Λίγο πριν από τη λήξη των εργασιών της ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Ελιάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να συστρατευθεί στο εγχείρημα για την ανάταξη της Κεντροαριστεράς.

Από το βήμα της Συνδιάσκεψης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε: «Θα θέλαμε να είναι εδώ κι άλλοι, όπως η ΔΗΜΑΡ, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς» και εξέφρασε την ελπίδα «στην πορεία να δημιουργηθεί η δυναμική» ώστε να ενταχθούν κι άλλοι στο εγχείρημα, κάτι που «θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε, δε, να απευθυνθεί στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς -ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα για να απευθύνει χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη- να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Φώτη Κουβέλη.

«Γνωρίζω ότι θα έχεις συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη αργότερα απόψε Μάρτιν, σου ζητώ να του μεταφέρεις πόσο μεγάλη σημασία έχει η συσπείρωση» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Μιλώντας για τον Μάρτιν Σουλτς, απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πούμε ότι ο Μάρτιν είναι και Γερμανός πολίτης και Πολιτικός, αλλά ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πάνω απ΄ όλα Ευρωπαίος πολίτης και Πολιτικός και έχει πολύ μεγάλη σημασία να του πούμε πως εδώ στην Ελλάδα τον αγαπούμε, τον στηρίζουμε, τον θεωρούμε άνθρωπό μας, επειδή είναι ο Ευρωπαίος Μάρτιν Σουλτς κι επειδή ως Γερμανός αναγνωρίζει και σέβεται τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού».

Τέλος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στον Σουλτς και αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε «επί πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν είτε το μεγαλύτερο σε ποσοστό ψήφων κόμμα μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είτε ένα από τα μεγαλύτερα σε ποσοστό ψήφων κόμματα. Τώρα έχει πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης, της υπευθυνότητας, του λόγου της αλήθειας, των δύσκολων αποφάσεων».

Ολόκληρη η ομιλία-δευτερολογία του Βαγγέλη Βενιζέλου στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς, που προλόγισε την άνοδο στο βήμα του Μάρτιν Σουλτς, έχει ως εξής:

«Φίλες και φίλοι, παίρνω το λόγο στο τέλος της Συνδιάσκεψής μας, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, για να υποδεχθώ εκ μέρους όλων μας τον Μάρτιν Σουλτς.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη το Εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εξέλεξε σχεδόν ομόφωνα με μία εντυπωσιακή πρωτοφανή πλειοψηφία κοινό υποψήφιό μας για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο Μάρτιν είναι τώρα το πρόσωπο, το ζωντανό και συγκεκριμένο πρόσωπο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που δίνει με τη στήριξη όλων μας τον αγώνα για μια άλλη Ευρώπη. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο το ιστορικό βάρος που επωμίζεται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους πολίτες αυτήν την άλλη αφήγηση για την Ευρώπη, για την οποία όλοι διαρκώς μιλάμε.

Τώρα πια γινόμαστε συγκεκριμένοι. Μέσα από το Μανιφέστο που ενέκρινε το προηγούμενο σαββατοκύριακο το συνέδριό μας στη Ρώμη, δεν αρκεί όμως το Μανιφέστο ως ένα κείμενο, χρειάζεται ανθρώπους που να το διερμηνεύουν αυτό, να μπορούν να το πουν με απλά λόγια απευθυνόμενοι στους Ευρωπαίους πολίτες, σε όλες τις χώρες-μέλη, απευθυνόμενοι σε 28 κοινωνίες πολιτών.

Απευθυνόμενοι στους νέους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, γιατί οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης, αυτοί είναι δύσπιστοι, αυτοί θέλουν να δουν ότι μπορεί η Ευρώπη να ξαναγίνει η Ευρώπη των αξιών, των οραμάτων μας, των ευαισθησιών μας.

Η Ευρώπη που πιστεύει στη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα, την πολυφωνία, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, αλλά βεβαίως τη συνοχή, την αλληλεγγύη, η Ευρώπη που ήταν πάντα ένα πεδίο ανταγωνισμών και πολέμων και που δεν πρέπει να ξαναγίνει ένα γήπεδο ψυχρού πολέμου.

Και χαίρομαι πραγματικά, γιατί με τον Μάρτιν Σουλτς μας συνδέει μια προσωπική φιλία κι έτσι μπορώ να μαρτυρήσω πως δεν έχει μόνον τις θεσμικές ιδιότητες και τη μακρά πολιτική εμπειρία που απαιτείται για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά έχει το ηθικό και συναισθηματικό βάθος και βάρος που απαιτείται για τα καθήκοντα αυτά, μέσα στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη που θέλει να ξεπεράσει την κρίση και να ακολουθήσει ξανά μια ιστορική προοπτική.

Ο Μάρτιν ως εν ενεργεία Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζει στο υψηλότερο δυνατό βαθμό τις ευαισθησίες, αλλά και το κεκτημένο της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ξέρει τι σημαίνει η ανάγκη για υπεράσπιση της πολιτικής και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, για μια Ευρώπη που λειτουργεί θεσμικά, με διαφάνεια, με σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, με σεβασμό στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού αλλά και των 28 Εθνικών Κοινοβουλίων.

Ο Μάρτιν ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα τόσα χρόνια ως επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, γνωρίζει ποια είναι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, αλλά και τις Κυβερνήσεις. Ξέρει πόσο σκληρή είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην κοινοτική μέθοδο λήψης των αποφάσεων και τη διακυβερνητική πραγματικότητα, γιατί οι συσχετισμοί είναι κυρίως εθνικοί.

Οι Κυβερνήσεις υπό την πίεση εθνικών πολιτικών αναγκών είναι αυτές οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο, χρειάζεται συνεπώς μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που να μπορεί να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι ένας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ως πολιτική προσωπικότητα να μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο μέσα στο θεσμικό οικοδόμημα της Ευρώπης.

Ο Μάρτιν γνωρίζει όμως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις πραγματικές αγωνίες, τα προβλήματα, τις προτεραιότητες των πραγματικών ανθρώπων, των ανθρώπων της καθημερινότητας. Γιατί ποτέ δεν ξέχασε την πόλη από την οποία ξεκίνησε, στην οποία ήταν Δήμαρχος, ποτέ δεν ξέχασε τι σημαίνει να είσαι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας και να αγωνίζεσαι για την επιβίωση.

Έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι τώρα δίνεται μια μάχη ιδεών, αξιών, μία μάχη πολιτικών προσανατολισμών στην Ευρώπη. Μας λένε: Είστε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία στην ίδια Κυβέρνηση. Ναι και το SPD είναι μαζί με την κα Μέρκελ στην ίδια Κυβέρνηση στη Γερμανία και το ίδιο συμβαίνει στην Ιταλία, το ίδιο συμβαίνει στην Ολλανδία, το ίδιο συμβαίνει στην Αυστρία.

Τώρα όμως βλέπετε ότι κατεβαίνουμε με διαφορετικά μέτωπα, διαφορετικά κόμματα, διαφορετικά ψηφοδέλτια, διαφορετικούς υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα φαίνονται οι ιδεολογικές και αξιακές διαφορές, τώρα δίνουμε μία μεγάλη μάχη για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς κι αυτοί οι συσχετισμοί είναι συσχετισμοί ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική αντίληψη, ανάμεσα στην αντίληψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την αντίληψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πούμε επίσης ότι ο Μάρτιν είναι και Γερμανός πολίτης και Πολιτικός, αλλά ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πάνω απ΄ όλα Ευρωπαίος πολίτης και Πολιτικός και έχει πολύ μεγάλη σημασία να του πούμε πως εδώ στην Ελλάδα τον αγαπούμε, τον στηρίζουμε, τον θεωρούμε άνθρωπό μας, επειδή είναι ο Ευρωπαίος Μάρτιν Σουλτς κι επειδή ως Γερμανός αναγνωρίζει και σέβεται τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού.

