Τα χρόνια πριν από το 1981, πριν δηλαδή γίνει δημοσιογράφος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν οργανωμένος στο ΠαΣοΚ. Είχε, μάλιστα, την προσωνυμία «το πιο γρήγορο πινέλο της Β3», αφού ήταν μετρ της αφισοκόλλησης στα δυτικά προάστια: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Χαϊδάρι. Μετά τον θρίαμβο του ΠαΣοΚ, το 1981, και την «Αλλαγή», τον διέγραψαν ως πολύ αριστερό.

Χθες, ο πασίγνωστος πλέον δημοσιογράφος ανακοίνωσε την επιστροφή του στην πολιτική και την ίδρυση νέου κόμματος με την επωνυμία Το Ποτάμι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνεργάτης των «ΝΕΩΝ», παρουσιαστής των επιτυχημένων «Πρωταγωνιστών» του Mega και ιδιοκτήτης – διευθυντής της ιστοσελίδας γνώμης Protagon, ανακοίνωσε στους στενούς συνεργάτες του την απόσυρσή του από την ενεργό δράση για να πολιτευθεί. «Σας εγκαταλείπω», είπε στους συνεργάτες του, «διότι έτσι πρέπει να παίζεται το παιχνίδι: το σάιτ πρέπει να είναι ανεξάρτητο, και δεν θα είναι αν συνεχίσω να παραμένω σε αυτό. Στο εξής, μπορείτε να γράφετε ακόμα και εναντίον μου».

Η ανακοίνωση του κόμματος χθες πιθανόν να είχε σχέση με τους σοβαρούς κλυδωνισμούς του εγχειρήματος των 58 και της Ελιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ετοιμαζόταν από πολύ καιρό. Κατά τα λεγόμενά του, πολίτες που συναντούσε ανά την Ελλάδα τον προέτρεπαν να αναλάβει ενεργό δράση. Αποφάσισε να πάρει τις παροτρύνσεις στα σοβαρά, ενώ άρχισε να βολιδοσκοπεί διάφορα πρόσωπα για να συμμετάσχουν. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά θα βρεθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του νέου κόμματος – στο οποίο δεν θα συμμετάσχει ο Σταύρος Θεοδωράκης αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν πολύ δύσκολο να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο μη μιλώντας επαρκώς ξένες γλώσσες. Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου θα ανακοινωθεί την επόμενη Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου.

Στο νέο αυτό κόμμα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από το περιβάλλον του Σταύρου Θεοδωράκη, θα συμμετάσχουν κατά βάση πρόσωπα που δεν έχουν πρότερη θητεία σε υπουργεία ή γραφεία πολιτικών: φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, έμποροι, γιατροί, αρχιτέκτονες. Η λογική δεν ήταν να βρούμε το τέλειο σχήμα, λένε πρόσωπα του περιβάλλοντός του, προσθέτοντας ότι ελήφθη πρόνοια να μην είναι ένα κόμμα που θα φαίνεται πως επενδύει στην πολυδιασπασμένη Αριστερά ή στις γενικώς και αορίστως αναφορές στην Κεντροαριστερά.

Το κόμμα δεν θα συγκροτηθεί οργανωτικά όπως τα ήδη υπάρχοντα κόμματα, γι’ αυτό αναζητείται ένα νέο μοντέλο συλλογικής λειτουργίας, στο οποίο μεγάλο ρόλο θα παίξει η ηλεκτρονική διασύνδεση μέσω του Ιντερνετ. Βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά του νέου κόμματος, η αντίθεση στον εθνικισμό, η υπεράσπιση της ανοιχτής κοινωνίας και της Ευρώπης, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Πάντως, στην ερώτηση αν το νέο κόμμα είναι μιντιακό φαινόμενο που κεφαλαιοποιεί τη διασημότητα του ιδρυτή του, πρόσωπα του περιβάλλοντος του Σταύρου Θεοδωράκη υποστηρίζουν ότι, αντιθέτως, στόχος είναι η αρένα της πολιτικής, με την επίκληση σταθερών ιδεολογικών αρχών, συνέπειας και λογικής. Δηλαδή; «Δεν είναι δυνατόν να λέει ο κ. Τσίπρας ότι σε δέκα χρόνια η Ελλάδα θα είναι ο παράδεισος των πετρελαίων και να μην τον αντικρούει στα σοβαρά κανείς» ήταν η απάντηση. Η συνέχεια στο πύρινο έδαφος της πραγματικότητας.