Με τη φράση «πριν από λίγο καιρό με πήρε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας με την τιμητική πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές», ο γνωστός οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαιώνει ότι του έγινε πράγματι πρόταση για να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με χθεσινό άρθρο του στο protagon ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί λεπτομερώς γιατί τελικά δεν δέχθηκε, ενώ δεν κρύβει και την ενόχλησή του επειδή εμφανίζεται ως «κομμένος» εξαιτίας του εσωκομματικού «παζαριού» στον ΣΥΡΙΖΑ για τους ευρωυποψηφίους. Οπως υποστηρίζει στο ίδιο κείμενο ο οικονομολόγος ξεκαθάρισε πριν από αρκετές ημέρες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει το κόμμα να επεξεργαστεί τις θέσεις του, τις οποίες χαρακτηρίζει ευεργετικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά «δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής». Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου –μαζί με έναν ευρύ κύκλο οικονομολόγων οι οποίοι τώρα συνεπικουρούν εμμέσως πλην σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Στιούαρτ Χόλαντ –εξυμνεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα που (α) είναι ταγμένη υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης και (β) έχει τη διάθεση να διαχωρίσει τη θέση της από την δουλικότητα των κρατούντων, που ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που υπονομεύουν την Ευρώπη».

Για να ενισχύσει τη θέση του ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οικονομολόγος παραπέμπει σε παλαιότερα κείμενά του πριν από δύο χρόνια, θυμίζοντας ότι έχει οικογενειακές υποχρεώσεις που δεν του το επιτρέπουν. Και όχι μόνο. «Το φαντάζεστε να κατέβαινα στην πολιτική για να απομυζώ από το πτωχευμένο ελληνικό Δημόσιο μισθό ικανό για να συντηρώ την κόρη μου;»