Από αυστηρό έλεγχο αναμένεται να περάσουν περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι συμβάσεις των οποίων μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με Προεδρικά Διατάγματα, διευκρίνισε την Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με σχετικά άρθρο του νομοσχεδίου για την Κατάργηση ή Συγχώνευση 23 Φορέων του Δημοσίου, στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα για επανελέγχους νομιμότητας.

Ο έλεγχος, δεν θα αφορά μόνον τους 35.000 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου αλλά και εκείνους που μονιμοποιήθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα, Κώστα Σκανδαλίδη και Βάσως Παπανδρέου.

Από αυτούς, όπως ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο, όσοι εντοπιστούν ότι δεν διέθεταν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ή λάμβαναν και επιδόματα ανεργίας θα απολύονται.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, ο οποίος αναφερθείς στο νομοσχέδιο σχολίασε «σιγά τα ωά» καθώς αμφισβήτησε ότι εξοικονομούνται πόροι και υποστήριξε ότι από τις μη δημοσιεύσεις στο εθνικό τυπογραφείο έχουμε απώλεια εσόδων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 38 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος άλλωστε, αναφερθείς στις καταργήσεις φορέων υποστήριξε: «Έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό, ούτε καν τα διοικητικά συμβούλια αλλάξαμε. Είμαστε πολύ μακρυά από το να πετύχουμε τους στόχους. Μερικές φορές είναι σα να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας».

Ο Γιώργος Ντόλιος υποστήριξε παράλληλα ότι το ζήτημα των απολύσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί με οξυδέρκεια ώστε να μην χαθούν από το ελληνικό Δημόσιο πολύτιμα στελέχη. Μάλιστα με έντονα αυτοκριτική διάθεση για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «θα έπρεπε να ντρέπονται κάποιοι από εμάς που υπηρέτησαν εκείνες τις εποχές, τέτοιου είδους λογικές και πολιτικές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέρριψε τις αιτιάσεις τόσο του Γιώργου Ντόλιου, όσο και της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι «εάν υπήρξε παρανομία, δεν την έκανε ο συμβασιούχος που μονιμοποιήθηκε αλλά το Δημόσιο», διερωτώμενος: «Γιατί θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας όταν οι σχετικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχουν εντοπίσει ότι υπάρχουν ανησυχητικά ευρήματα παρανομιών;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε δηκτικά μάλιστα πως «προφανώς ο κ. Ντόλιος συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια». Κι αυτό γιατί, όπως είπε, η κατάργηση φορέων έχει όφελος για το δημόσιο και η κατάργηση των δημοσιεύσεων έχει κόστος για το δημόσια αλλά όφελος για τις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος αναφερθείς στον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο υιοθετείται η ποσοτική μέθοδο, που ακολουθείται και σε ευρωπαϊκά κράτη ώστε να μην λαμβάνουν όλοι αδιακρίτως «άριστα» αλλά ένα 25% και ένα 15% από το κρινόμενο σύνολο θα αυτό που θα πρέπει να κατατάσσεται στην χαμηλή διαβάθμιση.

Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι η αξιολόγηση δεν θα πρέπει να συνδέεται με την κινητικότητα καθώς έχει προβλεφθεί να έχει χαμηλή μοριοδότηση αφού μέχρι σήμερα όλοι έχουν άριστα.

Και μια επιστολή… μαϊμού από τον Γιάννη Βρούτση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αναβρασμός επικράτησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση φορέων. Αφορμή, επιστολή που φέρεται να έστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην οποία του ζητά να μην καταργήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, αν όντως έλαβε τέτοια επιστολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε μόνο, ότι έμαθε για την ύπαρξή της. Ομως, όπως είπε, όταν το έλεγξαν οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ήταν ανυπόγραφη.

Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε ο ίδιος με τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε του απηύθυνε επιστολή.

Πάντως, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γιώργος Ντόλιος ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με τους εργαζομένους του ΕΙΕΑΔ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, εκείνοι του παρέδωσαν την εν λόγω επιστολή, η οποία ήταν επίσης ανυπόγραφη. «Δεν ξέρω αν οι εργαζόμενοι λένε ψέματα ή ο Βρούτσης» σχολίασε…