πόδια της, και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Ολα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει» απάντησε, ερωτηθείς αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι πηγαίνουμε πολύ καλά» συμπλήρωσε σχετικά. Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η ελληνική πρόταση απάντησε: «Θα δούμε».

Νωρίτερα, η Eurostat είχε επιβεβαιώσει τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2013 από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έκλεισε το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για το 2014.