Το αλαλούμ με τα δημοψηφίσματα φέρνει παραζάλη στον ΣΥΡΙΖΑ: το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσονται αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής τους –ως μέσο πίεσης της τρόικας στη διαπραγμάτευση που θα κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς –αλλά διαφωνούν ως προς το ερώτημα: η πλευρά της μειοψηφίας δεν θα είχε αντίρρηση να μπει ως ερώτημα ακόμα και το «ναι ή όχι στο ευρώ», ενώ η πλευρά της ηγεσίας διαβεβαιώνει πως θα βάλει σε δημοψήφισμα «μόνο τη συμφωνία που επιθυμούν οι εταίροι να έχουμε»…

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και κορυφαία στελέχη όπως ο σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος διαβεβαιώνει κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει κανένα δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα είναι οι εκλογές», όπως υπογράμμισε κατηγορηματικά χθες στον Real FM.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες τοποθετήσεις δύο εκ των πιο έμπιστων συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Νίκου Βούτση, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, και του Νίκου Παππά, διευθυντή του Γραφείου του, τα δημοψηφίσματα που θα ζητήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς από τον λαό δεν θα είναι για το νόμισμα αλλά για τη συμφωνία με την τρόικα. Και τα δύο στελέχη έσπευδαν μάλιστα να υπογραμμίσουν κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βάλει σε δημοψήφισμα το «ευρώ ή δραχμή».

«Στα δημοψηφίσματα, αν τα πράγματα στη διαπραγμάτευση δεν πάνε κατά το ευκταίο, ο λαός θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει τη συμφωνία που επιθυμούν οι εταίροι να έχουμε» ανέφερε ο κ. Παππάς στον Βήμα FM. «Αλλά η παρούσα συμφωνία θα ακυρωθεί με την ψήφο του λαού υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν πρόκειται να εγείρουμε κανένα θέμα νομίσματος και πιστεύω ότι δεν θα το κάνουν ούτε οι εταίροι. Σε δημοψήφισμα θα μπει η συμφωνία και όχι η παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Την ίδια περίπου ώρα στον Σκάι, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έλεγε για το δημοψήφισμα: «Λέμε ότι είναι ένα όπλο και αυτό. Και οι διαδηλώσεις είναι, και τα αιτήματα είναι. Ολα τα όπλα θα τα χρησιμοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε την επιλογή μας. Ολα τα υπόλοιπα που γίνονται είναι μια μαύρη προπαγάνδα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το θέμα του δημοψηφίσματος δεν μπήκε από κανένα στέλεχος. Ρωτήθηκε χθες στον 9,84 η υποψήφια ευρωβουλευτής Σόφη Παπαδόγιαννη (σ.σ. στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας) αν το αποκλείουμε, και είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο».

Ιστορία παλιά…

Η ιδέα για τα δημοψηφίσματα ήταν ένα από τα όπλα που θα χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν εκείνος είχε την ιδέα να ζητήσει δημοψήφισμα.Οπως λέει γνώστης του παρασκηνίουτης εποχής,«ο Παπανδρέου θα το χρησιμοποιούσε για να νομιμοποιήσει τις επιταγές της τρόικας και εμείς θα το γυρνάγαμε σε Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο». Το σχέδιο ναυάγησε από τις εξελίξεις.Επανήλθε στην Κουμουνδούρου ως ιδέα εκβιασμού της τρόικας μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου-Ιουνίου του ‘12. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν κυβέρνηση θα ζητούσε δημοψήφισμα με αντικείμενο την έξοδο από την ευρωζώνη. Τελικά το σχέδιο μπήκε σε κάποιο συρτάρι.