Οι υψηλοί τόνοι και οι εκατέρωθεν βολές κυριάρχησαν και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη, στη διάρκεια της οποίας«κλείδωσαν» οι έξι από τις οκτώ υποψηφιότητες που είχαν απομείνει για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προεκλογική εκστρατεία, τα πρόσωπα και η τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πέντε από τις έξι υποψηφιότητες πέρασαν «ανώδυνα» και με ομοφωνία, αλλά για τηνυποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη (που πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία) υπήρξε πολύ σκληρή αντιπαράθεση.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές προσκείμενες στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που διατύπωσε ενστάσεις, τόνιζαν ότι «οι διαφωνίες δεν αφορούσαν τόσο το πρόσωπο του Κρίτωνα Αρσένη, όσο το γεγονός της μεταπήδησης από το ένα ψηφοδέλτιο (του ΠΑΣΟΚ, παρά την παραίτησή του) στο άλλο (στον ΣΥΡΙΖΑ) και ότι ο συμβολισμός, καθώς ήταν προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ιδιαίτερα αρνητικός».

Εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα και άλλων μελών της πλειοψηφίας του οργάνου τέθηκε το θέμα της μη συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο τόσο του Γιάννη Βαρουφάκη, όσο του Κώστα Λαπαβίτσα και το θέμα έκλεισε εκεί.

Μία από τις δύο υποψηφιότητες που θα επιλεγούν τα επόμενα 24ωρα θα προέρχεται από την μουσουλμανική μειονότητα.

Απομένουν πλέον δύο κενές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν τις επόμενες ημέρες. Η μια από τις δύο θα προέρχεται από τη Θράκη και θα εκπροσωπεί τη μουσουλμανική μειονότητα.

Η άλλη προορίζεται για τον Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος όμως μέχρι το βράδυ της Μ. Τετάρτης δεν είχε ανακοινώσει την απόφασή του για το αν μπορεί να δεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑνα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος τα νέα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Γιώργος Κυρίτσης, Δημοσιογράφος

Μαρία Καραμερσίνη, Οικονομολόγος

Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου-προερχόμενος από την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη

Γιώργος Φουντουλάκης, Παραολυμπιονίκης

Πέπη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Κρίτων Αρσένης, Ευρωβουλευτής