«Η πρόθεσή μου ήταν αγαθή… Το υλικό του βίντεο είναι προϊόν εγκλήματος και δεν μπορεί να μπει σε καμία δικογραφία. Τίποτα από όλα αυτά που είπα στο βίντεο για τους υπουργούς δεν είναι αλήθεια, οπότε τι να ερευνήσει η δικαιοσύνη;» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Τάκης Μπαλτάκος, αναφερόμενος στη μαγνητοσκοπημένη συνομιλία του με τον Ηλία Κασιδιάρη, που είδε το φως της δημοσιότητας και τον οδήγησε στην παραίτηση από τη θέση του γραμματέα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, κάλυψε πλήρως τον γιο του για το πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή, λέγοντας ότι ως στέλεχος των ΟΥΚ ακολουθεί «δικό του κώδικα τιμής»!

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο Τάκης Μπαλτάκος υποστήριξε ότι είχε συναντήσεις με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς «αποφάσισα να έχω ένα συγκεκριμένο ρόλο για το καλό της παράταξης και της χώρας. Τους έλεγα ορισμένα πράγματα που ήθελα να ακούσουν, προκειμένου να κρατώ επαφή μαζί τους».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν έλεγα τι έκανα στον Πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει λόγος να φορτώνεις τον Πρωθυπουργό με τα πάντα. Ήξερε, όμως, ότι έπρεπε να απεγκλωβίσουμε τους 500.000 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής από αυτό το κόμμα».

Υποστήριξε ότι ο ίδιος όφειλε να γνωρίζει «τις σκέψεις και τις κινήσεις τους. Ο τρόπος που μίλησα στον κ. Κασιδιάρη ήταν τέτοιος, γιατί δεν μιλούσα και με ακαδημαϊκό».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό υποστήριξε ότι «για μένα ο Πρωθυπουργός είναι «ο Αντώνης». Η σχέση μας έχει σφυρηλατηθεί αδιατάρακτα. Είμαστε και οι δύο δαυλοί διαταγμένοι στο καλό της πατρίδας».

Και άλλες συνομιλίες

Σε ό,τι αφορά τις κατά καιρούς συναντήσεις του με βουλευτές της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι «υπάρχουν και άλλες συνομιλίες πριν από τη δολοφονία Φύσσα. Μπορεί να τις βγάλουν σε άλλες κασέτες. Πάντως δεν θυμάμαι τι ακριβώς συζητήσαμε. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν μιλάς το ίδιο σε έναν ακαδημαϊκό και σε ανθρώπους όπως αυτοί».

Απαντώντας σε ερώτηση για συναντήσεις με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο γραφείο του, εξέφρασε την άποψη ότι «τους έχω συναντήσει στους διαδρόμους της Βουλής. Το γραφείο μου, τυχαίο αυτό, είναι δίπλα στο δικό τους. Και η κ. Κανέλλη έχει έρθει στο γραφείο μου, τι σημαίνει αυτό, ότι είμαι κομμουνιστής;».

Σχετικά με την απόφασή του να συναντήσει τον κ. Κασιδιάρη, ενώ υπάρχει έρευνα εναντίον του υποστήριξε ότι «το ότι είναι κατηγορούμενος κάποιος δεν είναι καταδικασμένος. Όταν κατάλαβα τι είχαν κάνει αυτοί οι άνθρωποι αυτές οι συναντήσεις σταμάτησαν».

Υποστήριξε ακόμη ότι σε συναντήσεις με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έμαθε κάτι για τη δολοφονία Φύσσα αλλά «έμαθα άλλα πράγματα, για πολιτικές πρακτικές και πολιτικές στοχεύσεις, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Οι ποινικές διώξεις τους «ανεβάζουν»

Υπογράμμισε ότι ήταν αντίθετος στις ποινικές διώξεις ενάντια στην Χρυσή Αυγή αλλά και στην απαγόρευση συγκεκριμένων κινήσεών της, όπως τα συσσίτια, καθώς «δεν πρέπει να μετατρέπεις έναν πολιτικό σχηματισμό σε διωκόμενο. Το είχα πει και όχι μόνο εγώ. Είναι πολιτικό λάθος οι απαγορεύσεις των συσσιτίων. Εάν τις αφήσεις να γίνουν το μαθαίνουν 1.000 άτομα, όταν τις απαγορεύεις το μαθαίνουν 10 εκατ. Έλληνες μέσω των δελτίων της τηλεόρασης. Οι απαγορεύσεις τους ανεβάζουν. Εδώ δεν είναι Δανία, ο κόσμος έχει άλλη άποψη».

Απάντηση στη ΔΗΜΑΡ

Σύμφωνα με τον Τάκη Μπαλτάκο, δεν ισχύει – τουλάχιστον όχι απόλυτα – η κατηγορία της Αγίου Κωνσταντίνου ότι την εποχή της κρίσης στην ΕΡΤ ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης απειλούσε τη ΔΗΜΑΡ ότι εάν φύγει από την κυβέρνηση θα επιστρατευόταν ως συγκυβερνόν κόμμα η Χρυσή Αυγή. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι αυτού του είδους η απειλή ειπώθηκε, αν και σε γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.

«Οταν έγινε η ιστορία με την ΕΡΤ ήρθε στο γραφείο μου ο κ. Τσούκαλης και συζητήσαμε για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. «Τι θέλετε να κάνετε, θέλετε να γίνουν εκλογές τώρα; Βάσει των δημοσκοπήσεων η Χρυσή Αυγή θα έχει διπλάσιες έδρες. Τι θέλετε τελικά να μας σπρώξετε σε αυτό;»» ήταν η απάντησή του στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο τον Μπαλτάκο.

«Δική μου απόφαση η παραίτηση»

Αίσθηση πάντως προκαλεί και ο ισχυρισμός του ότι η παραίτησή του αποτελεί δική του πρωτοβουλία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζαν το απόγευμα της Τετάρτης από το Μαξίμου και αναπαρήχθησαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι «ενοχλημένος ο Αντ. Σαμαράς έστειλε τον Μπαλτάκο σπίτι του».

«Παραιτήθηκα μόνος μου» είπε στη συνέντευξή του στον Real FM, o Μπαλτάκος: «Δεν έχω μιλήσει με τον Πρωθυπουργό μετά το όλο θέμα. Μίλησα με τους κ. Σταμάτη και κ. Μπούρα και τους είπα ότι έρχομαι εκεί για παραίτηση».