Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η χώρα «βγαίνει από τον φαύλο κύκλο» στέλνει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός εξηγεί πώς θα χρησιμοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέρεται σε σταδιακή μείωση φόρων – εφόσον διατηρηθούν τα πλεονάσματα – και απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Το πλεόνασμα ξεπερνά το 1,5 δισ. δηλώνει ο Αντ. Σαμαράς και προσθέτει πως «τo επίσημο, μεγάλο και πρόωρο πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή του στην κοινωνία, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ανάκαμψη, η ελάφρυνση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές θα γίνουν μέσα στη φετινή χρονιά. Και όλα μαζί θα συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας. Μιας νέας Ελλάδας».

Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι το πλεόνασμα είναι τριπλάσιο απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν. Τονίζει ότι τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιο απ’ ό,τι πέρυσι και η τάση συνεχίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα θα στηριχθούν η ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος στις αγορές το 2014 και προαναγγέλλει πως σημαντικό κομμάτι αυτού θα επιστραφεί στην κοινωνία, σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους.

Παράλληλα, δεσμεύεται για σταδιακή μείωση των φόρων, εφόσον η χώρα συνεχίσει να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι να μειωθούν σταδιακά οι συντελεστές του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, των κερδών και των ακινήτων. Ειδικά για τους φόρους στα ακίνητα δηλώνει ότι έχει προγραμματιστεί η σταδιακή μείωσή τους κατά 38% ώς το 2016.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, μετά την καταπολέμηση της ανεργίας, η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά του είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Τέλος, απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι σε παράκρουση.