Με κεντρικό σύνθημα «Την Άνοιξη η Αθήνα αλλάζει εποχή!», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης παρουσίασε το πρόγραμμά του για την Αθήνα στο αμφιθέατρο του 9,84, στο Γκάζι

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων και άνθρωποι από χώρους της εργασίας, του πολιτισμού και της επιστήμης.

Η ομιλία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη είχε ως εξής:

«Φίλες και Φίλοι.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας υποβάλλουν πολύ συχνά ένα ερώτημα: Η ψήφος για τον Δήμο της Αθήνας έχει πολιτικό ή αυτοδιοικητικό χαρακτήρα;

Tην απάντηση την έχει δώσει η ίδια η ζωή. Όχι εμείς. Όλοι γνωρίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν και βαθύ πολιτικό χαρακτήρα. Μόνο που κάποιοι προτιμούν να το αφήνουν αυτό για το βράδυ των εκλογών.

Και φυσικά αναλόγως με τα αποτελέσματα. Όταν το 2010 ο κ. Παπανδρέου πανηγύριζε μαζί με τον κύριο Καμίνη δηλώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε η πολιτική του, έλεγε το προφανές: ότι οι εκλογές είναι πολιτικές. Και όταν ο κ. Καμίνης ως Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριζε την υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου λειτουργούσε πολιτικά.

Είναι φανερό ότι οι υποστηρικτές της σημερινής καταστροφικής πολιτικής, θέλουν ο κόσμος μπροστά στην κάλπη να ξεχάσει τί έζησε την προηγούμενη μέρα και τί θα ζήσει την επόμενη. Και αυτή είναι μια υποκριτική, αλλά και πολιτικότατη αντιμετώπιση των εκλογών.

Αλλά ας μην γελιόμαστε. Και μνημόνια να μην υπήρχαν, οι δημοτικές εκλογές, ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, είχαν πάντα και θα συνεχίσουν να έχουν και ένα σαφώς πολιτικό χαρακτήρα.

Όμως εμείς δεν θεωρούμε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές απλά ένα δημοψήφισμα. Ούτε θα βγούμε να πούμε κάτι τέτοιο, για να προσεταιριστούμε την οργή της τραυματισμένης κοινωνίας.

Γιατί το δημοψήφισμα τελειώνει μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.Ενώ για μας η μάχη για να γίνει η Αθήνα πόλη των κατοίκων της ξεκινάει με τις εκλογές. Με την συνειδητή απόφαση των Αθηναίων να φέρουν την Άνοιξη στην πόλη.

Σίγουρα η κάλπη για την Αθήνα θα στείλει πολιτικό μήνυμα. Μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας, ανατροπής και δημιουργίας.

Μήνυμα που θα ακουστεί και θα συζητηθεί. Όχι μόνο σε όλη την χώρα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα όμως η κάλπη θα δώσει εντολή. Εντολή να μπει μπροστά ένα εναλλακτικό σχέδιο για την πόλη. Ένα σχέδιο για την Πρωτεύουσα και τις γειτονιές της.Μιλάμεγια την πόλη στην οποία ζουν την καθημερινότητά τους εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Μιλάμεγια την πόλη από την οποία περνάνε κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, και η οποία έχει να τους δώσει πολύ περισσότερα πράγματα από μια σύντομη επίσκεψη στην Ακρόπολη και σε πέντε γραφικά στενάκια.

Και για να είναιαυτή η πόλη βιώσιμη, φιλική, και ζωντανή,για να μπορείνα αναπτυχθεί και να ομορφύνει,για να μπορέσεινα αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά της, χρειάζεται ένα σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρό του το πολυτιμότερο κεφάλαιο της: τους ανθρώπους της! Τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους.

Δεν ζητάμε ψήφο για να πανηγυρίσουμε ένα αποτέλεσμα. Θέλουμε κάτι περισσότερο. Θέλουμε συνειδητή και ώριμη ψήφο για την μεγάλη αλλαγή που έχει στερηθεί η Αθήνα. Ψήφο για μια νέα συμμαχία Δήμου και πολιτών. Για μια μεγάλη στροφή στον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Ο κ. Καμίνης διαχειρίστηκε τον Δήμο για μία θητεία. Και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον στήριξαν. Γιατί σε δύσκολες στιγμές, όταν η κρίση χτύπησε την πόλη, αυτός ήταν ένας αόρατος δήμαρχος.

Την περίοδο που η πόλη είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ έναν δήμαρχο με διάθεση, όραμα και προοδευτικό προσανατολισμό, ο ίδιος επέλεξε να είναι ένας καλός και ήσυχος μαθητής του μνημονίου. Και το χειρότερο που κατάφερε, είναι ότι συρρίκνωσε τις προσδοκίες που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες από μία δημοτική αρχή.

Ο κ. Καμίνης κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές υποσχόμενος αστικές αναπλάσεις, βιώσιμη κινητικότητα, συμμετοχικές διαδικασίες, 7 μικρούς δήμους στα 7 διαμερίσματα.

Σήμερα παραδίδει μηδενικό έργο. Για το οποίο μάλιστα υπερηφανεύεται. Θεωρεί μεγάλο επίτευγμα της θητείας του, το ότι μειώθηκαν οι δαπάνες του Δήμου, κατά τον ίδιο τρόπο που οι υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν εξοικονόμηση την εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας.

Οι χιλιάδες απολύσεις στο δήμο και η έλλειψη πόρων για παρεμβάσεις στην πόλη είναι ένα νοικοκύρεμα στο κενό. Νοικοκύρεμα στον πάτο του βαρελιού. Και πίσω από αυτό το νοικοκύρεμα κρύβονται προσωπικά και οικογενειακά δράματα ανθρώπων.

Μπράβο κ. Καμίνη τα καταφέρατε.

Δεν πρόκειται όμως για νοικοκύρεμα κ. Καμίνη αλλά για απόσυρση του δήμου από την πόλη. Απόσυρση που προσπαθείτε να καλύψετε προεκλογικά με υπερπροβολή μελλοντικών σχεδίων, όπως ακριβώς έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, κάτι που σίγουρα θα ενοχλούσε και εσάς προσωπικά αν δεν ήσασταν σήμερα αυτός που το πράττει.

Από την άλλη όμως, ακόμα και μέσα στην κρίση, πήρατε την σκυτάλη από τον κ. Κακλαμάνη και δεν πάψατε να εξυπηρετείτε συμφέροντα ισχυρών ιδιωτών.

