Μία ομάδα που θα εκπέμπει ένα «ενωτικό και ανανεωτικό» σήμα, όπως ανέφερε και ο ίδιος, ήταν το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως τόνιζαν χθες και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επέλεξε να μη ρίξει το βάρος στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά στις «δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε κάθε εισήγηση για ενίσχυση της ευρωλίστας με μέλη της κυβέρνησης, ενώ μόνο δύο από τους βουλευτές της ΝΔ –οι Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κωστής Μουσουρούλης –διεκδικούν μετακίνηση στις Βρυξέλλες. Λόγω του κομματικού ασυμβίβαστου που επέβαλε ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, οι δύο υποψήφιοι θα παραιτηθούν τις επόμενες ημέρες από τις βουλευτικές έδρες τους.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Σε μόλις τέσσερις υποψηφίους, εξάλλου, αναζητείται η εμπειρία της Ευρωβουλής, καθώς κρίθηκε ότι ήταν αναγκαίο να διαβιβαστεί ένα μήνυμα βαθιάς ανανέωσης. Στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη λίστα των υποψηφίων της ΝΔ είχαν θέση μόνο η Ρόδη Κράτσα και η Νίκη Τζαβέλλα (εκλεγμένη το 2009 με τον ΛΑΟΣ), ενώ κατά το παρελθόν θητεία στις Βρυξέλλες έχουν καταγράψει ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος και ο αθλητικογράφος Μανώλης Μαυρομμάτης. Για τη «στροφή στην κοινωνία», που επιδιώκει να σηματοδοτήσει ο κ. Σαμαράς, επιστρατεύθηκε μία σειρά από κεντρικούς εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, του εμπορίου, των επιχειρήσεων, του αγροτικού και του τουριστικού κλάδου, καθώς και γυναικείων οργανώσεων και μειονοτικών ομάδων. Η αλλαγή στη διαδικασία εκλογής, εξάλλου, και το κυνήγι του σταυρού μεταβάλλουν τα δεδομένα και η επιλογή «φρέσκων» και αναγνωρισμένων για την επαγγελματική διαδρομή τους υποψηφίων ήταν επίσης μια αναγκαιότητα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στη βάση αυτή, τα φλας άστραψαν χθες για τον αρχηγό της «χρυσής» Εθνικής Ελλάδος στο Euro 2004 Θοδωρή Ζαγοράκη, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύουν πολλά και στην ομάδα των προβεβλημένων δημοσιογράφων που στελεχώνουν την ευρωλίστα, όπως οι Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Γιώργος Αμυράς και Νατάσα Ράγιου.

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής, πάντως, προέκυψε με την αποχώρηση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίας είχε συμφωνήσει να είναι υποψήφιος. Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ αναφέρει ότι ο ίδιος άλλαξε γνώμη, αλλά από το πρωθυπουργικό επιτελείο λένε ότι «επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις» που οδήγησαν στον αποκλεισμό Βελόπουλου.

ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

Γιώργος Αμυράς

Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Νομικής. Είναι δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων (ως επικεφαλής του συνδυασμού του Ποδηλατικού Κινήματος στις εκλογές του 2010), ενώ παρουσίαζε στην ΕΡΤ την εκπομπή Μένουμε Ελλάδα.

Γιώργος Ανέστης

Εκπροσωπεί στο ψηφοδέλτιο τον χώρο των αγροτοσυνδικαλιστών. Κεντρικό κομματικό στέλεχος της ΝΔ, είναι γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ και μέλος της συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος στην ΕΕ. Κατάγεται από τη Λιβαδειά.

Αναστάσιος Βασιλειάδης

Εκπρόσωπος των ομογενών της Γερμανίας στη γαλάζια ευρωλίστα. Αρχιτέκτων – μηχανικός, είναι μέλος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών και επί χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Την περασμένη χρονιά είχε οριστεί υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

Χρ. Γιαννόπαπα – Κατριβάνου

Μηχανολόγος – μηχανικός με ειδίκευση στη ρομποτική και σε θέματα δορυφορικής τεχνολογίας. Υψηλόβαθμο στέλεχος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, υπεύθυνη για τις σχέσεις του Οργανισμού με τα εθνικά Κοινοβούλια.

Δημοσθένης Δαββέτας

Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί πολιτιστικών θεμάτων. Ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος, διδάσκει Αισθητική, Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης ως τακτικός καθηγητής στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Λευτέρης Δημητρίου

Γεωπόνος και διευθυντικό στέλεχος της Αρχής Πληρωμών της ΕΕ στην Κύπρο. Με καταγωγή από τη Βόρεια Ηπειρο, ζει και εργάζεται μόνιμα στη Λευκωσία ενώ έχει τιμηθεί με την κατ’ εξαίρεσιν απονομή της κυπριακής υπηκοότητας.

