Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα και από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο Χρήστος Ρεκλείτης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, σε ηλικία 77 ετών.

Στέλεχος του ΠΑΜ και της νεολαίας του, στην περίοδο της δικτατορίας, μετά από δύο χρόνια παρανομίας συνελήφθη από την ασφάλεια και, αφού βασανίστηκε σκληρά, δικάστηκε και έμεινε φυλακή για τέσσερα χρόνια ως το 1973, όταν αμνηστεύτηκε μαζί με άλλους 350 κρατούμενους.

Η μαρτυρία για τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη χούντα, καταγράφηκαν στη συγκλονιστική ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Τα τραγούδια της φωτιάς».

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε για τον βίο και την πολιτική δράση του Χρήστου Ρεκλείτη:

«Ο Χρήστος Ρεκλείτης γεννήθηκε στην Κλένια Κορινθίας το 1937. Υπήρξε γόνος μιας οικογένειας που διακρίθηκε για τους αγώνες και τις θυσίες της στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο.

» Δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και στο σωματείο των μπετατζήδων, δουλεύοντας τη μέρα στις οικοδομές και παρακολουθώντας το βράδυ το νυχτερινό γυμνάσιο. Από το 1961 συμμετείχε στη «Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Φοιτητών, Σπουδαστών Τεχνικών Σχολών και Μαθητών Νυκτερινών Γυμνασίων» και το 1964 ανέλαβε υπεύθυνος για την εργατική δουλειά στο βιομηχανικό τομέα της Αθήνας. Συμμετείχε στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και το 1966 εκλέχτηκε οργανωτικός γραμματέας της οργάνωσης στο Πειραιά.

» Μετά το πραξικόπημα της 21η Απριλίου 1967 πέρασε στην παρανομία, καθοδηγώντας τις πρώτες αντιστασιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων και των μαθητών. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ανέλαβε επικεφαλής της Οργάνωσης Αθήνας Νέων του Πατριωτικού Μετώπου, μέχρι της σύλληψή του στις 12 Απριλίου 1968 και τη μεταφορά του στο 505 Τάγμα πεζοναυτών στο Διόνυσο Αττικής, όπου βασανίστηκε άγρια επί 25 ημέρες.

» Τον Μάρτιο του 1969 δικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο για παράβαση του Ν. 509.

» Μέχρι την αποφυλάκισή του με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973, πέρασε από τις φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας και Κορυδαλλού.

» Εντάχτηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού από τις πρώτες μέρες της διάσπασης. Μετά την πτώση της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε στον εργατικό τομέα του κόμματος.

» Υπήρξε δραστήριο κομματικό στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού.

» Ηταν ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νέας Σμύρνης. Οι συναγωνιστές του, οι συγκρατούμενοί του, οι σύντροφοί του θα τον θυμούμαστε πάντα με ιδιαίτερο σεβασμό γιατί υπήρξε πρότυπο Ανθρώπου της Αριστεράς.

» Η Κ.Ε. της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην γυναίκα του Αργυρώ, στις κόρες του Γιάννα και Μαρίνα και στα τρία του εγγόνια.

Η κηδεία του Χρήστου Ρεκλείτη θα γίνει την Τετάρτη 23 Απριλίου, ώρα 11:00 πμ από το ναό της Αγ. Φωτεινής στη Ν. Σμύρνη. Εν συνεχεία η σορός του θα μεταφερθεί για την τελευταία κατοικία στο χωριό του».

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και όσους τον αγάπησαν εξέφρασε και η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.