Από το σχεδιαζόμενο Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι την εκχώρηση του Εθνικού Κήπου. Από το real estate ιδιωτών με λεφτά του ΕΣΠΑ, μέχρι φωτογραφικές ρυθμίσεις για μεγαλομαγαζάτορες.

Αλλά ούτε καν αυτά που δεν χρειάζονται χρήματα δεν κάνατε. κ. Καμίνη.

Δεν μιλήσατε για τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών.

Δεν μιλήσατε για την αιθαλομίχλη στην πόλη, εφιαλτικό αποτέλεσμα του αυξημένου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Συρθήκατε απρόθυμα στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού και δεν πήρατε καμία πρωτοβουλία

Δεν μιλάτε ούτε για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων.

Δεν μιλάτε για την καύση των απορριμμάτων, που προωθείται στο λεκανοπέδιο από ισχυρότατα συμφέροντα.

Δεν μιλάτε για το Ελληνικό, ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα υπερτοπικής σημασίας που αφορά ωστόσο την Πόλη.

Αντίθετα:

Πρωτοστατήσατε ενάντια στις απεργίες των εργαζομένων των Δήμων, μιλώντας μάλιστα για λύση με τον στρατό στην αποκομιδή.

Ανακοινώσατεο ίδιοςτην βίαιη εκδίωξη των «αγανακτισμένων» από το Σύνταγμα

Μηνύσατεκαι στείλατετα ΜΑΤ σε άστεγους που βρήκαν κατάλυμα σε κλειστό καφενείο του δήμου όταν η θερμοκρασία ήταν 5 βαθμοί.

Υποστηρίξατετο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Που σημαίνει άλλο ένα χτύπημα στα συνοικιακά μαγαζιά και τις εργασιακές σχέσεις των εμποροϋπαλλήλων.

Προσφερθήκατενα παραχωρήσατε έκταση στον Ελαιώνα για να φιλοξενηθεί κέντρο κράτησης μεταναστών. Δηλαδή αυτό για το οποίο η Ελλάδα αποδοκιμάζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις Διεθνείς Οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα της μετανάστευσης.

Και δυστυχώς, κ. Καμίνη αντί να προβάλετε μια άλλη νοοτροπία στα ζητήματα κοινωνικούαποκλεισμούσυμπλεύσατεστις λογικές των επιχειρήσεων-σκούπα. Και έτσι καθόλου τυχαία χαίρετε της υποστήριξης του κ. Λοβέρδου, του εμπνευστή της φασίζουσας διάταξης για τις οροθετικές γυναίκες.

Κύριε Καμίνη θα σας το πούμε καθαρά. Από την στιγμή που εκλεγήκατε,διαλέξατε πλευρά. Αντί να είστε ο βασικός σύμμαχος των πολιτών απέναντι σε κάθε κεντρική εξουσία, επιλέξατε να είστε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης και της πολιτικής της ενάντια στους πολίτες. Κάνατε ότι και οι προκάτοχοί σας.

Γίνατε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην πόλη. Για μας και πολιτικά αλλά και αυτοδιοικητικά αυτή η «κακιά συνήθεια» των δημάρχων της Αθήναςτελειώνει εδώ. Διεκδικούμε να είστε ο τελευταίος εκπρόσωπος αυτού του μοντέλου δημάρχου.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι δύο υποψήφιοι που έρχονται από τον χώρο του Μνημονίου.Ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης, προέρχονται κι αυτοί από τον χώρο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί όλοι γνωρίζουν, ότιαυτοί ψήφιζαν στην Βουλή, όσα εφάρμοζε ο κ. Καμίνης στον Δήμο.

Σήμερα, πετάνε την ευθύνη από πάνω τους, και έρχονται να ζητήσουν την ψήφο των Αθηναίων.

Έρχονται να προβάλλουν την κοινωνική τους ευαισθησία για τους άστεγους, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους φτωχούς, τους άρρωστους που δεν έχουν φάρμακα. Έρχονται να τους σφίξουν το χέρι και να δηλώσουν στο πλευρό τους.

Έρχονται να δηλώσουν τον έρωτά τους για την πόλη. Λες και αυτό που μας έχει βρει είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο.Χωρίς υπαίτιους, χωρίς συνενόχους, χωρίς ανομολόγητους στόχους να λεηλατηθεί ο δημόσιος πλούτος και η κοινωνία.

Αλήθεια κύριε Σπηλιωτόπουλε και κύριε Κακλαμάνη αν μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση φέρει στη βουλή κι άλλα μέτρα τι θα κάνετε;

Θα μπείτε στην αίθουσα να ψηφίσετε ως βουλευτές για να μην πέσει η κυβέρνηση;

Και μετά; Θα ξαναφορέσετε τη μάσκα του υποψήφιου δημάρχου;

Και ο κ. Καμίνης, και ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης έχουν και ένα ακόμα κοινό. Το τεράστιο πλεόνασμα υποκρισίας και υποτέλειας.

Προβάλλουν αυτές τις μέρες την προπαγάνδα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Ακόμα και ως υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι πιστοί υποστηρικτές του κυβερνητικού προεκλογικού success story.Μιας εξόφθαλμης απάτηςπου κανείς δεν πιστεύει πλέον, παρά την εκκωφαντική μονοφωνία των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης.

Χρόνιαακούμε για το τέλος της κρίσης το …άλλο εξάμηνο. Αφού δεν υπάρχει άρτος μοιράζουν ψέματα. Για να ψηφίσει ο κόσμος με απάθεια και αδιαφορία.

Αν το καταφέρουν, αμέσως μετά, αντί να μιλούν για το τέλος των μνημονίων θα πουν ότι οι πολίτες εγκρίνουν την πολιτική τους.Εμείς καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν με μνήμη.Γιατί το αν η ελπίδα θα γίνει πράξη, εξαρτάται από αυτούς και μόνο απ’ αυτούς.

Φίλες και Φίλοι

Παρουσιάζοντας απόψε τους βασικούς άξονες τους προγράμματος της Ανοιχτής Πόλης, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω εξ αρχής μερικά πράγματα.

Κατά την πρόσφατη ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες έχουμε ακούσει απίστευτα φούμαρα.

Το φύτεμα ενός εκατομμυρίου δέντρων, την αναβίωση των Αρχαίων Παναθηναίων, την λειτουργία πίστας Φόρμουλα 1 στα όρια του Δήμου. Αυτό που βλέπουμε στο τέλος κάθε θητείας είναι η καθημερινή ζωή στις γειτονιές να γίνεται χειρότερη. Και τα όποια έργα έγιναν, να έχουν σχέση αποκλειστικά με ισχυρά συμφέροντα και κερδοσκοπία. Στους πολίτες μένουν τελικά τα χρέη, όπως συνέβη και με την Ολυμπιάδα.

