Με τους χαιρετισμούς ευρωπαίων σοσιαλιστών αλλά απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και πολλών νυν και πρώην σημαινόντων στελεχών του ΠΑΣΟΚ άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της διήμερης Συνδιάσκεψης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης», με την παρουσίαση της πολιτικής Διακήρυξης και του λογότυπού της.

«Ηχηρά» απόντες από την έναρξη της Συνδιάσκεψης ήταν, πλην του κ. Παπανδρέου, οι Κώστας Λαλιώτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέπας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης και Γιώργος Πεταλωτής.

«Απευθυνόμαστε σε όλουςτους Έλληνες που κατανοούν τον αγώνα που δίνουμε για τη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος Μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Ελιάς.

«Λυπάμαι για την απουσία της ΔΗΜΑΡ, λυπάμαι για την απουσία όποιων έπρεπε να είναι εδώ και δεν είναι», συμπλήρωσε.

Στο λογότυπο και το σήμα του νέου σχήματος απεικονίζονται, υπό το όνομα και το σύμβολο του ΕΣΚ(PES), ένα δέντρο ελιάς σε πράσινο χρώμα και κάτω από αυτή το όνομα: «ελιά» με κόκκινο χρώμα. Κάτω από το σύμβολο και το όνομα της «Ελιάς», αναγράφεται ο τίτλος «Δημοκρατική Παράταξη» και κάτω από αυτόν, σε οριζόντια διάταξη, τα ονόματα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου και της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου. Δίπλα σε αυτά και υπό το σύμβολο ενός κλαδιού ελιάς, αναγράφονται τα ονόματα των κινήσεων «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».

Της παρουσίασης του Λογότυπου και του σήματος της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης», προηγήθηκε η προβολή μηνυμάτων-χαιρετισμών από Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη, λόγω των όρων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα, όμως ακολουθείται μια υπεύθυνη πολιτική».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια, που γίνεται και με τη Συνδιάσκεψη, να έρθουν κοντά οι κεντροαριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, είπε ότι η μάχη στην Ευρώπη για τις ευρωεκλογές είναι ιστορική, διότι αυτές θα αφορούν την αλλαγή, το εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι αλλαγή. «Η μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη πολιτικά και κοινωνικά αλλαγή», τόνισε, εκπροσωπείται από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Στο μήνυμά του, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάννες Σβόμποντα, σημείωσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα χρειάζονται αλλαγή, ώστε να διεκδικηθεί αλλαγή οικονομικής στρατηγικής, τονίζοντας πως γι αυτόν τον λόγο χρειάζεται να προκύψει στις ευρωεκλογές μεγάλη εκπροσώπηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών.

Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες, που βρίσκονται σε κρίση, χρειάζονται δυνατή στήριξη από την Ευρώπη.

Την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων, έθεσε ως προτεραιότητα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο γενικός γραμματέας του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Χοσέ Σεγούρο.

«Χρειάζεται δυνατή κεντροαριστερά που μπορεί να πει στους πολίτες ότι διαφέρει» και ότι «για να επανακτήσουμε της αξίες της Ευρώπης πρέπει να αποκαταστήσουμε μια ευκαιρία για το μέλλον», ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του PSOE, Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα.

Η ιδρυτική διακήρυξη

«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην «ιδρυτική» διακήρυξη του νέου σχήματος που θα στεγάσει κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.

Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε, δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».

Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη». Και προστίθεται:

Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση.

Θεωρείται ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον «ξεπερασμένη από τα πράγματα και ότι το σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι: «τι κάνουμε από εδώ και πέρα,με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Τονίζεται επίσης ότι «χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Σχετικά με τον ρόλο της «Ελιάς», αναφέρεται: «Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του «μικρού δικομματισμού», ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορά γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της, με τις πολλές αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, όπως και για τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις και τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων καθώς αυτές λαμβάνονται κυρίως από τις ισχυρές χώρες «με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρατήσει «από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης» και «από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού». Προστίθεται ότι υπάρχει ο «διπλός στόχος» της αντιστροφής αυτής της διαλυτικής πορείας: «ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός».

Σχετικά με την ανάληψη από την Παράταξη (η λέξη ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στο κείμενο) της ευθύνης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρεται:

«Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναφορά γίνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τονίζεται:

«Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά».

Σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη.

Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας».

Τονίζεται επίσης ότι οι στόχοι της «Ελιάς» συνδέονται «με ένα που θα αποκαταστήσει την φορολογική δικαιοσύνη και την ορθή κατανομή των πόρων υπέρ της Ανάπτυξης και της Κοινωνίας».

Προωθείται, επίσης, «ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων».

Τονίζεται, επίσης, ότι: «Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ». Και προστίθεται:

«Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας.

Η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ’ αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη».

Το πρόγραμμμα της συνδιάσκεψης

Το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 8- 9 Μαρτίου, έχει ως εξής:

Πρόγραμμα Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης 8-9 Μαρτίου 2014

Σάββατο 8 Μαρτίου

11:00 Διαπιστεύσεις συμμετεχόντων

12:00 Προεδρείο – Άνοιγμα Εργασιών Συνδιάσκεψης

12-13.30 Παρουσίαση Πολιτικής Διακήρυξης Ελιάς – Παρουσίαση Λογότυπου και Σήματος

14:00 Έναρξη Ομιλιών Επικεφαλής κομμάτων, πρωτοβουλιών, κινήσεων, συμμετεχόντων στη Συνδιάσκεψη

Βαγγέλης Βενιζέλος: Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ανδρέας Λοβέρδος: Πρόεδρος Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα

Γιάννης Βούλγαρης: Πρωτοβουλία των «58»

Ηλίας Μόσιαλος: Επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας»

Εκπρόσωποι κινήσεων: Παναγιώτης Βλάχος «Μπροστά», Νίκος Διακουλάκης «Πρωτοβουλία Β»

Γιάννης Τούντας «Πολιτεία 2012», Γιάννης Ράπτης «Νέοι Μεταρρυθμιστές»

Μεταξύ των ομιλητών θα υπάρξουν τοποθετήσεις από μέλη των κομμάτων, των πρωτοβουλιών και των κινήσεων από όλη την Ελλάδα, που εκπροσωπούν και εκφράζουν διάφορους κοινωνικούς χώρους της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και τοποθετήσεις εκπροσώπων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

19:00 Λήξη εργασιών πρώτης ημέρας

Κυριακή 9 Μαρτίου

12:00 Έναρξη: Ευρωεκλογές – Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

– Παρουσίαση της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές

– Ομιλίες:

Επικεφαλής κομμάτων, πρωτοβουλιών, κινήσεων

Ευρωβουλευτών

Υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων

Εκπροσώπων Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων και Οργανώσεων

Συμμετεχόντων

19.00 Ομιλία του Μάρτιν Σούλτς, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

20:30 Λήξη εργασιών Συνδιάσκεψης