Τον ρόλο της πρωτοπόρου σε όλη την Ευρώπη θα παίξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας για λογαριασμό της Ελλάδας την κατάργηση του μνημονίου, τόνισε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης σεσυνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι αν την κατάργηση του μνημονίου την είχε ζητήσει η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία τώρα ο δρόμος θα ήταν πιο βατός, αλλά αυτή η πρωτοπορία της ελληνικής πλευράς θα έχει και οφέλη, όπως ισχυρίστηκε.

Προσέθεσε ωστόσο ότι πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην προβεί «σε μονομερείς ενέργειες» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά να παρουσιάσει τις θέσεις και τα επιχειρήματά του προκειμένου να βρει ανταπόκριση.

Αλλωστε, όπως είπε, «κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι βιώσιμο», αναφερόμενος τόσο στην πανευρωπαϊκή αμφισβήτηση της νομιμότητας της τρόικας αλλά και στην παραδοχή ότι το μνημόνιο δημιούργησε ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς από την άλλη για το ζήτημα του ευρώ ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε:«Δεν είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ ,αλλά δεν θα δεχτούμε εκβιασμό».

«Αν μας πει κάποιος ή την ζωή σας ως κοινωνία ή το ευρώ, αν τεθούν τέτοιες διλλημματικές καταστάσεις – αν και δεν πιστεύουμε ότι θα τεθούν έτσι – θα αφορούν και το μέλλον και του ίδιου του ευρώ και της ίδιας της Ευρώπης. Κάθε απειλή προς την Ελλάδα θα είναι μια απειλή και για τους άλλους λαούς» είπε.