«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η έξοδος στις αγορές» εκτιμά ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γιώργος Σταθάκης τονίζει ότι υπάρχουν «τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγει αυτή τη στιγμή η χώρα στις αγορές: Πρώτον, ότι αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο. Δεύτερον, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος, καθώς κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Το τρίτο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την ψευδαίσθηση, ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που θεωρούν και εξακολουθούν να θεωρούν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης, που το αξιολογούν στην κατώτερη βαθμίδα ακόμη και σήμερα».

Ο επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι αγορές δεν έπαψαν ποτέ σε βραχυχρόνια βάση να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Αναφέρομαι σε 3μηνα, 6μηνα, 9μηνα και ετήσια ομόλογα.

Τώρα γίνεται ένα βήμα παραπέρα, είναι γεγονός, αλλά και πάλι είναι έξοδος στις αγορές η οποία αφορά αυτή την κατηγορία τίτλων. Δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει κανονικά το χρέος της με δεκαετή ομόλογα, που είναι και η συνήθης μορφή».

Ερωτηθείς για το τι θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ο Γιώργος Σταθάκης τονίζει ότι «πρώτον θα διαπραγματευόταν τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο, κάτι που θα αποτελούσε και τη στέρεα βάση για την έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό. Δεύτερον, θα αντέστρεφε το καταστρεπτικό μείγμα των μνημονιακών πολιτικών και θα προσανατόλιζε τη χώρα σε μια γρήγορη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη».