Ατυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συγκάλεσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος το απόγευμα της Κυριακής, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της Ελιάς, στο ΣΕΦ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου να μη μετέχει στην ιδρυτική διάσκεψη της Ελιάς, ενώ καταγράφηκαν πολλές απουσίες μεταξύ των βουλευτών του κόμματος.

Στην αρχή μάλιστα της συνεδρίασης, το θέμα ετέθη από ορισμένους βουλευτές οι οποίοι διερωτήθηκαν γιατί απουσιάζουν οι συνάδελφοί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους παριστάμενους βουλευτές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν ήθελε να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση, φέρεται όμως να μετέφερε στην ΚΟ τη συζήτηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου και κυρίως την επισήμανση του προς τον πρώην Πρωθυπουργό:

«Η αντοχή και η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για να μην διασυρθείς πολιτικά».

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν 11 βουλευτές (σε σύνολο 27) εκ των οποίων οκτώ ενημέρωσαν για την απουσία τους, ενώ τρεις άλλοι δεν ενημέρωσαν.

Συγκεκριμένα απουσίαζαν οι: Απόστολος Κακλαμάνης, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Σαλτούρος, Μιχάλης Κασσής, Κώστας Τριαντάφυλλος, Αντζελα Γκερέκου, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Φίλιππος Σαχινίδης, οι οποίοι ενημέρωσαν για την απουσία τους. Δεν ενημέρωσαν οι: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Θάνος Μωραΐτης και Νίκος Σηφουνάκης.

Οι Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραΐτης έχουν διαμηνύσει πάντως, ότι δεν αποστασιοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ και ότι θα στηρίξουν εκλογικά τις επιλογές του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης έχει διαφοροποιηθεί ανοιχτά -σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του με την κατάληξη της Ελιά -, εκτιμώντας ότι «αντί για διεύρυνση απλώς επέστρεψαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Ηλίας Μόσιαλος».

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της σύσκεψης, τέθηκε και θέμα ασυμβίβαστου, μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και συμμετοχής στο ευρωψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ κλίνει προς την άποψη ότι το ασυμβίβαστο πρέπει να ισχύσει, αλλά να προηγηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα το προβλέπει.

Στην ΚΟ το θέμα τέθηκε αρχικά από τους βουλευτές Κώστα Σκανδαλίδη και Γιάννη Κουτσούκο, οι οποίοι και ζήτησαν να ρυθμιστεί νομοθετικά. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας για το ίδιο θέμα, ανέφερε πως αν ο ίδιος επρόκειτο να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή θα υπέβαλε την παραίτησή του, είτε υπήρχε ασυμβίβαστο είτε όχι.

Στο τέλος της συζήτησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξουσιοδοτήθηκε να χειριστεί εκείνος το θέμα,σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά, αφού πάρει και τη γνώμη των απόντων βουλευτών του Κινήματος.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ΝΔ προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα εσωκομματικά, χωρίς να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση.

Στην κύρια συζήτηση των πολιτικών θεμάτων, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στην σύντομη ενημέρωσή του προς τους βουλευτές, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τη θέση, που διατύπωσε, στη χθεσινή του ομιλία, σύμφωνα με την οποία μία δεύτερη αποτυχία της στρατηγικής εφόδου πρός την εξουσία, θα δημιουργήσει στον ΣΥΡΙΖΑ σοβαρά προβλήματα, καθώς όλα θα πρέπει «να ξαναγραφούν από την αρχή».

Είπε, επίσης, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να μη καταλαβαίνει ότι στη συνείδηση των πολιτών δεν είναι απλά, μια αντιμνημονιακή δύναμη, αλλά μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος.

Στη συζήτηση για τις Περιφέρειες φάνηκε ότι δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα σχετικά με τις υποψηφιότητες στα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Μακεδονία, όπου αναζητούνται υποψήφιοι, ενώ δεν έχει κλείσει ούτε το θέμα της Πελοποννήσου και η υποστήριξη στον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη δεν θεωρείται δεδομένη.