Μάρτιν, επί πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν είτε το μεγαλύτερο σε ποσοστό ψήφων κόμμα μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είτε ένα από τα μεγαλύτερα σε ποσοστό ψήφων κόμματα. Τώρα έχει πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης, της υπευθυνότητας, του λόγου της αλήθειας, των δύσκολων αποφάσεων.

Και χθες και σήμερα στη Διάσκεψη αυτή συγκεντρωθήκαμε ισότιμα όχι μόνον εμείς του ΠΑΣΟΚ, αλλά φίλοι και συναγωνιστές από άλλα κόμματα, άλλες κινήσεις, συγκεντρωθήκαμε πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και συγκροτήσαμε την Ελιά, τη δημοκρατική παράταξη.

Εσύ έχεις μεσογειακό ταμπεραμέντο, παρότι Γερμανός και μπορείς να καταλάβεις πολύ καλά τι συμβολίζει η ελιά. Η ελιά συμβολίζει και τον ευρωπαϊκό πολιτικό νότο, στον οποίον πιστεύω βαθειά ότι ανήκεις, γιατί είναι μία ιδεολογική έννοια ο ευρωπαϊκός πολιτικός νότος.

Εμείς λοιπόν όλοι έχουμε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο και εκπροσωπούμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε για τη νίκη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για τη δική σου νίκη, θέλουμε να είσαι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βεβαίως θα θέλαμε να είναι και άλλοι μας φίλοι εδώ, θα θέλαμε να είναι εδώ και η ΔΗΜΑΡ, θα θέλαμε να είναι εδώ άνθρωποι που ανήκουν ιστορικά στο χώρο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, πιστεύω ότι μέχρι τις εκλογές θα πείσουμε κι άλλους και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα είναι τέτοιο ώστε να δημιουργήσει μια δυναμική.

Ξέρω ότι στο πρόγραμμά σου περιλαμβάνεται στη συνέχεια μια συνάντηση με το φίλο μας το Φώτη Κουβέλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχεις και σήμερα μια ακόμη ευκαιρία να του πεις πόση μεγάλη σημασία έχει η συσπείρωση, γιατί αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της περιφέρειας και του νότου.

Γιατί όπως εμείς στηρίζουμε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και εσένα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα 28 κόμματα τα εθνικά, έχουν άποψη για την Ελλάδα και ξέρουν ότι χωρίς κυβερνητική σταθερότητα και δύσκολες αποφάσεις δεν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, δεν μένει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ζώνη του Ευρώ, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και να κάνουμε την Ελλάδα ξανά μια κανονική θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρώπη.

Κι επίσης ξέρω Μάρτιν ότι θα έχεις την ευκαιρία να δειπνήσεις με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων, το Δήμαρχο Αθηναίων, το Γιώργο Καμίνη. Είναι ένα ωραίο παράδειγμα η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, όπως και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.

Είναι τα πρόδρομα φαινόμενα, γιατί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010 στηρίξαμε όλοι μαζί και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς αυτές τις υποψηφιότητες που νίκησαν και θα ξανανικήσουν τώρα, όπως νικούν οι υποψήφιοί μας σε Συνδικάτα, σε Ομοσπονδίες, σε Επιστημονικούς Συλλόγους, σε Επιμελητήρια, παντού καταγράφουμε σημαντικές νίκες της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς.

Αυτό πρέπει να μετασχηματίσουμε σε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, αυτό κάνουμε τώρα και χαίρομαι γιατί με τη δική σου παρουσία εδώ στη Συνδιάσκεψη μπροστά στους εκπροσώπους που εκφράζουν όλους αυτούς τους φορείς που βλέπεις κάτω από το όνομα και το σύμβολο της Ελιάς, έρχεσαι εσύ ως ο υποψήφιός μας να επικυρώσεις αυτό το εγχείρημα και να του δώσεις την ευρωπαϊκή του διάσταση.

Με αυτά τα λόγια και με όλη μου την προσωπική και συντροφική αγάπη, σε παρακαλώ να έρθεις στο βήμα. Ευχαριστώ».