Εμείς λέμε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των πολιτών, χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.Αυτήείναι η μεγάλη διαφορά της δικιάς μας αντίληψης για τον δήμο.

Τόσα χρόνια στα κινήματα πόλης το ζήσαμε ξανά και ξανά. Ο δήμος να είναι απέναντι στους πολίτες. Να είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Στην καλύτερη περίπτωση να τους αγνοεί. Στην χειρότερη να τους λοιδορεί και να τους επιτίθεται.

Όμως είτε μιλάμε για τον Δήμο είτε για την χώρα, όποια και αν είναι η ερώτηση, για μας η απάντηση είναι ο άνθρωπος. Η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει ποτέ παρά μόνο όταν η χώρα αξιοποιήσει τους ανθρώπους της αντί να τους στέλνει στην ανεργία και την μετανάστευση. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και στον δήμο.

Αυτές οι ζωντανές δυνάμειςυπάρχουν. Υπάρχουν στα δίκτυα και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που ξεφυτρώνουν παντού. Υπάρχουν στις λαϊκές συνελεύσεις, που συγκροτούνται με αυθόρμητο τρόπο όταν κάτι απειλεί την γειτονιά. Υπάρχουν στην ανάγκη των ανθρώπων να προσφέρουν, να επικοινωνήσουν, να συναντηθούν πολλοί μαζί για έναν καλό σκοπό. Υπάρχουν στην άνθιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα στην κρίση.

Αυτές τις δυνάμεις θέλουμε να ενεργοποιήσει ο Δήμος. Και μόνο μέσα από μια τέτοιασυμμαχία, που θα επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα αποθέματα πείσματος, ενέργειας και καινοτομίας, θα μπορέσει η πόλη να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει.

Ναλοιπόν η διαφορά μας από τους άλλους.Δενποντάρουμε στην αδιαφορία και στην απάθεια των κατοίκων της πόλης.Αντιθέτως. Απευθυνόμαστε στην ενεργητικότητά τους. Και την συμμαχία αυτήδεν την ζητάμε μόνο για τώρα, για να πετύχουμε την αλλαγή στον Δήμο.Την ζητάμε και από εκεί και πέρα. Για να πετύχουμε την αλλαγήστην πόλη.Για να πετύχουμε την αλλαγήστη ζωή μας.Αυτήτην αλλαγή θα την χτίσουμε μαζί.

Πριν ξεκινήσω την παρουσίαση του προγράμματός μας θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για να το αφήνουμε σε αυτούς που λαϊκίζουν: Το ζήτημα της ασφάλειας.

Η ασφάλεια είναι ένα καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών, το οποίο προφανώς και είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα μας. Το δικαίωμα όλων των πολιτών στην ασφάλεια δεν επιτρέπεται να αφήνουμε να το διαχειρίζονται αυτοί που επενδύουν στο φόβο, αυτοί που επέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας στις γειτονιές της πόλης μας μέσω της αδυναμίας τους να διαχειριστούν το ζήτημα και μέσω της πολιτικής τους.

Οι ίδιοι που διετέλεσαν Δήμαρχοι, Υπουργοί και βουλευτές της Κυβέρνησης, δεν ευθύνονται,μας λένε,για την ανασφάλεια, . Ποιος ευθύνεται όμως; Η Ανοιχτή Πόλη και ο Σακελλαρίδης; Τέρμα πια με την υποκρισία! Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

Για την προστασία του δικαιώματος της ασφάλειας όλων των πολιτών υπάρχει μία αναγκαία και μία ικανή συνθήκη. Η αναγκαία συνθήκη είναι η σωστή, οργανωμένη και επαγγελματική αστυνόμευση στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν νοείται η αστυνόμευση να επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη βιτρίνα της πόλης για το «φαίνεσθαι» και την ίδια στιγμή, το οργανωμένο έγκλημα στις γειτονιές να απλώνεται ανενόχλητο.

Η αστυνόμευση στις γειτονιές, από αστυνομικούς καλά εκπαιδευμένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν τη γειτονιά είναι απαραίτητη. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Η ικανή συνθήκη για να έρθει η ειρήνη στην πόλη, είναι να αναστρέψουμε την εγκατάλειψη των γειτονιών. Η παρέμβαση του Δήμου στις υποβαθμισμένες γειτονιές θα πρέπει να ξεκινήσει από τη συνεννόηση με τους κατοίκους, που ζουν σ’ αυτές.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, τα αναγκαία έργα αστικών αναπλάσεων μικρής κλίμακας και τον ηλεκτροφωτισμό. Όλα τα μέσα που διαθέτουμε δηλαδή για αποκτήσει η γειτονιά ζωή και να εξαφανίσουμε τις «σκοτεινές γωνίες».

Σήμερα όμως δεν ήρθαμεεδώνα μιλήσουμε γιααυτούςπου μας έφεραν ως εδώ αλλάναπαρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο για την πόλη.

Βασικήπροτεραιότητα μας είναι μία. Οι ανθρώπινες ανάγκες. Με βάση αυτό το κριτήριο καθορίζονται οι προτεραιότητες μας.Με βάση αυτό το κριτήριο ιεραρχούνται οι παρεμβάσεις μας στην πόλη.

Βασικός μας τρόπος για να γίνει πράξη αυτό το σχέδιο είναι η ίδια η συμμετοχή του κόσμου.

Πιστεύουμε βαθιά πως η πόλη χρειάζεται να αλλάξει. Για να γίνει αυτό όμως, θα χρειαστεί η βοήθεια και η συμβολή χιλιάδων συμπολιτών μας.

Θα ήθελα να σας πω πως το πρόγραμμα για μαςδεν είναιένα κλειστό κείμενο. Σήμερα παρουσιάζουμε τους βασικούς άξονες. Το συνολικό κείμενο του προγράμματος θα παραμένει σε διαβούλευση με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Θα ακολουθήσουν πολλές θεματικές παρουσιάσεις, όπου θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια και να συζητήσουμε με τους συμπολίτες μας τις θέσεις μας. Διότι από μια τέτοια αντίληψη οργανωμένου διαλόγου και συμμετοχής,η πόλη μόνο όφελος μπορεί να έχει.

Έτσι λοιπόν, απέναντι σε προγράμματα φτιαγμένα για να εξωραΐσουν τους υποψήφιους και όχι για να αλλάξουν την Αθήνα, απέναντι σε επιλογές φθαρμένες και αποτυχημένες, η Ανοιχτή Πόλη καταθέτει σήμερα την δική της εναλλακτική πρόταση. Μια προγραμματική πρόταση που αντιμετωπίζει την πόλη ως πεδίο αντιστάσεων και δημιουργίας.

Οι προτάσεις μας έχουν διαρθρωθεί σε πέντε άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην πόλη, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης.

Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός, ακόμα και το πιο ελάχιστο. Διαφωνούμε, όμως, κάθετα με την λογική, που μετράει τις κοινωνικές ανάγκες, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας.

Όταν η κρίση είναι εδώ, και πλήττει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων και των νοικοκυριών, ο δήμος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα. Να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Το σύνθημά μας είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».Κανέναςάστεγος σε παγκάκι,κανένασπίτι χωρίς ρεύμα,κανέναπαιδί νηστικό στο σχολείο.

·Χρειαζόμαστε ένα πολύπλευρο δημοτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας απλωμένο στις γειτονιές της πόλης.Με κέντρα αλληλεγγύης στις γειτονιές, που θα συλλέγουν και θα διανέμουν τρόφιμα, ρούχα ή είδη πρώτης ανάγκης. Με δημιουργία σημείων σε κάθε διαμέρισμα, όπου οι πολίτες θα απευθύνονται για τις άμεσες ανάγκες τους. Και θα βρίσκουν συμβουλές, κατευθύνσεις και επαφή με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Χρειαζόμαστε ακόμα τη στενήσυνεργασία με τις δομές αλληλεγγύηςπου μέσα στην κρίση πολλαπλασιάζουν την δράση τους και αυξάνουν συνεχώς την εμπειρία τους. Αυτή η δράση καλύπτει πολλούς επιμέρους τομείς. Αφορά την τροφή, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει και να βοηθηθεί από την συνεργασία με αυτό το κίνημα. Κανείς δεν δρα ανταγωνιστικά με τον άλλον, κανείς δεν περισσεύει.

·Οιπαιδικοί σταθμοίείναι το καλύτερο παράδειγμα για το πως η κρίση διαλύει τις κοινωνικές υπηρεσίες. Σήμερα παιδικοί σταθμοί κλείνουν. Το προσωπικό έχει ελλείψεις και είναι κακοπληρωμένο. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται και το παιδαγωγικό έργο ακυρώνεται από τις υπεράριθμες τάξεις παιδιών, όπου ανακατεύονται διαφορετικές ηλικίες.

Προτεραιότητα της Ανοιχτής Πόλης είναι να ενισχυθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, η φροντίδα του μέγιστου δυνατού αριθμού παιδιών, σε ένα περιβάλλον επαρκές, ασφαλές και πολιτισμένο, αποτελεί βασικό προγραμματικό μας στόχο.

Στόχος μας είναι η ίδρυση πέντε νέων ιδιόκτητων Παιδικών Σταθμών προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια των υποδομών. Ιδιαίτερα στις περιοχές της δεύτερης, της τέταρτης και του έκτης Δημοτικής Κοινότητας, όπου παρατηρούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης παιδικών σταθμών.

Διερευνούμε επίσης την δυνατότητα συγκρότησης μιας επιπλέον κεντρικής μονάδας μαγειρείων σύμφωνα με σχετική πρόταση του Πολυτεχνείου. Ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε φαγητό των παιδιών, αλλά και των αστέγων της Αθήνας.

·

Ένας άλλος κοινωνικό τομέας που χρειάζεται ανασυγκρότηση, είναι ταδημοτικά ιατρεία. Τα οποία σήμερα είναι εξαιρετικά ελλειπή, και μάλιστα την ώρα που οι κρατικές δομές πρωτοβάθμιας υγείας καταργούνται.

Η Αθήνα χρειάζεται πραγματικό δίκτυο δημοτικών ιατρείων.

Δίκτυο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση. Ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι.

Στην βάση αυτή, πρέπει να τους εξασφαλιστούν πόροι, υποδομή και προσωπικό ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

Να υπάρξει συνεργασία με άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, με νοσοκομειακές και πανεπιστημιακές κλινικές, αλλά και με τα κοινωνικά ιατρεία που λειτουργούν στην Αθήνα. Τα δημοτικά ιατρεία μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις από ουσίες – προβλήματα του κόσμου που γιγαντώνονται σήμερα μέσα στην κρίση.

·Στο ζήτημα τωναστέγωνυπάρχει επιτακτική ανάγκη για αξιοπρεπείς λύσεις, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις.

Με ενίσχυση των δομών του Δήμου. Με παροχή κινήτρων σε μικρούς ιδιοκτήτες για παραχώρηση χρήσης της ιδιοκτησίας τους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείται και επιβαρύνεται με χαράτσια και πάγιες δαπάνες.. Με δημιουργία επαρκών χώρων ημερήσιας φροντίδας για τους άστεγους.

Με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου. Με ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιβίωση αυτών των ανθρώπων.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί τομείς όπου είναι αναγκαία η δράση και η παρέμβαση του Δήμου:

· Το θέμα τηςκατοικίας, όπου πρώτη μας μέριμνα θα είναι η νομική στήριξη όσων απειλούνται με πλειστηριασμούς. Και η άσκηση πολιτικής πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για το θέμα αυτό.

· Το θέμα τηςτροφής, όπου ο Δήμος πρέπει να υιοθετήσει επιτέλους θετική στάση απέναντι στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες, τα συνεργατικά παντοπωλεία, τα αγροτικά συνεταιριστικά εγχειρήματα, τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων. Και να διασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό για όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών, για τα παιδιά στα σχολεία που το έχουν ανάγκη, για τους άπορους που δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν στον εαυτό τους.

· Τασχολεία, που πρέπει να συντηρούνται με επάρκεια και να δεθούν με τη ζωή της γειτονιάς: με επιπλέον εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στα προαύλια και τους χώρους των σχολείων. Με εφαρμογές ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια που θα έχουν άμεσα ανταποδοτικό χαρακτήρα.

