Επιχείρηση πόλωσης ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου ενώ παράλληλα επιχειρεί να κλείσει τις πληγές που δημιούργησε στους κόλπους του κόμματος η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου. Τις τρεις τελευταίες θέσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών καλείται να συμπληρώσει τις επόμενες ημέρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την οριστική άρνηση του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και την εσπευσμένη απόσυρση της Σετιχά Σουλεϊμάν από την κοινότητα Ρομά της Ξάνθης.

Η άρνηση Λαζόπουλου προκάλεσε αναταραχή στην Κουμουνδούρου ενώ στελέχη ασκουν εντονη κριτική για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης μιλώντας για επικοινωνιακή γκάφα που ζημιώνει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ενοψει των ευρωεκλογών.

Χαράσσοντας τη στρατηγική ενόψει των εκλογών, από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα καθιστούσαν σαφές πως θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα να δοθεί ένα διπλό μήνυμα: της ενότητας στο κόμμα και της ταυτόχρονης προσπάθειας αποδόμησης του κυβερνητικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό – όπως επισημαινόταν – αναμένεται να ενταθούν οι προσωπικές επιθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρωθυπουργό.

Με επιστολή του ο κ. Λαζόπουλος εκφράζει την υποστήριξή του προς την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δηλώνει αδυναμία συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο. «Είναι τόσες πολλές οι υποχρεώσεις που έχω αναλάβει, που είναι αδύνατο να τις βάλω στην άκρη για να ανταποκριθώ στην πρόσκληση αυτή» αναφέρει. Και προσθέτει: «Επιτρέψτε μου στην παρούσα φάση, τουλάχιστον, να δηλώσω την αδυναμία μου να θέσω τις όποιες δυνάμεις μου στην υπηρεσία της χώρας μας, συνεχίζοντας να υπηρετώ αυτά που χρόνια υπηρετώ: τα της τέχνης μου».

Οπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο γνωστός ηθοποιός: «Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί με ανάστημα στη χώρα αυτή που μπορούν να συμβάλουν σε μια νέα πορεία της Ευρώπης, δεν είμαι εγώ ο απαραίτητος». Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ελλάδα μπορεί να προσδιορίσει τη νέα πορεία της Ευρώπης, όπου δεν θα υπάρχουν χώρες-αφεντικά και χώρες-δούλοι με το πρόσχημα της δανειοδότησης».

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την άρνηση Λαζόπουλου επιχείρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η δήλωση Λαζόπουλου, εκτός από το όχι «στην παρούσα» φάση στην υποψηφιότητα, έχει σαφές μήνυμα. Αυτό είναι που ενοχλεί την «κοινοπραξία»…» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter.

Αναταραχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε όμως και η υποψηφιότητα της Σετιχά Σουλεϊμάν, η οποία θα εκπροσωπούσε το μειονοτικό στοιχείο. Η ανακοίνωση του ονόματός της μετά τη συνεδρίαση της γραμματείας του κόμματος την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές οργανώσεις στη Θράκη. Ετσι, ύστερα και από σύσκεψη παρουσία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα στην περιοχή, αποφασίστηκε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Πάντως, όπως αναφέρεται, στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη καταλήξει σε εναλλακτικές υποψηφιότητες που θα καλύψουν τις κενές θέσεις Λαζόπουλου και Σετιχά Σουλεϊμάν και ακόμη μία θέση με την οποία θα ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Ενα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αυτό του συνταγματολόγου Ηλία Νικολόπουλου που προέρχεται από το ΔΗΚΚΙ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είναι σε ανοικτή επικοινωνία με την Αριστερή Προοπτική, ώστε να εκπροσωπηθεί με κάποιον υποψήφιο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Η τρίτη θέση θα καλυφθεί από τη μουσουλμανική μειονότητα και όπως ανακοίνωσε χθες το κόμμα υποψήφιος θα είναι ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.