Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας τη συμπόρευση των ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές με την «Πυρίκαυστο Ελλάδα» του Κώστα Ζουράρι και το «Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας» του Γιώργου Κόκκα. Στο ευρωψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ – το οποίο κατά ένα μεγάλο ποσοστό προέκυψε από κλήρωση όσων αυτοπροτάθηκαν μέσω facebook – συμπεριλαμβάνονται επίσης ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος, ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης.

Κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος, υποστήριξε πως το κόμμα του δεν δέχθηκε να συμπράξει με κινήματα στα οποία συμμετείχαν πολιτικοί που έχουν στηρίξει ή έχουν ψηφίσει τα μνημόνια.

Ο Πάνος Καμμένος επέμεινε πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, επιδιώκουν «να ενώσουν τους Έλληνες», από ένα πιθανό «πόλεμο των άκρων», τα οποία όπως είπε, «δημιουργήθηκαν για να επαναφέρουν τις αντιπαλότητες των όπλων, της βίας και του αίματος».

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ιδιότητα, ανακοίνωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, καθώς θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η παραίτησή του από την βουλευτική του έδρα θα γίνει στις 9 Μαΐου, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε στην εκδήλωση στον Διόνυσο το πρωί της Μ. Δευτέρας μια καινοφανή διαδικασία επιλογής των ονομάτων για το ευρωψηφοδέλτιο, ως συνέχεια της κίνησης των ΑΝΕΛ να αναζητήσουν εθελοντές για τη λίστα μέσω facebook.

Οπως ο ίδιος είπε, «σε αυτήν την προσπάθεια οι διαδικασίες θα είναι τρεις: πρώτα από όλα θα παρουσιαστούν 27 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από τις ζυμώσεις του Κινήματος με την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και από τις συμφωνίες που κάναμε με τα κινήματα και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθούν τρεις κληρώσεις».

«Η κληρωτή Δημοκρατία είναι μια μορφή άμεσης Δημοκρατίας, η οποία υπήρχε από την Αρχαία Ελλάδα» είπε ο Πάνος Καμμένος και συνέχισε: «Είναι ένα δίκαιο σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να επιλέξουμε πέντε ευρωβουλευτές, υποψήφιους Ευρωβουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχει και η ποσόστωση και δεν μπορούμε να βάλουμε σε μία κοινή κάλπη και τους άνδρες και τις γυναίκες. Υπάρχει ένα minimum ποσόστωσης για τους υποψηφίους, πέντε άνδρες υποψήφιους ευρωβουλευτές από τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στο διαδίκτυο, και παράλληλα θα υπάρχει άλλη μία κάλπη που θα κληρώσουμε πέντε πολίτες μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τα ιδρυτικά μέλη που ζητήσαμε να πάρουν μέρος σε αυτήν την προσπάθεια.

Ετσι θα συγκροτηθεί η ομάδα των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών που θα ξεκινήσει τη μεγάλη μάχη σε όλη την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι λοιπόν οι εξής:

1) Φωτεινή Αθανασοπούλου, 2) Γιώτα Αποστολάτου, οδοντίατρος, 3) Πέτρος Αρβανίτης (κατέθεσε βιογραφικό μέσω facebook, δύο μεταπτυχιακά στο London School of Economics), 4) Γιάννης Βαλέρης, γιατρός, 5) Άρης Βατάλης, συνδικαλιστής ΔΕΗ, 6) Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, 7) Κώστας Γύπαρης, πρώην βουλευτής Χανίων της ΝΔ, 8) Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου πολιτευτής Πιερίας ΑΝ.ΕΛΛ., 9) Αβραάμ Ζελελίδης, καθηγητής Γεωλογίας, 10) Γιώργος Ζησιμάτος, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Πειραιά, 11) Κώστας Ζουράρις, Πυρίκαυστη Ελλάδα, 12) Γιώργος Καλεάδης, πρόεδρος Πυρίκαυστης Ελλάδος 13) Δημήτρης Καμμένος, μπλόγκερ (πρόκειται περί συνωνυμίας με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ., όπως διευκρίνισε ο ίδιος), 14) Λευτέρης Καραγιάννης, πρέσβης- διευθυντής του γραφείου του Π. Καμμένου, 15) Σταύρος Καρκαλέτσης, επικ. ΑΝ.ΕΛΛ. στην Κύπρο, 16) Δημήτρης Κιούσης, αυτοκινητιστής, 17) Γ. Κόκκας, πρόεδρος Άμεσης Δημοκρατίας, 18) Παύλος Κοντογιαννίδης, ηθοποιός, 19)Γιάννης Κωνσταντόπουλος δικηγόρος πρ. βουλευτής 20) Νότης Μαριάς βουλευτής κοιν. εκπρ. Αν.Ελ. 21) Νίκος Μαρκάτος πρ. πρύτανης ΕΜΠ, 22) Μανταλένα Παπαδοπούλου, πρόεδρος νεολαίας ΑΝ. ΕΛΛ., 23) Γιώργος Ρωμανιάς, εργατολόγος 24) Ευγενία Σαρηγιανίδη, Πυρίκαυστη Ελλάδα 25) Παναγιώτης Σγουρίδης, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής, 26) Γεωργία Στεφανάκη, πολιτευτής στο Ηράκλειο και 27) Αργυρώ Χρυσάκη ,πολιτευτής στον Πειραιά.

Εκ κληρώσεως, υποψήφιες γυναίκες:

1) Ευτυχία Λιάκου, 2) Βασιλική Καλόφτη, 3) Σταματία Φωτιάδου, 4) Ιωάννα Δημητράτου και 5) Αντιγόνη Δημητσά, (αναπληρωματικοί, οι Αντωνία Τσούπα, Σοφία Βλάχου).

Εκ κληρώσεως υποψήφιοι άνδρες: 1) Δημήτρης Γερασάκης, 2) Νίκος Αληφραγκής, 3) Ισαάκ Σπανούδης, 4) Γιάννης Κοσκοσάς και 5) Πάνος Δημητριάδης (αναπληρωματικοί, οι Ευάγγελος Γεροντίδης, Αθανάσιος Κούτρας).

Εκ κληρώσεως, ιδρυτικά στελέχη: 1) Καλλιόπη Παντήρη, 2) Ευάγγελος Παπαγεωργίου, 3) Γιάννης Ανουσάκης, 4) Αντώνης Βασιλείου και 5) Δήμητρα Δονδόρου.