Αναστάσιος Δημοσχάκης

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή καλείται, ουσιαστικά, να αποτελέσει τον δίαυλο με τον χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας. Κατάγεται από τον Εβρο. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου.

Θοδωρής Ζαγοράκης

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο «χρυσό» Euro 2004 αποτελεί μία από τις εκπλήξεις της γαλάζιας ευρωλίστας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής συγκρίνει το ελληνικό θαύμα της Πορτογαλίας με την έξοδο από την κρίση.

Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος

Με ρίζες στη ΝΔ (είναι γιος του παλαιού βουλευτή Νώντα Ζαφειρόπουλου), εκπροσωπεί στο ψηφοδέλτιο τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς διετέλεσε επί μία οκταετία δήμαρχος Χαλανδρίου (2002-2010).

Ιω. Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη

Η πρώην αντιπρόεδρος και επί χρόνια σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έχει ειδικευθεί στο Εμπορικό Δίκαιο και είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο συμβούλιο των ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων.

Δημήτρης Καραγεωργίου

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καλείται να αμβλύνει και την αντιπαράθεση της ΝΔ με τους φαρμακοποιούς. Ο φαρμακοποιός έχει συμβουλευτικό ρόλο και στην Ενωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών.

Βεν. Καρακωστάνογλου

Με πλούσια αρθρογραφία για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διαχρονικές σχέσεις με τη ΝΔ, ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπροσωπεί στο ψηφοδέλτιο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Παντελής Καραλευθέρης

Είναι αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Κατάγεται από την Πτολεμαΐδα, ανήκει στο προσωπικό των ορυχείων της ΔΕΗ και παράλληλα έχει αναπτύξει δραστηριότητα στις ποντιακές οργανώσεις.

Ιλιάς Καράνταη

Ο εκπρόσωπος της μουσουλμανικής μειονότητας στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Είναι υπάλληλος στο ΚΕΠ του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη. Εχει σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ο βουλευτής Ηρακλείου, πρώην γραμματέας της ΝΔ και πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αποτελεί ουσιαστικά το πιο ηχηρό πολιτικό όνομα στο ψηφοδέλτιο. Παράλληλα έχει οριστεί ως επικεφαλής της γαλάζιας καμπάνιας.

Βασίλης Κορκίδης

Ο εκπρόσωπος της αγοράς στην ευρωλίστα. Κατάγεται από το Πειραιά και είναι πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Προτάσεις για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ είχε δεχθεί και στο παρελθόν.

Ρόδη Κράτσα

Είναι η μοναδική εκπρόσωπος της σημερινής γαλάζιας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο έχει εκλεγεί δύο φορές και αντιπρόεδρος. Σύζυγος του πρώην υπουργού Απόστολου Κράτσα, δίνει τη μάχη του σταυρού.

Γιώργος Κυμπαρίδης

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, όπου εκλέγεται για τρίτη φορά, αποτελεί κεντρικό εκπρόσωπο της Θράκης στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ προαλείφεται για συμμετοχή και στον συνδυασμό του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ο κεντρικός εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ και της νέας γενιάς του κόμματος στην ευρωλίστα. Ο 26χρονος δικηγόρος έκανε άλμα στο κομματικό οργανόγραμμα με την περυσινή εκλογή του στο τιμόνι της Νεολαίας του ΕΛΚ.

Γιώργος Κύρτσος

Ο δημοσιογράφος και εκδότης συμμετέχει για πρώτη φορά σε ψηφοδέλτιο της ΝΔ, έπειτα από ένα φλερτ δύο δεκαετιών. Στις εθνικές εκλογές του 2012 είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ.

Γιώργος Κώτσηρας

Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών. Με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ειδικευόταν σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στην αντισφαίριση.

Αθανάσιος Λιούτας

Εκπροσωπεί τους νέους αγρότες. Είναι γεωπόνος και αιρετό μέλος της διοίκησης του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, ενώ έχει δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Μανώλης Μαυρομμάτης

Με μεγάλη διαδρομή στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας και μια προηγούμενη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο (την περίοδο 2004-2009), αποτελεί ακόμη μία από τις έμπειρες φωνές στη γαλάζια ευρωλίστα.

Γιώργος Μομφερράτος

Η συμμετοχή του γιου του δολοφονημένου από τη 17Ν εκδότη της «Απογευματινής» συμβολίζει τη μάχη της ΝΔ κατά της τρομοκρατίας. Πρόσφατα είχε προκαλέσει αίσθηση με τη διαμαρτυρία του για το βιβλίο του Κουφοντίνα.

