Με σκληρό, προσωπικό μπρα ντε φερ μεταξύ Τσίπρα – Λαφαζάνη συνεχίστηκε χθες το βράδυ η αντιπαράθεση που ξεκίνησε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε τελικά, κατά πλειοψηφία και παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο νυν ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης, ενώ δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για τους κ.κ. Βαρουφάκη – Λαπαβίτσα.

Μαζί με τον κ. Αρσένη ανακοινώθηκαν ακόμη ο Νικήτας Κανάκης των Γιατρών του Κόσμου, η καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου, η οικονομολόγος Μαρία Καραμεσίνη, ο παραολυμπιονίκης Γιώργος Φουντουλάκης και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή» Γιώργος Κυρίτσης. Για αυτούς τους πέντε υποψηφίους υπήρξε ομόφωνη απόφαση. Ο καβγάς που ξάφνιασε για την έντασή του μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, δηλαδή της μειοψηφίας που εκφράζει το 30% του κόμματος, αφορούσε τον Κρίτωνα Αρσένη. Υποψηφιότητα για την οποία πολλά μέλη της Γραμματείας θεωρούσαν ότι είχε «τελειώσει» στην Κεντρική Επιτροπή και δεν θα επανερχόταν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οπως είχε επισημάνει και ο κ. Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή, δεν μπορεί να εγκριθούν από άλλο όργανο, δηλαδή από τη Γραμματεία, υποψήφιοι για τους οποίους δεν θα ψηφίσει η Κεντρική Επιτροπή, παρά μόνο εάν αυτοί συγκεντρώνουν ευρύτερη συναίνεση. Υπενθυμίζεται ότι οι εντονότερες αντιθέσεις στην Κεντρική Επιτροπή είχαν εκφραστεί – από διάφορες πτέρυγες και για διαφορετικούς λόγους – για τους οικονομολόγους Γιάνη Βαρουφάκη και Κώστα Λαπαβίτσα καθώς και για τον Κρίτωνα Αρσένη.

Ετσι υπήρξε αιφνιδιασμός χθες, όταν εμφανίστηκε ξανά η υποψηφιότητα Αρσένη για το ευρωψηφοδέλτιο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ιδιαίτερα σε αυτήν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στην αντίδραση αυτή, ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε με αιχμές για τη στάση του κ. Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή σε ό,τι αφορά την ευρωδιακήρυξη. Σύμφωνα με στελέχη της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας γιατί άνοιξε θέμα νομίσματος έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ενώ ο κ. Λαφαζάνης ανταπάντησε πως δεν είπε τίποτε διαφορετικό από ό,τι λέγεται παγίως στα όργανα του κόμματος. «Δηλαδή δεν πρέπει να μιλάμε ούτε μέσα στα όργανα;» φαίνεται ότι είπε ο κ. Λαφαζάνης – με τον κ. Τσίπρα να σηκώνει το γάντι, λέγοντας ότι αν θέλει να πάνε ξανά στην Κεντρική Επιτροπή για να συζητηθεί το θέμα του νομίσματος!

Οπως έλεγαν πάντως μέλη της Γραμματείας που παρακολουθούσαν άναυδα τον καβγά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε από την αρχή της συνεδρίασης έντονα ενοχλημένος γιατί από την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή «κόπηκαν» οι πρυτάνεις Μυλόπουλος και Αλμπάνης. «Φαινόταν έτοιμος να πάρει τη ρεβάνς και αποφασισμένος να επιδείξει αρχηγική πυγμή» ήταν το σχόλιο τρίτου στελέχους.

Ακόμη δύο θέσεις

Από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει ακόμη δύο θέσεις ανοιχτές. Η μία ενδέχεται να καταληφθεί από τον Λάκη Λαζόπουλο, για τον οποίο η Κουμουνδούρου λέει τώρα πως «πήρε παράταση», και η άλλη θέση από στέλεχος της μειονότητας, πιθανόν τουρκόφωνο μουσουλμάνο.

«Γιατί είπες για τη δραχμή;»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας γιατί άνοιξε θέμα νομίσματος έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ενώ ο κ. Λαφαζάνης ανταπάντησε πως δεν είπε τίποτε διαφορετικό από ό,τι λέγεται παγίως στα όργανα του κόμματος.