Εμφύλιοι, που οδηγούν σε καθυστερήσεις στην ανακοίνωση επίσημων υποψηφιοτήτων ή και σε συνωστισμό επίδοξων υποψηφίων, αλλά και το φαινόμενο των ανταρτών σηματοδοτούν και αυτήν την εκλογική αναμέτρηση στους δήμους της χώρας.

Στη μάχη της πρωτεύουσας οι υποψήφιοι δεν αποκλείεται μάλιστα να φτάσουν σε τέτοιο αριθμό, που θα έφτιαχναν άνετα ποδοσφαιρική ομάδα, με το αντάρτικο του Νικήτα Κακλαμάνη να προκαλεί πονοκεφάλους στη Συγγρού.

Αντιθέτως, στον άλλο μεγάλο δήμο, του Πειραιά, τα πράγματα για τη ΝΔ ήταν ξεκάθαρα από την αρχή, με την εκ νέου στήριξη του σημερινού δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, ενώ τελικώς και στη Θεσσαλονίκη έκλεισε η υποψηφιότητα του Σταύρου Καλαφάτη, παρά τις αρχικές ενστάσεις που είχε διατυπώσει.

Βασική κατεύθυνση του κόμματος για τους άλλους δήμους υπήρξε κατ’ αρχάς η στήριξη εν ενεργεία γαλάζιων δημάρχων. Στο πλαίσιο αυτό, στη μάχη ρίχνονται ξανά μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς.

Ανάλογη τακτική ακολουθήθηκε και από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου ελπίζουν σε επανάληψη του εκλογικού αποτελέσματος του 2010 σε δήμους όπως της Καλλιθέας με τον Κώστα Ασκούνη, στον Συκεών – Νεάπολης με τον Σίμο Δανιηλίδη, στη Νίκαια – Αγιο Ιωάννη Ρέντη με τον Γιώργο Ιωακειμίδη και στην Αμφιλοχία με τον Απόστολο Κοιμήση. Με την υποστήριξη του ΠαΣοΚ, στη Βέροια θα διεκδικήσει επίσης την επανεκλογή της η Χαρούλα Ουσουτζόγλου, στην Καβάλα ο Κώστας Σιμιτζής και στη Δράμα ο Κυριάκος Χαρακίδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τους σημερινούς δημάρχους που είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερή επιλογή αποτελεί ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, ενώ προβληματισμό στο κόμμα αποτελεί η περίπτωση του Δήμου Σαρωνικού μετά την αποχώρηση του νυν δημάρχου Πέτρου Φιλίππου.

Στις υπόλοιπες περιοχές, η Κουμουνδούρου στρέφεται σε αρκετές περιπτώσεις σε υποψήφιους που είχε στηρίξει και το 2010. Μεταξύ αυτών, η Τίνα Καφατσάκη στον Δήμο Ζωγράφου, ο Παναγιώτης Κανακάκης στην Κηφισιά, ο Δημήτρης Μπίρμπας στο Αιγάλεω ή ο Γιάννης Σταθόπουλος στην Αγία Παρασκευή.

Πέρα από τις συζητήσεις, που συνεχίζονται στα κόμματα, υπάρχουν πάντως πρόσωπα όπου εδώ και καιρό ξεκίνησαν τη δική τους μαραθώνια προεκλογική περίοδο, σπεύδοντας να ανακοινώσουν οι ίδιοι τις υποψηφιότητές τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κίνησης των 5 δημάρχων, όπου ο ένας μετά τον άλλο οι συμμετέχοντες δήλωσαν από νωρίς παρόντες για τη μάχη του Μαΐου 2014.

Την αρχή έκανε ακριβώς έναν χρόνο πριν από τις εκλογές –τον περασμένο Μάιο –ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. «Η παράταξή μαςθα είναιπαρούσα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές» είχε δηλώσει σε επετειακή εκδήλωση της παράταξής του.

Ακολούθησε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. «Η σημερινή δημοτική Αρχή είναι δύο θητειών» ανέφερε, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό –όπως είπε –πως η «κίνηση των 5 δημάρχων» δεν αποτελεί πρόπλασμα ενός φορέα που στοχεύει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στα μέσα Νοεμβρίου κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στη Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη ο οποίος στις αρχές Νοεμβρίου επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως θα πάρει μέρος στις εκλογές.

Τη σκυτάλη πήρε στο τέλος Νοεμβρίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για τη διεκδίκηση και νέας θητείας. Στις υποψηφιότητες αυτές έχουν ήδη εκφράσει υποστήριξη ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς και η κίνηση των 58.

Και δεν είναι οι μόνοι που έσπευσαν να αυτοπροταθούν. Ο δήμαρχος των απεργιών πείνας Χρήστος Κορτζίδης δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου έτοιμος για ακόμη μια θητεία στο Ελληνικό και αναμένεται να αποτελέσει και επίσημη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νερά στην Αλεξανδρούπολη τάραξε ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και πρώην βουλευτής Εβρου του ΠαΣοΚ Απόστολος Φωτιάδης, όταν πριν από μήνες ανακοίνωσε την κάθοδό του στις εκλογές, διεκδικώντας τον δήμο.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, εμφανίστηκε να δίνει το μήνυμα πως θα είναι για τέταρτη φορά διεκδικητής της δημαρχιακής καρέκλας –έχοντας όπως και τις προηγούμενες φορές στήριξη από το ΠαΣοΚ.

Για πέμπτη θητεία ετοιμάζεται από την πλευρά του ο νυν γαλάζιος δήμαρχος Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, ενώ από νωρίς, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, ο Αλέξανδρος Πνευματικός ξεκαθάρισε και αυτός πως θα δώσει ξανά τη μάχη για τον Δήμο Κορίνθου –μια υποψηφιότητα που έχει και το πράσινο φως από τη Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΡΟΩΡΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ. Η παρέλαση προσώπων που επέλεξαν να αρχίσουν πρόωρα την προεκλογική τους εκστρατεία αποδίδεται εξάλλου από στελέχη της Αυτοδιοίκησης τόσο στην προσπάθειά τους να προκαταλάβουν αποφάσεις των κομμάτων όσο και κυρίως στην επιδίωξή τους να τονίσουν την καταρχήν ανεξαρτησία των συνδυασμών τους πέρα από τις όποιες επίσημες ή ανεπίσημες στηρίξεις θα λάβουν στη συνέχεια. Το καθαρό αυτοδιοικητικό προφίλ, που επιχειρούν σε πολλές περιπτώσεις να καλλιεργήσουν, συνδέεται με τον φόβο οι επικείμενες εκλογές να έχουν… μνημονιακό αέρα στοιχείο το οποίο επιθυμούν να ξορκίσουν.