Για τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, τον τρίτο πόλο της Προοδευτικής Συνεργασίας στον οποίο συμμετέχει, το «Ποτάμι» αλλά και το περίφημο δημοψήφισμα που είχε προτείνει τον Νοέμβριο του 2011 ο τότε Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Χάρης Καστανίδης κλήθηκε κατ’ αρχάς να σχολιάσει την έλευση στα πολιτικά πράγματα της κίνησης του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Δεν μπορώ να σας πω τίποτα, διότι δεν ξέρω τίποτα. Αυτό που έχει γίνει γνωστό έως τώρα είναι η πρόθεση ενός προσώπου να δημιουργήσει, μαζί με τους συνεργάτες του, ένα πολιτικό σχήμα, αλλά κατά έναν πρωτόγνωρο τρόπο ανακοινώνεται η δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος χωρίς να γνωρίζουμε τι λέει για τα προβλήματα των πολιτών» είπε ο Χάρης Καστανίδης και συνέχισε: «Συνεπώς, δεν ακούμε κάτι για τις πολιτικές που ασκούνται και τι σκέπτονται και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε με αντικειμενικότητα αν δεν τα ακούσουμε αυτά. Δεν αυτοτοποθετείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το «Ποτάμι». Δεν γνωρίζω αν ανήκει στο χώρο της Κεντροαριστεράς, διότι άκουσα τον κ. Θεοδωράκη να λέει ότι δεν τοποθετείται, αλλά κινείται και αριστερά και δεξιά. Επομένως, δεν μας λένε ποιες ιδέες παίρνουν από δεξιά και αριστερά, δεν μας λένε για την κρίση και ποιο είναι το πρόταγμά τους για την έξοδο της χώρας από αυτήν, ποιο είναι το κοινωνικό πρόγραμμά τους και ποια είναι η διαχείριση των δημοκρατικών θεσμών. Αν το κάνει, τότε θα σας πω πού τοποθετείται».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα άλλα δύο πολιτικά εγχειρήματα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, την Πρωτοβουλία των 58 και την Προοδευτική Συνεργασία του Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί να είναι κεντροαριστερά όταν εφαρμόζει πολιτικές νεοφιλελευθερισμού υπό την καθοδήγηση των δανειστών.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός είπε: «Σε ό,τι αφορά για τα άλλα δύο εγχειρήματα πάντοτε υπάρχει το στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού και καθένας λέει αυτό που θέλει. Αλλοι θα κρίνουν. Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι – λυπάμαι που το λέω – όσοι εφαρμόζουν τις πολιτικές του φιλελευθερισμού υπό την καθοδήγηση και την επιτήρηση των δανειστών. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό. Μιλάω για το συγκεκριμένο οργανωτικό μόρφωμα και όχι για τον κόσμο του, ο οποίος εξακολουθεί να είναι δημοκρατικός, προοδευτικός και αναζητεί μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτή, διότι οι πολιτικές που ασκούνται είναι κατ’ εξοχήν νεοφιλελεύθερη, διότι υπάρχει στρατηγική συμμαχία Σαμαρά – Βενιζέλου. Συνεπώς, το ερώτημά μου είναι πώς μπορείς να εφαρμόζεις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να αυτοπροσδιορίζεσαι στην Κεντροαριστερά».

Ακολούθως ο Χάρης Καστανίδης αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011 και υπενθύμισε τη δική του στάση, όταν από το καλοκαίρι του 2010 είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης.

«Θα ήθελα να μου πουν αυτοί που είναι απορριπτικοί και γενικοί κριτές τι έκαναν τον Ιούλιο του 2010, την ώρα που περνούσε το πρώτο Μνημόνιο, όταν αυτός που σας μιλάει, ως υπουργός Δικαιοσύνης, ανέλαβε την ευθύνη να πει ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν έχει καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση και ότι θα πρέπει να γίνουν τριπλές εκλογές για να εγκρίνει ο κόσμος, αν εγκρίνει, αυτήν την πολιτική η όχι» είπε ο Χάρης Καστανίδης στους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑ FM 99,5.

Και πρόσθεσε: «Σας μιλώ για το 2010, τότε λοιπόν πρέπει να σας πω ότι είχα διάφορους σημερινούς κριτές, οι οποίοι έλεγαν «μα τι θέλεις τώρα και δημιουργείς πρόβλημα» και αυτοί μετά αποφάσισαν ότι πρέπει να στηρίξουν από… τα ποτάμια μέχρι δεν ξέρω ‘γω τη Χρυσή Αυγή».

«Θέλω λοιπόν να σας πω ότι το δημοψήφισμα, η μεγαλύτερη δημοκρατική επιλογή την οποία θα μπορούσε να κάνει μια χώρα, η οποία έπρεπε να ζητήσει σ’ ένα αδιέξοδο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, σε μια κρίση του λαού της, εάν θα πάει σε μια νέα δέσμευση, η οποία είναι για τα επόμενα 30 χρόνια. Από ένα κοινοβούλιο που έχει μάλιστα ορισμό εντολής τέσσερα χρόνια και το δημοψήφισμα πρέπει να σας πω ότι πολεμήθηκε λυσσαλέα από όλες τις δυνάμεις είτε της ενημέρωσης είτε της πολιτικής, εντός και εκτός Ελλάδος» σχολίασε ο Χάρης Καστανίδης.