· Ηβοήθεια στους ηλικιωμένους και στα άτομα με αναπηρίες. Σε ζητήματα υγείας, συμβουλευτικής υποστήριξης, αλλά και πρακτικής βοήθειας. Το απαξιωμένο σήμερα πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να αναβαθμιστεί και να εξυπηρετεί όλους όσους δεν μετακινούνται. Και οι «λέσχες φιλίας» πρέπει επίσης να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν σοβαρές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

· Οι δομέςστήριξης των γυναικών: Για Ελληνίδες και μετανάστριες που βρίσκονται σε συνθήκες ανάγκης. Με ενίσχυση της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, και την ενίσχυση του προστατευμένου ξενώνα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

–Θα στηρίξουμε ταδικαιώματα των συμπολιτών μας κάθε σεξουαλικής επιλογήςστην ίση μεταχείριση απέναντι στην πολιτεία. Θα υποστηρίξουμε με προγράμματα και δομές άτομα που διώκονται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ενώ χρειάζεται και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου περιστατικών ομοφοβικής βίας που θα παρακολουθεί σε συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις το θέμα.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αντισταθεί η πόλη στον ρατσισμό και τον φασισμό, ο Δήμος θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην εμπέδωση της αλληλεγγύης και της συμβίωσης μεταξύ όλων των κατοίκων αυτής της πόλης.

Στεκόμαστε απέναντι στα μέτρα περιθωριοποίησης των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Είμαστε αλληλέγγυοι στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Διεκδικούμε την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ και πηγαίνουν στο σχολείο δίπλα-δίπλα με τα ελληνόπουλα.

Αντιτασσόμαστε στη στέρηση του δικαιώματος της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες.

Εργαζόμαστε για μια έμπρακτη δημοτική πολιτική ισότητας και δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την ένταξη των μεταναστών, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Προωθούμε θεσμούς πολιτικής εκπροσώπησης των μεταναστών που ζουν στην Αθήνα σε μόνιμη, πραγματικά αντιπροσωπευτική βάση.

Αρκετά με την φτηνή πολιτική καπηλεία της ξενοφοβίας. Αρκετά με τα παιχνίδια του ακροδεξιού λαϊκισμού. Θέλουμε γειτονιές ζωντανές και ανεκτικές.

Ο δεύτερος άξονας είναι η μάχη για την ποιότητα ζωής στις γειτονιές.

Ο δημόσιος χώροςδεν ανήκειστα συμφέροντα. Είναι μοχλός συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας

Είμαστε αντίθετοι με την λογική που συγκεντρώνει τους πόρους αποκλειστικά σε «εμβληματικά» έργα του κέντρου, και αφήνει τις γειτονιές στην τύχη τους. Το τουριστικό και αρχαιολογικό κέντρο έχει ανάγκη από παρεμβάσεις. Αλλά παρεμβάσεις διαφορετικού είδους και άλλης κλίμακας από αυτές που έχουμε συνηθίσει, ώστε να διασφαλίζεται μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στο κέντρο και τις γειτονιές.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό σχέδιο για πέντε μεγάλες αναπλάσεις στην Αθήνα.Η προώθησή τους είναι σήμερα ώριμη, αφού στην μελέτη τους έχουν ήδη εμπλακεί επιστημονικοί φορείς, ο Δήμος, οι συλλογικότητες και τα κινήματα των κατοίκων. Η υλοποίησή τους μπορεί να ξεκινήσει τμηματικά, με σταδιακή αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων και άνοιγμά τους στο κοινό.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

.ΤοΜητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.Όπου προτείνουμε τη πλήρη και άμεση υλοποίηση της μελέτης του Πολυτεχνείου που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου περίπου 1.500 στρεμμάτων. Η σταδιακή υλοποίηση του μητροπολιτικού αυτού πάρκου μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, σύμφωνα και με το πρόσφατο ομόφωνο πόρισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας.

.ΟΒοτανικός,όπου προτείνουμε την προσεκτική ανάπλαση της ευρύτερης πολεοδομικής ενότητας του Ελαιώνα με κριτήρια παραγωγικά, οικολογικά και κοινωνικά. Ζητάμε τη δημιουργία ενός ενιαίου υπερτοπικού πόλου πρασίνου όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον Ελαιώνα σε έναν νέο τουριστικό μαγνήτη. Και με συνύπαρξη της βιοτεχνικής παραγωγής, των μεταφορών και νέων καινοτόμων παραγωγικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν με κίνητρα στα κενά βιομηχανικά κτίρια της περιοχής.

.Η περιοχή των Αμπελοκήπωνόπου προτείνουμε την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής που ξεκινάει από τους πρόποδες του Λυκαβηττού, από τα Κουντουριώτικα, και καταλήγει πίσω από το νοσοκομείο «Ελπίς», στην οδό Κεδρηνού. Όπως μας δίδαξε πριν από χρόνια και ηΆννυ Βρυχέα, υπερασπιζόμαστε τις 8 πολυκατοικίες των Προσφυγικών, ως μνημεία της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης που μπορούν να αξιοποιηθούν ως Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, ως Μουσείο της Ιστορίας του Παναθηναϊκού, χώροι κοινωνικής κατοικίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και ως ξενώνας για τις οικογένειες των ασθενών στον «Αγιο Σάββα».

Η μεταβίβαση των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα περάσει, τελεία και παύλα.Για το γήπεδο του Παναθηναϊκούμε δεδομένο το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς το σχέδιο της «διπλής ανάπλασης» έχει εκ των πραγμάτων παγώσει, πιστεύουμε ότι μπορεί να συνεχιστεί η χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου της Αλεξάνδρας από τον Παναθηναϊκό, και μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές εργασίες, με σεβασμό προφανώς στην ευρύτερη περιοχή.

.Η περιοχή της Ριζούπολης, όπου προτείνουμε τη δημιουργία φυσικού και θεματικού πάρκου με αξιοποίηση του κληροδοτήματοςΠρομπονά. Εκεί μπορούν να ενταχθούν αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, μουσείο δισκογραφίας και στούντιο ηχογράφησης ανοιχτά στους νέους της πόλης, στο χώρο της Κολούμπια.

.Η Ακαδημία Πλάτωνος, όπου η συνολική ανάπλαση θα αναδείξει την τεράστια αρχαιολογική σημασία της περιοχής μετατρέποντάς την σε πόλο μητροπολιτικής εμβέλειας. Η εκπόνηση μιας πολεοδομικής μελέτης, που θα περιλαμβάνει όλη την περιοχή, είναι αναγκαία στα πλαίσια της προστασίας και επιμέρους μεγάλων χώρων όπως οι Λαχανόκηποι και το οικόπεδο Μουζάκη και Λαναρά.

Αυτές οι πέντε παρεμβάσεις αιχμής, συμβαδίζουν, με έναπρόγραμμα μικρών και απλών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας. Με σχέδια που μπορούν να υλοποιηθούν με τη συμμετοχή και προς όφελος των κατοίκων. Για εμάς, η κινητοποίηση του εθελοντισμού στην γειτονιά, η ουσιαστική συμβολή των κατοίκων μπορεί να μετατρέψει το Δήμο σε ένα εργαστήρι καινοτομίας και αισθητικής παρέμβασης.

Οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις γειτονιές μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ακριβές εξωτερικές εργολαβίες. Αξιοποιώντας τους εργαζόμενους του Δήμου, με την αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών και συνεργασίες με συνεταιρισμούς.

Παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων είναι τα δίκτυα πρασίνου και πεζοδρόμων που θα ενώνουν τις τοπικές συλλογικές εξυπηρετήσεις και καταστήματα, και θα παρέχουν ασφάλεια και ποιότητα ζωής σε όσους κινούνται καθημερινά στη γειτονιά. Φανταστείτε έναν πεζόδρομο σε κάθε μία δημοτική κοινότητα, που θα ενώνει το ΚΕΠ με μία εκκλησία, την εκκλησία με μία πλατεία και την πλατεία με την λαϊκή αγορά και τους εμπορικούς δρόμους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, θα κινηθούμε ώστε με σημειακές παρεμβάσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές σε κάθε διαμέρισμα να ξαναδώσουμε φως εκεί που σήμερα έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξαναδώσουμε ζωή στο κέντρο της πόλης, θα προωθήσουμε, σε συνεργασία με ιδιοκτήτες και φορείς, τη μετατροπή κενών σήμεραξενοδοχείωνσε εστίες νεότητας, για φοιτητές και ερευνητές.

Για να γεμίσει και πάλι η πόλη με ζωντάνια, καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις βασικές ανάγκες των νέων ανθρώπων.

Προτεραιότητά μας είναι επίσης η βελτίωση βασικών υπηρεσιών για τη ζωή της πόλης όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός.

Αλλά και ο έλεγχος των διαφόρων ιδιωτικών αυθαιρεσιών που καταδυναστεύουν συχνά τη ζωή στις γειτονιές: της στάθμευσης σε πεζοδρόμια, των επεκτατικών τραπεζοκαθισμάτων, των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

Εδώ χρειάζονται ξανά μηχανισμοί του δήμου, καθώς η κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας αποδυνάμωσε τις ελεγκτικές δυνατότητες της δημοτικής αρχής.

Όμως δεν μπορούμε να μας κάνουν κήρυγμα για τη νομιμότητα κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τους πολίτες από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και οι ίδιοι να κλείνουν τα αυτιά τους στηνηχορύπανσητων κέντρων διασκέδασης στοΓκάζι, το Ρουφ, τον Κεραμεικό και τα Πετράλωνα. Εκεί δηλαδή ζήτημα νομιμότητας δεν υπάρχει;

Το είπαμε και το ξαναλέμε, χρειάζεται η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Προωθούμε την εφαρμογή του έτοιμου σχεδίου του ΕΜΠ για ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, μήκους πολλών χιλιομέτρων. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ για να υλοποιηθεί. Είναι ένα φθηνό έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, με πλακοστρώσεις και σήμανση.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη για την βιώσιμη κινητικότητα. Για τον πεζό, για το ποδήλατο, για την διευκόλυνση και προώθηση των Μέσων Μαζικής μεταφοράς. Περισσότερο για τα άτομα με αναπηρία τα οποία έχουν δικαίωμα στην Πόλη όσο κι όλοι οι άλλοι άνθρωποι.

Η πόλη χρειάζεται επιτέλους ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, φιλικό προς το περιβάλλον. Προτεραιότητες του σχεδιασμού του πρέπει να είναι η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, η μικρή κλίμακα, και η ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής με ανακύκλωση στην πηγή – σε επίπεδο γειτονιάς.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα αντιταχθούμε σε κάθε σχέδιο που παραχωρεί την δραστηριότητα σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Τέλος, δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων ζώων, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και διεκδικώντας τα σχετικά κονδύλια που δικαιούται ο Δήμος

Ο τρίτος άξονας του προγράμματός μας βάζει στο επίκεντρο τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο δήμος έχει τρόπους να συμβάλλει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο στο ζωντάνεμα των γειτονιών όσο και του κέντρου της πόλης.

Η Αθήνα είναι μια πόλη που κρύβει μέσα της τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις. Η πόλη είναι η παιδεία και η κουλτούρα της. Τα κτήρια, οι πλατείες , οι δημοτικοί κινηματογράφοι, οι δημοτικές πινακοθήκες και οι βιβλιοθήκες. Το θέατρο, οι εκθέσεις και οι συναυλίες.

Η Ανοιχτή Πόλη θέτει ως προτεραιότητα την πολιτιστική πολιτική του δήμου.

Κεντρική επιλογή μας είναι να «ανοίξουμε» κάθε διαθέσιμη δημοτική υποδομή σε καλλιτεχνικές ομάδες. Και γενικότερα, να εξασφαλίσουμε, σε συνεννόηση με ιδιώτες και φορείς, χώρους και μέσα για την άνθηση της «από τα κάτω» πολιτιστικής δημιουργίας.

Θα κινηθούμε για να στηριχτούν τα μικρά θέατρα και οι θεατρικές ομάδες της Αθήνας: με διευκολύνσεις στη λειτουργία τους, με υποστήριξη σε χώρους, με παροχή όλων των διαθέσιμων μέσων ενημέρωσης του Δήμου για την δικτύωση και επικοινωνία τους με το κοινό.

Θα δουλέψουμε: Για να αναβαθμιστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη και να δημιουργήσει παραρτήματα – «κέντρα πληροφόρησης» σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Χώρους γνώσης για να μαζεύονται οι κάτοικοι της γειτονιάς. Για να γίνουν τα μουσικά σύνολα και η φιλαρμονική του δήμου αγγελιοφόρος πολιτισμού στις γειτονιές και τα σχολεία.

Για να ξαναζωντανέψουν τα προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης, που ενώ κόστιζαν λίγο και πρόσφεραν πολύ, τα κατάργησαν σε μια νύχτα. Για να δουλέψουν οι δημοτικοί κινηματογράφοι ως χώροι προώθησης του εναλλακτικού πολιτισμού και της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Για να ξαναγίνει η σπουδαία δημοτική πινακοθήκη κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης για τα σχολεία και τους δημότες.

Η καλλιέργεια του πολιτισμού στην πόλη, ολόκληρης της κληρονομιάς της και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο «διακριτικό σήμα» για την εμπέδωση των αξιών της συνύπαρξης και του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές. Μπορεί επίσης να είναι κεντρικό στοιχείο για μια νέα «ταυτότητα» της πόλης που θα προσελκύσει επισκέπτες και ποιοτικό τουρισμό.

