Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε τελικά την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2014 21:50 |
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε τελικά την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά, από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Mε μια ολιγόλογη (προαναγγελθείσα) ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά, από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η ανακοίνωση ανέφερε:

«Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».

Τελικά, το θέμα που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών και της νομαρχιακής οργάνωσης σε Ξάνθη, κυρίως, και Ροδόπη, έκλεισε με παρέμβαση της ηγεσίας του κόμματος αφού προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Γραμματέα και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη στην Ξάνθη για να υπάρξει επαρκής ενημέρωση για το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xanthipress.gr την Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε κλειστή έκτακτη σύσκεψη της Περιφερειακής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ξάνθη, με το Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα.

Στη σύσκεψη τους διαβεβαίωσε ότι «η περίπτωση Σαμπιχά έχει αποκλειστεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η στελέχωση του ψηφοδελτίου με μειονοτικό από την περιοχή, συνεχίζεται βάσει των εισηγήσεων των οργανώσεων».

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η απόφαση είχε ανακοινωθεί επισήμως και στην ίδια τη Σαμπιχά.

Τοπικοί πολιτικές πηγές πάντως, έλεγαν ότι «τουρκικής συνείδησης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αξίωσαν να μην κατέβει η Σαμπιχά, που είναι κόκκινο πανί για τους τουρκόφιλους μουσουλμάνους» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να την κόψει από τα ψηφοδέλτια».

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Είμαστε «μειονότητα μέσα στη μειονότητα»

«Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους».

Στο 5ο συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες στη Γενεύη (27 & 28 Νοεμβρίου 2012) ακούστηκε η συγκλονιστική μαρτυρία μίας Μουσουλμάνας Ρομά από τη Θράκη.

Ηταν η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «η Ελπίδα».

Ακολουθεί η ολόκληρη η ομιλία της:

«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είμαι Μουσουλμάνα Ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα».

Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ.

Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός της μειονότητας.

Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.

Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά.

Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι.

Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.

Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας».