Ελενα Μουζάλα

Η διακεκριμένη πιανίστα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, ενώ το 2008 είχε αναδειχθεί μία από τους 100 σημαντικότερους Ελληνες μέσα από ψηφοφορία του BBC.

Κώστας Μουσουρούλης

Ο δεύτερος εκπρόσωπος της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην ευρωλίστα. Βουλευτής Χίου, με θητεία υψηλόβαθμου στελέχους στην ΕΕ θα παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες από τη βουλευτική έδρα λόγω του κομματικού ασυμβίβαστου.

Σταύρος Ξαρχάκος

Ο φημισμένος μουσικοσυνθέτης επιδιώκει την επιστροφή του στις Βρυξέλλες, καθώς είχε διατελέσει ευρωβουλευτής της ΝΔ. Τη νέα κινητοποίησή του οι περισσότεροι στη ΝΔ την αποδίδουν και στον «κομματικό πατριωτισμό» του.

Πηνελ. Παναγιωτοπούλου

Η εκπρόσωπος στη γαλάζια ευρωλίστα των νέων γυναικών και της Πελοποννήσου. Είναι φιλόλογος από την Αχαΐα, απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Νίκος Πέππας

Πρωταθλητής Ελλάδας και μέλος της εθνικής ομάδας της Παραολυμπιακής Ξιφασκίας. Αντιδήμαρχος του Δήμου Διονύσου και πρώην αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της εστίασης.

Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη

Με θητεία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ως πρόεδρος του Α’ Διαμερίσματος στον Δήμο Αθηναίων) και μακρά εμπειρία στα διεθνή χρηματοοικονομικά, καλείται να δώσει τη μάχη των Βρυξελλών. Είναι μέλος του συλλόγου Ελπίδα.

Ν. Ράγιου-Μεντζελοπούλου

Με μακρά θητεία στην δημοσιογραφία, επιδιώκει μια στροφή στην πορεία της στην πολιτική. Εχει διατελέσει βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, ενώ είναι κεντρικό μέλος της ομάδας δράσης Παγγαία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Ζωή Ράπτη

Είναι δικηγόρος Αθηνών με ειδίκευση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών. Εχει διατελέσει αντιδήμαρχος Ψυχικού.

Μαρία Σπυράκη

Η μέχρι πρότινος πολιτική συντάκτρια του Mega αποτελεί μία από τις εκπλήξεις του ψηφοδελτίου. Με σπουδές στο Χημικό Θεσσαλονίκης, μεταπήδησε στη δημοσιογραφία και πλέον ανοίγει ένα νέο προσωπικό κεφάλαιο στην πολιτική.

Νίκος Στεργίου

Εκπροσωπεί τον αγροτικό κόσμο και τη Δυτική Μακεδονία. Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, ζει στη Φλώρινα, ενώ ο Συνεταιρισμός του έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία.

Χριστόδ. Στεφανάδης

Ο διακεκριμένος καθηγητής καρδιολογίας συνδέεται στενά με τον Αντώνη Σαμαρά και αποτελούσε μία από τις επιλογές του για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ αλλά και για το υπουργείο Υγείας. Τελικά κάνει το πρώτο βήμα στην πολιτική.

Γρηγόρης Τάσιος

Ο εκπρόσωπος του τουριστικού κλάδου στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Είναι πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και δραστήριο μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Νίκη Τζαβέλλα

Η – προερχόμενη από τον ΛΑΟΣ – ευρωβουλευτής προσθέτει τη εμπειρία στο νέο ψηφοδέλτιο, αλλά κυρίως σηματοδοτεί την επιχείρηση επανασύνδεσης του συντηρητικού χώρου που έχει θέσει σε εφαρμογή ο κ. Σαμαράς.

Φ. Τομαή – Κωνσταντοπούλου

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Διπλωματικού Αρχείου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού και εμφανίζεται πλέον έτοιμη για μια πορεία στην πολιτική σκηνή. Είναι πρώην σύζυγος του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Χριστίνα Χαλιλοπούλου

Με νομικές σπουδές, έχει διατελέσει σύμβουλος της Κομισιόν σε ζητήματα φυλετικών διακρίσεων και είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νέων Ρομά. Υπήρξε και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ.

Μαρία Χατζηνάσιου

Η εκπρόσωπος των γυναικείων κινημάτων στη γαλάζια λίστα. Είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών και μέλος της διοίκησης του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», μεταφέρει το ελληνορθόδοξο στίγμα στο ευρωψηφοδέλτιο. Εχει βραβευθεί για το συγγραφικό έργο του, το οποίο προβάλλει την ελληνορθόδοξη παράδοση.