Ο τέταρτος άξονας των παρεμβάσεών μας αφορά στην οικονομική ζωή, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς

Η Αθήνα είναι μία πόλη που ιστορικά βασιζόταν στο εμπόριο.

Τα εμπορικά μαγαζιά τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γειτονιές, έδιναν ζωή στους δρόμους, εξυπηρετούσαν ανάγκες των πολιτών, εξασφάλιζαν εισόδημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο και τα κατεβασμένα ρολά συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια εικόνα. Αυτό που μετράει κυρίως, είναι ότι πίσω από τα κλειστά μαγαζιά κρύβονται προσωπικά και οικογενειακά δράματα.

Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση.Δεν θα δεχτούμε τα λουκέτα ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής που ψηφίζεται στη Βουλή και εφαρμόζεται στο Δήμο.Θα δώσουμε μάχη να αναζωογονήσουμε το εμπόριο στην πόλη, Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

Για αυτό προτείνουμε:

·Εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα μικρές επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, αποκλειστικά και μόνο με βάση το εμβαδόν του καταστήματος.

·Δυνατότηταρύθμισης ληξιπρόθεσμωνοφειλών προς τον Δήμο, ώστε και να εισπραχθούν σταδιακά, αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τη δυνατότητα αποπληρωμής από τους επιχειρηματίες.

·Κίνητρα γιαάνοιγμα νέων μαγαζιών σε υποβαθμισμένες περιοχές. Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τους κατοίκους θα επιλεγούν περιοχές για ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας, Με απαλλαγή των καταστημάτων από τα δημοτικά τέλη για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έως ότου να αναπτυχθεί η εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή.

Με γρήγορη αδειοδότηση καταστημάτων μέσα από διαφανείς διαδικασίες, χωρίς την παραμικρή ανοχή σε περιστατικά «λαδώματος». Η μεγάλη έμφαση θα δίνεται στις διαδικασίες ελέγχου των καταστημάτων από τις δημοτικές υπηρεσίες.

·Να μπει ένατέρμα στην κατασκευή πολυκαταστημάτων -τύπου Mall-τα οποία ερημώνουν τις τοπικές εμπορικές αγορές.Και εδώ θα είμαστε κάθετοι.

Όχι γιατί είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη, Αλλά επειδή θέλουμε μία δίκαιη ανάπτυξη που θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία και δεν θα αφήνει πίσω της συντρίμμια και λουκέτα.Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι βλέπουμε με θετικό μάτι την πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος για δημιουργία ανοιχτών, υπαίθριων εμπορικών κέντρων σε δρόμους που να συνδυάζουν και την εμπορική δραστηριότητα αλλά και την ψυχαγωγία.

·Διασφάλιση της Κυριακάτικης αργίας. Ούτε οι έμποροι, ούτε οι εμποροϋπάλληλοι δέχονται να ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές. Άλλωστε είναι αυτονόητο ότι αυτό που λείπει στους καταναλωτές, δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα.

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ευνοεί μόνο τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, που μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους λειτουργίας, αλλά όχι τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα. Ειδικά για τις τουριστικές ζώνες, μπορεί να υπάρχει καθορισμός ειδικού ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων σε συνεννόηση με επιχειρηματίες, εργαζόμενους και κατοίκους.

·Και τέλος για τοπαραεμπόριο, την πιο «σοβαρή αιτία για τα λουκέτα» σύμφωνα με όσους «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο». Προφανώς εμείς από τη δική μας πλευρά δεν παραγνωρίζουμε τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

Και για αυτό θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και όχι με επικοινωνιακές ανοησίες. Το παραεμπόριο πρέπει να χτυπηθεί στα σημεία εισόδου των παράνομων προϊόντων στην χώρα και στις μεγάλες αποθήκες του κέντρου.

Αν δεν χτυπηθεί το χονδρεμπόριο του παραεμπορίου, τα σεντόνια θα είναι απλωμένα στα πεζοδρόμια, όσες επιχειρήσεις σκούπα κι αν γίνουν για τα μάτια του κόσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρουμε την πρόταση του κ. Καμίνη το 2010, για δημιουργία υπαίθριων πολυεθνικών αγορών όπου οι μετανάστες θα μπορούν να πωλούν νόμιμα προϊόντα από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα και σε αυτούς να μην καταφεύγουν στην παραβατικότητα, αλλά και να μην υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο.

Όμως παραδοσιακό πόλο ανάπτυξης της Αθήνας αποτελούσε διαχρονικά και οτουρισμός. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Αθήνα, πρέπει να μπει σεεντελώςδιαφορετική βάση.

Από την πόλη περνάνε κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά διαμένουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο μιάμιση ημέρα. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να μετατραπεί από ενδιάμεσο σταθμό σε τουριστικό προορισμό, που κάποιος θα μπορεί να μείνει μέρες και να μπορεί να εμπλακεί σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική της γραφικότητας. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη, που θα υπερβαίνει τα όρια του ιστορικού κέντρου.

Ένα σχέδιο που θα αναδεικνύει ευρύτατα την παράδοση της πόλης, και την ομορφιά της, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές. Που θα δημιουργεί κλίμα και εικόνα ζωντάνιας, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, καλλιτεχνικά γεγονότα. Χρειάζεται μια πόλη φιλική, ανθρώπινη, που θα χαίρεσαι να την περπατάς, και να την ανακαλύπτεις.

Με ένα οργανωμένο δίκτυο καταλυμάτων, εξυπηρέτησης και πληροφοριών για τους ανθρώπους από κάθε μέρος του κόσμου.

Όμως υπάρχουν και άλλες μορφές τουρισμού που πρέπει να ενισχυθούν, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός, ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος.

Όμως δεν είναι μόνο ο εμπορικός και τουριστικός κόσμος που πλήττονται από την κρίση, είναι και οβιοτεχνικός. Αυτοί που έδιωξαν τις μικρές βιοτεχνίες από τις γειτονιές της Αθήνας για να τις μετατρέψουν σε διασκεδαστήρια, κλείνουν τα μάτια στο αδιέξοδο των μικρών βιοτεχνών.