31
βασιλης τρεμπελας
24/04/2014 14:43
που ειναι οι μειονοτικοι υποψηφιοι της νου δου?δεν τους βλεπω.
βασιλης τρεμπελας
24/04/2014 14:31
οι μειονοτικοι υποψηφιοι της νου δου που ειναι?
popi
24/04/2014 12:41
kapioi exun simferwn apo to na yparxei mia simpaghs anyparxth meionwthta.. xaraktirizwntas thn musulmanikh xehnwntas ta dikaiwmata twn pomaxwn kai rwma h 8rhskeia den einai e8nwths opote oi meionwthtes ths 8rakhs as parun afto pu tus anikei xwreis 8rhskeftikes prokatalipseis kai as tus ypoxpewsun olus na ma8ainun thn ellinikh glwssa dioti epagelmatikh prooptikh den yparxei an den milane thn glwssa tu sinwlou ute patates ston dromo den pulas an den xereis thn glwssa twn agorastwn sou poly kala ta leih sabax
dimitris
24/04/2014 11:03
Κρίμα απογοητεύτηκα και αηδίασα απο τον ΣΥΡΙΖΑ σκεφτόμουνα να τον ψηφίσω αλλά ύστερα απο αυτό θα προτιμήσω τον Πολύδωρα.
Το Ελληνικό κράτος δεν είνια καλό ούτε για τους Χριστιανούς , κυρία μου.
23/04/2014 20:23
Δε μπορώ να καταλάβω , γιατί Μουσουλμάνοι πολίτες επιλέγουν μια Χριστιανική χώρα . Εκτός κι αν έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής από τους Μουσουλμάνους και είναι Εβραίοι under cover. Εν κατακλείδι , βλέποντας και τη σφαγή της Γιουκοσλαβίας , περιμένουμε να χωριστούμε ανά θρήσκευμα , για να τεκνοποιήσουμε χωρίς άγχος.
Ανδρεας Γ.
22/04/2014 15:17
Οχι, δεν τον λένε Αχμέτ, ούτε Αλη, ούτε Μεχμέτ. Τον λένε Δημήτρη Χριστόπουλο και είναι "Ελληνας" αριστερός. Για αυτόν έχει προτεραιότητα να μην περάσει ο ελληνικός "εθνικισμός"(!) στην Θράκη -για αυτό και περήφανα δηλώνει ότι ΔΟΥΛΕΨΕ για να κοπεί η υποψηφιότητα της Σαμπιχα-, και πάψει η μειονότητα να είναι συμπαγής "τουρκικη"! Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΗΛΑΔΗ! Ο άνθρωπος αυτός είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να βγει στη Ευρώπη με την ψήφο των Ελλήνων της Θράκης, χριστιανών και μουσουλμάνων για να διατρανώσει στις Βρυξέλλες ότι η μονή μειονότητα που υπάρχει στη Θράκη είναι ΤΟΥΡΚΙΚΗ, οχι μουσουλμανική! Θέλει με δυο λόγια να εκπροσωπήσει την ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΒΟΥΛΗ! Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ πατριώτες! Να θυμάστε και το όνομα του. Δημήτρης Χριστόπουλος. Προς τι τα μίση και ο αλληλοσπαραγμός; Η Θράκη είναι τουρκική, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, το λέει και κοτζάμ αντιπρόεδρος του διεθνούς ομοσπονδίας υπεράσπισης των "δικαιωμάτων" της Τουρκίας ...εεε, του ανθρώπου. (Τα ίδια λέει και ο Νταβουτογλου αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια). Είναι περήφανος αριστερός και προπαντός "Έλληνας". Ψηφίστε τον! Ψηφίστε και το κόμμα του. Και ετοιμαστείτε για την δική μας Κριμαία...
aisxos
23/04/2014 09:48
Υπεράνω λαών και εθνικισμών γιατί ως αριστεροί είμαστε διεθνιστές. Βέβαια αν ο ψηφοφοόρος δεν είναι διεθνιστής αλλά ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ, τότε παραβλέπουμε τις αρχές μας για λίγο. Αλλά είναι για το κοινό καλό ΣΑΣ! Θέλετε να σας κυβερνούν οι Γερμανοί? Καλύτερα δεν είναι οι Τούρκοι εεεεε, εμείς?
Πέραν
22/04/2014 14:47
Τα όργανα του Σύριζα τι λένε; Τα γκρουπούσκολα; Δημοκρατικό τουμπεκί;
eclissi
22/04/2014 12:00
Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και όλοι οι άλλοι στο παρελθόν) προσκυνά τον αγά του προξενείου και προωθεί τα τουρκόσκυλα της Άγκυρας ως τοπικές υποψηφιότητες για να σώσει ψηφαλάκια, επιταχύνοντας την Κοσοβοποίηση της Θράκης... Άφεριμ Τσίπρα εφέντη... Τραγικοί μειοδότες για πολλοστή φορά... Ζήτω η ΜΙΤ...
Σοφία
22/04/2014 11:01
Οι λεονταρισμοί του Σύριζα στα οικονομικά θέματα είναι κούφιοι, όλοι το ξέρουμε. Τα περιθώρια είναι ανύπαρκτα. Φοβάμαι ότι θα εξαντλήσει την κακώς εννοούμενη "αριστεροσύνη" του στα εθνικά θέματα. Ήδη ξεκίνησαν προσκυνώντας τους Τούρκους χαρακτηρίζοντας αυτήν την έντιμη Τσιγγάνα "φασίστρια εθνικίστρια". Επειδή δεν είναι σαν τα μούτρα τους αλλά είναι αξιοπρεπής. Είναι ειρωνικό Συριζαίοι, μία τσιγγάνα σας ξεβράκωσε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
22/04/2014 10:08
ΚΟΨΑΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ? ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗΣ, ΚΑΠΟΙΟΣ/ΚΑΠΟΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ? ΕΥΓΕ! ΕΥΓΕ! ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!
ΦΓΜ
22/04/2014 09:57
