Τα συντρίμμια που αφήνει πίσω της η εκτροπή του Τάκη Μπαλτάκου προσπαθεί να μαζέψει η κυβέρνηση, ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο ο αποπεμφθείς γενικός γραμματέας της κυβέρνησης να πρωταγωνιστεί και σε άλλες βιντεοσκοπημένες συναντήσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Η αποκήρυξη Μπαλτάκου είναι ηχηρή και απόλυτη από την κυβέρνηση, ενώ η απομάκρυνσή του αποτελούσε μονόδρομο για το πρωθυπουργικό επιτελείο, όπως αναγνώριζαν χθες και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Ο εκδιωχθείς γραμματέας στοχοποιείται για «αυτονόμηση», «παραβίαση των πρωθυπουργικών εντολών» και για «προσωπικό πολιτικό παιχνίδι». Εν ολίγοις, για μια προσέγγιση με τη Χρυσή Αυγή, την οποία σχεδίασε και χειρίστηκε μόνος του στο παρασκήνιο, «χωρίς εμφανή, προς το παρόν, στόχευση», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπόγειες επαφές με το ακροδεξιό μόρφωμα μπορεί να κρύβουν και άλλες παραμέτρους που θα διαφανούν στην πορεία.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ. Οι εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει ο κ. Μπαλτάκος τόσο στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος του μετέφερε την απόφαση της αποπομπής, όσο και με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος ακολούθως, κρίθηκαν ανεπαρκείς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ έκαναν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα εις βάρος του και ενέτειναν την κατακραυγή.

Στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός δεν περίμενε καμία εξήγηση από τον μέχρι χθες στενότατο συνεργάτη του. Η εκδίωξή του είχε αποφασιστεί με τις πρώτες ματιές στο βίντεο που προκάλεσε σοκ στο Πανελλήνιο. Για τον σεισμό που εξελισσόταν στο Διαδίκτυο ενημερώθηκε, ενώ κατευθυνόταν στα κομματικά γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού –σε σύσκεψη βουλευτών του Λεκανοπεδίου, με στόχο να κινητοποιηθούν για την υποψηφιότητα του Γιώργου Κουμουτσάκου στη Περιφέρεια Αττικής. «Δεν έχει καμία θέση στην κυβέρνηση» ήταν η οργισμένη αντίδρασή του και σε αυτήν περιορίστηκε χθες, τουλάχιστον δημοσίως, ενώ αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Μπαλτάκο.

«Κεραυνοβολημένοι» από την εξέλιξη έδειχναν χθες και σχεδόν όλοι οι υπουργοί, οι οποίοι έκαναν λόγο για «αφέλεια και αμετροέπεια» του γενικού γραμματέα, ο οποίος τίναξε στον αέρα το πανηγυρικό διήμερο με τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ μετά τον αρχικό αποσυντονισμό από το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούσαν μια πρώτη αποτίμηση της ζημιάς.

ΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στέκονταν ιδιαίτερα στους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει στον δικαστικό κλάδο και γενικότερα στον νομικό κόσμο το περιεχόμενο της συζήτησης Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές ότι αναμένουν να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις από το χθεσινό σοκ στο ισοζύγιο κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στις δεξαμενές της Χρυσής Αυγής, στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου.

Ο εξοστρακισμός Μπαλτάκου συνοδεύεται από ομαδικά πυρά, καθώς:

–Διαταράσσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης απέναντι στη Χρυσή Αυγή, στην οποία προσέφερε επιχειρήματα για να καταγγείλει πολιτικές και μεθοδευμένες διώξεις. Επιπλέον εμφανίσθηκε να συνδιαλέγεται με τους υπό δίωξη χρυσαυγίτες, σε ένα σκηνικό που αποκάλυπτε φιλικές σχέσεις.

–Δημιουργεί –έστω και στιγμιαίο –πρόβλημα στους αρμόδιους υπουργούς Νίκο Δένδια (Δημόσιας Τάξης) και Χαράλαμπο Αθανασίου (Δικαιοσύνης), οι οποίοι βρέθηκαν χθες στο στόχαστρο και της αντιπολίτευσης και, αιφνιδιαστικά, σε ρόλο απολογουμένων. Ο κ. Δένδιας πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» όσα είπε ο κ. Μπαλτάκος, ενώ πρόσθεσε ότι «τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής δεν είναι προϊόν φαντασίας…». Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου διαμήνυσε στον αποπεμφθέντα γραμματέα ότι «δεν είναι δικαστής» για να γνωρίζει το περιεχόμενο της δικογραφίας για τη Χρυσή Αυγή.

–Εγείρει (με «πεζοδρομιακό τρόπο», όπως σχολίαζαν) αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ πλήττει και την εικόνα του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μπαλτάκος, ζητώντας συγγνώμη για την… αναστάτωση που προκλήθηκε, παραδέχθηκε «συχνές συμπτωματικές συναντήσεις» με χρυσαυγίτες βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής και μια συνάντηση με τον Ηλία Κασιδιάρη στο γραφείο του. Υποστήριξε όμως ότι όσα περί «σκευωρίας» ανέφερε δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά τα είπε για να απαλλαγεί από τον συνομιλητή του!