Θεωρούμε απαραίτητη την χωροθέτηση μίας περιοχής βιοτεχνικής δραστηριότητας, όπου θα δημιουργούνται οι απαραίτητες συνέργειες μεταξύ των βιοτεχνιών. Για αυτό το λόγο θα προσφερθούν κίνητρα αντίστοιχα με αυτά που θα δοθούν στον εμπορικό κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση θα δώσουμεέμφαση στις συνεργατικά εγχειρήματα και τους συνεταιρισμούς. Στις πρωτοβουλίες των νέων επιστημόνων, που θέλουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στην χώρα τους και στην πόλη τους, και να μην μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ιδρυθείΓραφείο Παροχής Συμβουλών και Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας,ενώ θα δημιουργηθούν χώροι για την στέγαση αυτών των πρωτοβουλιών, ώστε να επιτυγχάνονται συνέργειες και διάχυση της καινοτομίας, της έρευνας και των βέλτιστων πρακτικών.

Τέλος ο πέμπτος άξονας είναι η δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας, της συμμετοχής και των δικαιωμάτων.

Σήμερα, το παραδοσιακά δημαρχοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης του δήμου γίνεται ακόμα πιο συγκεντρωτικό με τον Καλλικράτη. Η πιστή εφαρμογή των μνημονίων στην αυτοδιοίκηση απαιτεί αυταρχισμό και αδιαφάνεια.

Στον αντίποδα, το δικό μας πρότυπο είναι μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει την συμμετοχή των πολιτών.

Στόχος μας, είναι έναςδήμος αντιγραφειοκρατικός, αποτελεσματικός. Ανοιχτός στους πολίτες, δημοκρατικός και αποκεντρωμένος στην λειτουργία του.

Ο δήμος οφείλει να λογοδοτεί και να ενεργοποιεί τους κατοίκους στην άσκηση ελέγχου. Επιδίωξή μας είναινα «εισβάλλουν»στη λειτουργία του Δήμου οι ομάδες πολιτών και οι φορείς της πόλης. Έτσι θα ξαναδώσουμε νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση της πόλης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξή μας είναινα συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξητου δημοτικού συμβουλίου, κάθε αίτημα που υπογράφεται από500 κατοίκους, ή το ζητάει μια δημοτική κοινότητα και δεν αντιβαίνει στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντίστοιχα,μια κοινότητα υποχρεούταινα συζητήσει οποιοδήποτε αίτημα, εφόσον αυτό υπογράφεται από200 κατοίκους.

Στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης εντός του δήμου, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Με διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών, και παράλληλα με εκχώρηση στα συμβούλια ουσιαστικών αρμοδιοτήτων ελέγχου και συναπόφασης.

Παράλληλα έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού της γειτονιάς.Με επτά πιλοτικές εφαρμογές που αφορούν έργα και δράσεις με αυτεπιστασία του δήμου ή σε συνεργασία με συνεταιρισμούς. Και με φορέα επεξεργασίας τις τοπικές συνελεύσεις.

Δέσμευσή μαςείναι επίσης ημείωση του αριθμού των αντιδημάρχωνώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και ρόλων, με παράλληλη αναβάθμιση των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε τροποποιήσεις στο οργανόγραμμα του δήμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της κρίσης.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή επισφαλών εργασιακών σχέσεων στον Δήμο – αντίθετα θα συνεργαστούμε με τους εργαζόμενους για να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δικαιώματα. Και θα επιβάλλουμε την θέση αυτή και στους εργολάβους ή τους κάθε είδους προμηθευτές του Δήμου. Είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο απολύσεων που προωθούν η κυβέρνηση και η τρόικα, και θα ασκήσουμε κάθε πίεση για την ματαίωσή τους.

Αυτές είναι οι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματός μας.Όμως δεν υπάρχουν καλά προγράμματα αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή τους. Και οι εγγυήσεις είναι οι άνθρωποι.

Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε γραμμάτια που πρέπει να ξεπληρώσουμε. Εμάς δεν μας τραβάνε από τα μανίκια τα συμφέροντα.

Οι άνθρωποί μας στις γειτονιές μπορεί να είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ, όχι όμως στις λίστες επιχειρηματιών, που βρίσκονται στον Κορυδαλλό.

Μας ρωτούν συχνά «που θα βρούμε τα λεφτά». Ενίοτε και χωρίς καν να ακούνε τις προγραμματικές μας προτάσεις. Δίνουμε εδώ την απάντηση.

Πέντε είναι οι πηγές χρηματοδότησης: 1. Οι αποδόσεις φόρων που εισπράττει το κράτος για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. 2. Τα ίδια έσοδα από δημοτικά τέλη. 3 .Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 4. Ο δανεισμός. 5. Ο περιορισμός των δαπανών και η ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων.

Από αυτά, οι αποδόσεις φόρων και ο δανεισμός είναι εκτός συζήτησης, τόσο λόγω της πολιτικής των μνημονίων, όσο και της πιστοληπτικής υποβάθμισης του Δήμου την προηγούμενη περίοδο.

Απομένει η βελτίωση των ίδιων εσόδων και της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και ο περιορισμός και η ανακατανομή των δαπανών. Και στους τρεις τομείς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης με την λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ως ελάχιστο επιτεύξιμο ποσό εξοικονόμησης, υπολογίζουμε σε ετήσια βάση το ποσό των 10.000.0000 ευρώ για το 2015. Το ακριβέστερο ποσό θα μπορούμε να το προσδιορίσουμε από το 2016 και μετά, αφού θα έχουμε την πλήρη και ακριβή καταγραφή των οικονομικών δεδομένων του Δήμου.Αλλά δεν παραιτούμαστε σε καμία περίπτωση από την διεκδίκηση. Και δεν παραιτούμαστε από την αισιοδοξία ότι η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που καταστρέφει τον τόπο, πολύ σύντομα θα ηττηθεί πολιτικά και οριστικά.

Φίλες και Φίλοι

Έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Το επόμενο δίμηνο θα συναντηθούμε με τον κόσμο. Θα μιλήσουμε με τους πολίτες, αλλά πρώτα από όλα θα τους ακούσουμε.

Δεν σας θέλουμε παθητικούς δέκτες των προτάσεών μας. Σας θέλουμε ενεργούς πομπούς του μηνύματός μας. Σας θέλουμε πολλαπλασιαστές σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μάχη για όλα. Για να τ’ αλλάξουμε όλα. Και θα τα δώσουμε όλα. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πείσμα.

Είμαστε πάρα πολλοί. Κάθε μέρα που περνάει δυναμώνουμε κι άλλο. Και στις εκλογές θα είμαστε οι περισσότεροι.

Είναι η ώρα για μια μεγάλη ιστορική αλλαγή στην Αθήνα.Αυτή την άνοιξη η Αθήνα αλλάζει εποχή».