Γιατί εκπλήσσεστε; Οι κουμμουνιστές είναι ιδεολογικά απάτριδες. Τη Μέρκελ δεν την μισούν επειδή είναι γερμανίδα αλλά επειδή είναι καπιταλίστρια. Πάντα οι κουμμουνιστές χώριζαν τους ανθρώπους με βάση την ιδεολογία τους και όχι με βάση την εθνική τους συνείδηση την οποία θέλουν να καταργήσουν. Δείτε τι έγινε στη ΕΣΣΔ και στη Γιουγκοσλαβία. Ανακάτωναν τις μειωνότητες προσπαθόντας να καταργήσουν την εθνική τους συνείδηση μέχρι που 80 χρόνια αργότερα το υφέστιο έσκασε και σφαχτήκανε. Δείτε τι γίνεται στην Ουκρανία τώρα. Η χώρα καταρρέει από τα κατάλοιπα του κομμουνισμού. Στη δύση οι μειονοτικές αψιμαχίες είναι ελάχιστες. Αυτοί του Σύριζα πεισματικά δεν θέλουν να μάθουν από τα λάθη των ομοιδεατών τους ούτε στο επίπεδο της οικονομίας ούτε στο πολιτικό επίπεδο. Θέλουν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη και να κάνουν την Ελλάδα Γιουγκοσλαβία. Ξυπνήστε πριν είναι αργά.
Κκ
22/04/2014 09:25
Είναι στα αλήθεια λυπηρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια ηλίθια πολιτική που άρχισε το ΠΑΣΟΚ στην Θράκη , μόνο και μόνο για πολιτικά ωφέλη αγνοώντας κυριολεκτικά το εθνικό συμφέρον . Να δούμε τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι γελιοι πολιτικοί μας , εάν και όταν κάποιοι από την Θράκη θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των //ρωσων πολιτών της Κριμαιας''. Μια ζωή ανίκανοι και κλάνομαριες .......
ΣΕ
22/04/2014 09:17
Ειχαμε ελπίσει λίγο ή πολύ οτι ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι θα άλλαζε. Δυστυχώς μια από τα ίδια. Υπέκυψε στις πιέσεις και υπέδειξε άτομα που υπαγορεύονται από το Τουρκικό προξενείο. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Χάρης
22/04/2014 08:31
Οσφυοκάμπτη Τσίπρα!!!!!
τζο
22/04/2014 08:04
ζητω εμεις κατω εσεις ,ο συριζ κανει λαθη και ριχνει ιδεες εσεις της νδ λειτουργειτε ως κλειστο βααλ ,σιγα το δρυιδη σαμαρα ,εχετε μαγικο φιλτρο??
ΚΚΚ
22/04/2014 01:43
Αφιερώνεται σε όλους και όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τασος
22/04/2014 01:37
emena me ekneurizei kai ton 8ewrw kai ypokrith
Τασος κι εγω
22/04/2014 07:51
Γιατί βρε γμτ ? Πού δεν τα βρήκαν με τον Suleyman Magnificul και χάλασε η δουλειά ? Ή μήπως δεν το σκέφτηκαν ? Αυτα κι ακομα χειρωτερα θα μας συμβαινουν οταν και εφοσον αυτοι που μας κυβερνουν ή αυτοι που θελουν να μας κυβερνησουν προτασσουν αλλα συνφεροντα αντι το συνφερον της Ελλαδας μας. Δεν εχει απομεινει αραγε σε κανεναν τους εστω λιγη απο αυτο που λεγαμε "Ελληνικη Υπερηφανεια"? Δεν εχει το σθενος κανενας να ορθωσει το αναστημα του και να επαναλαβει την Σοφια Σακοραφα " ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΕ ΓΜΤ"?
Τασος
22/04/2014 01:28
Krimas sto Syriza. Me apogohteuse auth th fora. Alla auta na ta akoune kai oi kybernhseis pou einai apla xeiroteres kai apo mpanania
ΓΜΜ
22/04/2014 01:03
Η πολιτική βλακεία στο ανώτατο στάδιο. Δε θα την ψηφίζαμε για Περιφερειάρχη Θράκης αλλά για Ευρωβουλευτή και δεν υπάρχει λόγος να δείξουμε ότι μας κάνει κουμάντο το τουρκικό προξενείο. Αντε τώρα να πάρουμε ψήφο από Ελληνες θρακιώτες!
ΣΝΟΦ
22/04/2014 00:53
Μειονότητα μέσα στη μειονότητα είναι και οι βουλγαρόφωνοι Πομάκοι, αλλά και αυτούς το ελληνικό κράτος τους δώρισε τουλάχιστον γλωσσικά στους τούρκους, επειδή μιλούσαν "λάθος" γλώσσα...
Ανδρεας
22/04/2014 00:45
Υποτακτικοι των Τουρκων και της ΜΙΤ. Για αυτο οι Μουσουλμανοι ψηφιζουν Συριζά δαγκωτο... ΞΕΦΤΙΛΕΣ και ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!
Χ. Πολίτης
22/04/2014 00:31
Καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και την έκοψε. Άκου λέει θέλει να είμαι Ρομά και όχι τουρκάλα, πού ξανακούστηκε. Αλέξη προχώρα, μπορείς, δώστα όλα...
TERIS
22/04/2014 00:14
Είναι θλιβερό αυτό που έγινε. Πίστευα ότι ο Τσίπρας έχει κότσια αλλά τελικά έκανα λάθος. Με αυτούς θα αλλάξουμε την Ελλάδα;
Νικος
22/04/2014 00:12
Είστε ωραίοι εκεί στ ΣΥΡΙΖΑ .Φανταζομε ότι έτσι θα αντισταθείτε στα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων μόνο πόλεων αν γινετε κυβέρνηση ΜΠΡΑΒΟ
dox
22/04/2014 00:03
Syriza made a big mistake. We need people like Ms Souleiman , to stop the local moslems being controlled and directed by Turkey !!! Can't they see it ? What a pity !!!
Boni
21/04/2014 23:37
Μήπως να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί με τα λεγόμενα της κυρίας και γιατί τελικά δεν ειναι υποψήφια? Πάλι παιχνίδια με τη Θράκη παιδιά?? Ελεος πια τοσα χρόνια...
ΓΚ
21/04/2014 23:30
Άλλη μια κωλοτουμπα απο τον Τσιπραντρεα και το φαιδρό του τσίρκο....ευτυχώς που νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κοινωνικούς αγωνες
Νικος Κουτσοπουλος
21/04/2014 23:23
Καλο θα ηταν η συνταξη να ειχε μπει στον κοπο να γραψει το ονομα της κυριας Σουλειμαν στη σωστη διαταξη... Νομιζω πως το μικρο της ονομα ειναι Σαμπιχα... Αν δεν εβλεπα την φωτογραφια της και δεν διαβαζα πιοα ακριβως ειναι, θα νομιζα οτι ειναι ενας ακομα Σουλειμαν... οπως αυτος στην τηλεοραση... Ευχαριστω!
theo
21/04/2014 22:38
Μπράβο Σαμπιχά.Συνέχισε.