«Η Ελλάδα τήρησε τις υποσχέσεις της» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Παρασκευής κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. «Συγχαρητήρια που τα καταφέρατε» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση του προϋπολογισμού είναι πολύ καλύτερη από αυτή που πιστεύαμε» είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Τώρα το βλέμμα στρέφεται στο μέλλον. Υπάρχει πρόοδος» παραδέχτηκε η καγκελάριοςκαι χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο ότι «άξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

«Η πορεία δεν έφτασε στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συζήτηση για το χρέος το φθινόπωρο θα γίνει υπό καλύτερους όρους.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι περνούν δύσκολα και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολα γιατί υπάρχουν κι άλλα να γίνουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η οικονομία στην Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητές της» είπε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Η πολιτική της κυβέρνησης που ζήτησε θυσίες από τον λαό ήταν δύσκολος δρόμος και για την ίδια κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση του πλεονάσματος και τους επόμενους μήνες να μπούμε στην συζήτηση για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος».

«Για το πρόβλημα της ρευστότητας η Γερμανία έχει διάθεση να βοηθήσει. Γι’ αυτό και το επενδυτικό ταμείο έχει αρχίσει και κινείται. Η υπόσχεση που έχουμε δώσει είναι ότι θα το υλοποιήσουμε. Επίσης θα βοηθήσουμε στον τομέα των νοσοκομείων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», συμπλήρωσε

Η ελληνική οικονομία αποκτά πλέον πολλές δυνατότητες, ενώ περιορίζονται οι δυσκολίες επανέλαβε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στη χρήσιμη συνάντησή της με νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, της εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους από την ΕΕ συνολικά.

«Θέλω να ελπίζω ότι πολλοί Γερμανοί θα έχουν τη διάθεση να έρθουν φέτος το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδας» ανέφερε η κυρία Μέρκελ.

Σαμαράς: «Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα»

«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Σήμερα είναι μια καινούργια ημέρα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της και γι’ αυτό δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα» πρόσθεσε.

«Η απόφαση του Ecofin και η έξοδος στις αγορές, το γνωρίζει καλά η καγκελάριος, οφείλονται στις τεράστιες θυσίες και στην επιμονή του ελληνικού λαού. Αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν» σημείωσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012, αλλά και από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ το φθινόπωρο του 2012.

«Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Ελληνες θα τα καταφέρουν» είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε διαφορετική μοίρα.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με την καγκελάριο την πρόοδο στην ελληνική οικονομία και την εξέλιξη της ελληνικής προεδρίας. Επίσης, την ενημέρωσε και επίσημα για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Οπως συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, η έξοδος στις αγορές με το πενταετές ομόλογο, τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε, όσοι και με το επιτόκιο και με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών «δείχνει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στο μέλλον μας».

«Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι οι εξελίξεις – το πλεόνασμα, η επιστροφή κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Ecofin και τώρα η έξοδος στις αγορές – δείχνουν ότι οι τεράστιες θυσίες και η υπομονή του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο».

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα και μπαίνει στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα «ώστε να δοθούν καινούργιες ανάσες στην ελληνική οικονομία» και να αποκατασταθούν αδικίες – και κυρίως η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων.

Ολες οι προσπάθειες αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη με έμφαση ότι η ρευστότητα παραμένει μεγάλο ζητούμενο, θέμα το οποίο συζήτησε εκτενώς, όπως είπε, με την καγκελάριο, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Γερμανίας στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για την στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε δε μιλώντας για τη σημασία του εν λόγω Ταμείου, ότι θα μπορούσε αυτό να μετεξελιχθεί στο μέλλον σε επενδυτική τράπεζα. Αρχίζουμε να χτίζουμε την ανάκαμψη και τις ελληνογερμανικές σχέσεις για το 2016 και μετά, είπε ο κ. Σαμαράς.

«Θέλω να ευχαριστήσω την καγκελάριο για την επίσκεψη, την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού προς την Ελλάδα, για τη στενή συνεργασία μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα με την ωριμότητα και τις θυσίες του λαού της μπορεί να τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία της χώρας.

Προηγήθηκε συνάντηση μίας ώρας μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Ανγκελα Μέρκελ.

Σε ανακοίνωσή της πριν αρχίσει η συνάντηση, η Καγκελαρία υπογράμμισε πως το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα πως «επαινεί την κυβέρνηση για τη συνεπή μεταρρυθμιστική της πορεία» αλλά και πως στηρίζει τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», σημειώνοντας πως φέτος αναμένονται θετικά πρόσημα στην μεταβολή της ελληνικής οικονομίας.