Σε ναρκοπέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε τόσο η διαδικασία για την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών όσο και η διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Στην Κεντρική Επιτροπή αναδείχθηκε ο εσωτερικός διχασμός μεταξύ της πλειοψηφίας που θέλει πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και της μειοψηφίας που θέλει και σχέδιο εξόδου από αυτό. Η ένταση έφθασε μέχρι την εντονότατη προσωπική διαμάχη μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι οποίοι επί πολλά χρόνια υπήρξαν συνοδοιπόροι στο Αριστερό Ρεύμα, στη συνεδρίαση της Γραμματείας…

Το ξέσπασμα του Αλέξη Τσίπρα κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ξάφνιασε ιδιαίτερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως μιλούσε μόνο στην αρχή της συνεδρίασης και σπάνια παρενέβαινε στη συνέχεια. Την προεδρική γραμμή περνούσαν συνήθως είτε ο εκπρόσωπος Τύπου είτε ο γραμματέας του κόμματος, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φρόντιζε να κρατάει μια «αρχηγική» απόσταση από τις εσωκομματικές συζητήσεις.

Αυτό έσπασε προχθές το απόγευμα, όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε τον λόγο από τον κ. Λαφαζάνη γιατί είπε όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπόνησης σχεδίου εξόδου από το ευρώ στην περίπτωση που πιεστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΕ. Η προσωπική επίθεση του προέδρου ξάφνιασε και τον ίδιο το κ. Λαφαζάνη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα όχι απλώς είχε χαμηλώσει τους τόνους αλλά σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του πρόσθετε πάντα ότι ο ίδιος έχει τις προσωπικές του απόψεις οι οποίες είναι γνωστές.

«Δηλαδή από τον φόβο των μίντια δεν θα μιλάμε ούτε στα όργανα του κόμματος;» ήταν η απάντηση του άτυπου επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Για να εισπράξει την απάντηση ότι «μπορεί τα μίντια να σε διαχειρίζονται»!

Χθες όλες οι πλευρές επιχείρησαν να απομειώσουν την ένταση μεταξύ των δύο ανδρών. Στελέχη τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία εσωκομματική σύγκρουση, ενώ το γραφείο Τύπου –για δεύτερη φορά –εξέδωσε δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην οποία επίσης διαψεύδεται ότι υπάρχει ζήτημα ενότητας. Η πρώτη φορά που η Κουμουνδούρου μοίρασε τοποθέτηση του κ. Λαφαζάνη ήταν μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από αυτήν.

ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας τόσο για τα πρόσωπα όσο –κυρίως –για τις θέσεις που εκφράζουν, αλλά και για τις διατυπώσεις στην ευρωδιακήρυξη για ευρώ/δραχμή, ήταν πολλαπλό. Στην ατζέντα της συζήτησης μπήκε έπειτα από μεγάλο διάστημα με μεγάλη σαφήνεια η άποψη της ισχυρής μειοψηφίας του κόμματος περί ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή.

Ενώ στη συνέχεια κορυφαία στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος επιβεβαίωσαν τα σενάρια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κυβερνήσει μέσω δημοψηφισμάτων. Και όχι μόνο το επιβεβαίωσαν, αλλά, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στη Χαλκίδα ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο από αυτά θα είναι για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών!