Την αποδοκιμασία του με έντονο και σαφή τρόπο εξέφρασε ο Πρωθυπουργός για τη στάση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν την ρύθμιση για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

«Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει» τόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες ο κ. Αντ. Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας «παραφωνίες» τα όσα ακούγονται από βουλευτές.

Ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εν μέσω εκτιμήσεων για το κατά πόσο θα κλονιστεί η συνοχή της κυβέρνησης, είπε με έμφαση: «Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο τη μέρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι επίσημα πια στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν θα καταφέρουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα».

Νωρίτερα στην Αθήνα, ο βασικός πολέμιος της διάταξης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, συναντήθηκε στη Βουλή με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο και συζήτησαν το θέμα που έχει προκύψει μετά και την προειδοποίηση του λαρισαίου πολιτικού για παραίτηση από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Μπαλτάκος ζήτησε και άκουσε τον κ. Χαρακόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του εξήγησε τις απόψεις που έχει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αναπληρωτής υπουργός όμως δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης από τις θέσεις του και όλοι αναμένουν τι θα πράξει και εάν τελικά θα παραιτηθεί.

Πάντως, τις τελευταίες ώρες διευρύνεται ο κύκλος των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν και μετά τον κ. Χαρακόπουλο, τη διαφωνία του εξέφρασε δημόσια ο βουλευτής Αττικής και πρώην υφυπουργός, ο «καραμανλικός» κ. Γ. Βλάχος.

Επίσης, εκτός από τους «γαλάζιους», πρόβλημα υπάρχει και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν, όπως τον Νίκο Σηφουνάκη που είπε ευθέως στον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά, τον οποίο συνάντησε τυχαία σε διάδρομο της Βουλής, ότι δεν θα ψηφίσει την επίμαχη διάταξη.

Τις τελευταίες ώρες, κυριαρχεί η αγωνία, ο προβληματισμός και η ανησυχία ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αποτελεί προϊόν της συμφωνίας με την πλευρά των πιστωτών.

Το πανηγυρικό κλίμα των προηγούμενων ημερών από την πλευρά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την τρόικα, επισκιάστηκε νωρίς από τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διάταξη για το φρέσκο γάλα, με πιο χαρακτηριστικές αυτές των κκ. Χαρακόπουλου και Βλάχου (ΝΔ) και Θ. Μωραΐτη και Μιχ. Κασσή (ΠαΣοΚ).

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν κατανοούν τις αντιδράσεις των βουλευτών που διαμαρτύρονται και δεν πιστεύουν πως τελικά θα απειληθεί η κυβέρνηση από το γάλα.

«Δεν μπορεί να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα που μαζέψαμε με μεγάλη προσπάθεια τόσους μήνες» έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερη κυβερνητική πηγή και αναδείκνυε την ενόχληση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος διότι η διαφωνία για το γάλα μοιάζει ήσσονος σημασίας μπροστά στις προοπτικές που ανοίγει η επίτευξη της συμφωνίας.

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαρ. Τρικούπη κάνουν υπολογισμούς για ενδεχόμενες απώλειες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αθροίζει 153 βουλευτές (ΝΔ και ΠαΣοΚ), ενώ προσμετρούν άλλους δυο, τους κκ. Ανδρ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη που θεωρούν ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πάντως, με δεδομένο ότι ήδη 6 βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι στις φυλακές Κορυδαλλού, το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφισθεί με 148 ψήφους, εάν ψηφίσουν όμως οι 296, διότι σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλες απουσίες, ο κοινοβουλευτικός πήχης της πλειοψηφίας πέφτει, ανεξάρτητα εάν η αντιπολίτευση επιχειρήσει να εγείρει ζήτημα περί δεδηλωμένης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στους βουλευτές τι έχει γίνει ακριβώς με το γάλα, απέστειλε non paper, με το οποίο επισημαίνει τα οφέλη από τη συμφωνία.

«Η προωθούμενη λύση θα δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, ομαλοποιώντας την αγορά και οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών. Το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης, και ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη. Η εναρμόνιση με την πρακτική όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν φθηνότερο γάλα από εμάς θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνεται μεταξύ άλλων.