Συνεχίζεται το μεγάλο παζάρι στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, προκειμένου να κλείσουν και οι υπόλοιπες 8 θέσεις που απομένουν ανοιχτές. Ενα ειδικότερο ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανακοίνωση των 34 υποψηφίων είναι ότι αναζητούνται… γυναίκες λόγω ποσόστωσης, ενώ ανοιχτό παραμένει το μείζον θέμα της συμμετοχής του Λάκη Λαζόπουλου.

Επιδίωξη όλων των πτερύγων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το θέμα του ευρωψηφοδελτίου να κλείσει συναινετικά στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όμως την ίδια στιγμή εξίσου σαφές είναι ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της κόκκινες γραμμές που δύσκολα θα υπερβεί. Από την απόφαση του κ. Λαζόπουλου πάντως θα εξαρτηθεί και ποια πρόσωπα θα εγκριθούν από τη Γραμματεία – και δεν θα υποβληθούν στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής. Οπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «εάν ο Λάκης Λαζόπουλος το αποφασίσει είναι αυτονόητο ότι θα είναι αυτόματα υποψήφιος, δεν καλείς κάποιον να έρθει στο ευρωψηφοδέλτιό σου και μετά να τον κόψεις».

Βεβαίως το παραπάνω επιχείρημα, που θεωρείται περίπου αυτονόητο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον δημοφιλή καλλιτέχνη, δεν ίσχυσε για τους πρυτάνεις Ι. Μυλόπουλο και Τρ. Αλμπάνη. Αν και «δέχθηκαν την τιμητική πρόταση» στη συνέχεια είδαν το κόμμα που τους το ζήτησε να τους… καταψηφίζει.

Ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος, σύμφωνα με άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι το σκέφτεται ακόμα, αφού η πρόταση του έγινε πριν από περίπου μία εβδομάδα και ενώ είναι στις ΗΠΑ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Οπως εξηγεί η ίδια πηγή, «θέλει να το συζητήσει πρώτα με την οικογένειά του», ενώ η προσωπική του αντίδραση ήταν «πολύ ζεστή» απέναντι στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Από την απόφαση του γνωστού καλλιτέχνη θα εξαρτηθεί για πόσους άλλους άνδρες θα συνεχιστεί το «παζάρι»: εάν πει ναι, η πενταμελής επιτροπή θα αναζητήσει άλλες δύο ανδρικές υποψηφιότητες, αν πει όχι άλλες τρεις. Μέχρι χθες το βράδυ το επικρατέστερο σενάριο ήταν το «ναι» του κ. Λαζόπουλου και οι επικρατέστεροι για τις άλλες δύο θέσεις οι Γιάνης Βαρουφάκης και Κρίτων Αρσένης – για τους οποίους όμως έχουν εκφραστεί εντονότατες αντιδράσεις, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα. Εξαιτίας δε των αντιδράσεων αυτών είναι πολύ πιθανόν οι δύο υποψήφιοι να «αποσυρθούν» σιωπηρά από τη συζήτηση.

Το plan B για τους άνδρες, σε περίπτωση που η ηγεσία δεν επιμείνει στους κ.κ. Βαρουφάκη και Αρσένη, θα αναζητηθεί στις «δεξαμενές» πολιτικών χώρων οι οποίοι εκφράζουν και τη στρατηγική των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνική Συμφωνία, η ομάδα Νεφελούδη – Μπαγιώργου (πρώην ΔΗΜΑΡ) και Οδυσσέα Βουδούρη – Πάρι Μουτσινά (πρώην ΠαΣοΚ και πρώην ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για χαμηλόβαθμα στελέχη των ομάδων αυτών, τα οποία δεν ευθύνονται για «μνημονιακές πολιτικές και αποφάσεις», δηλαδή δεν είχαν συμμετοχή σε κυβερνητικές θέσεις και δεν ψήφισαν μνημόνια. Για ορισμένες περιπτώσεις όμως μπαίνει βέτο εάν ο/η υποψήφιος/α δεν έχει μια αυτόνομη πορεία αλλά επαγγελματική σχέση.

Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση γυναικών, η πενταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ.κ. Βίτσα, Ρινάλντι, Λάμπρου, Λεουτσάκο και Γαβρίλη, αναζητεί υποψήφιες κοινής αποδοχής κυρίως από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης, των κοινωνικών δράσεων, των κινημάτων και του πολιτισμού. Χωρίς να αποκλείονται και οι δεξαμενές συνεργαζομένων με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικών φορέων. Τη μία από τις πέντε «θηλυκές» θέσεις αναμένεται να καταλάβει η Πέπη Ρηγοπούλου.

Με αγάπη από το εξωτερικό

Μία ακόμα αναξιοποίητη δεξαμενή υποψηφίων με ηχηρά ονόματα είναι ξένοι καλλιτέχνες, φιλόσοφοι και έλληνες διανοούμενοι του εξωτερικού. Από αυτή τη δεξαμενή ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλήσει αν όχι υποψηφίους, σίγουρα δηλώσεις στήριξης. Εάν δεν υπάρξουν συναινετικές λύσεις πάντως δεν αποκλείεται να μείνουν 1-2 θέσεις ανοιχτές μέχρι την τελευταία ημερομηνία ανακήρυξης υποψηφίων από τον Αρειο Πάγο, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα.