Με διαφωνίες άρχισε στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία υλοποιείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον αποκλεισμό ομογενών και μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον δεν διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά μερικές χιλιάδες ομογενών (7.000 τους υπολόγισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος), καθώς και μετανάστες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα χωρίς να έχουν πολιτογραφηθεί – ανάμεσά τους και πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εισηγητή του, Στάθη Παναγούλη, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας κατά την επόμενη συνεδρίαση, που θα ακολουθήσει την ακρόαση των προσκεκλημένων φορέων (θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων).

Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης θεώρησε πως μια τέτοια διάταξη θα έπρεπε να είχε έρθει στη Βουλή μετά τη διευθέτηση των ζητημάτων της απόδοσης ιθαγένειας.

Αντίστοιχες υπήρξαν οι παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «ενώ το ΣτΕ έχει κηρύξει αντισυνταγματική την εφεδρεία πρώτου τύπου, το χαράτσι και τις περικοπές στις συντάξεις, η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει μονάχα αυτή την απόφαση του ΣτΕ και να αποκλείσει απ’ τις αυτοδιοικητικές εκλογές τους ομογενείς, αλλά και μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν άποψη για τα τοπικά προβλήματα».

«Οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ρύθμιση του δικαίου της ιθαγενείας» συμφώνησε και η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Τζάκρη.

«Εάν δεν φέρουμε αυτή την τροπολογία, την επομένη των εκλογών που κάποιος πολίτης θα προσφύγει, θα ακυρώσει τη διαδικασία και θα ξαναπάμε σε εκλογές, φέρνοντας τη ρύθμιση που τώρα δεν θέλετε» απάντησε στον Αλ. Μητρόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

«Η κυβέρνηση φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση το νομοθέτημα που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ για τους αλλοδαπούς» εκτίμησε η Μαρία Χρυσοβελώνη (ΑΝ.ΕΛ). «Η παραπάνω συμμόρφωση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τα δικαιώματα των ομογενών, που ο υπουργός βάζει στο ίδιο καλάθι με τους αλλοδαπούς. Γι’ αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, να αποδοθούν στους ομογενείς πλήρη πολιτικά δικαιώματα μέσω της ταχείας πολιτογράφησης» συμπλήρωσε.

«Η τροπολογία βάζει στην ίδια μοίρα τους αλλοδαπούς με τους ομογενείς μας -λες και δεν ζήτησαν να έρθουν στη χώρα των προγόνων τους» παρατήρησε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).

«Οι λόγοι στους οποίους οδηγήθηκε το ΣτΕ σ’ αυτήν την απόφαση και πέρασε αυτή η λογική έχουν εκτεθεί από πλευράς ΚΚΕ» σημείωσε ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής. «Το ΚΚΕ έχει ζητήσει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, στους μετανάστες που έχουν κλείσει πέντε χρόνια διαμονής στη χώρα».

Εν τω μεταξύ, χωρίς δυσκολία αναμένεται να υπερψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο επιτρέπεται η συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησής του στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, τα κόμματα δήλωσαν την επί της ουσίας συμφωνία τους, με μόνη εξαίρεση του ΚΚΕ που διατύπωσε επιφυλάξεις δηλώνοντας «παρών».

Κατά τα άλλα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, σχολίασε και την εισαγωγή του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές, θεωρώντας πως «οι δύο εταίροι πλασάρουν ως ανανέωση την κατάργηση της λίστας, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού». «Δεν σας σώζει ο σταυρός. Φέρατε τον σταυρό για να σώσετε τον συνεταίρο σας. Γιατί ενδεχόμενα, με τη λίστα δεν θα βρίσκανε στο ΠΑΣΟΚ ούτε δεύτερο υποψήφιο» σχολίασε ο κ. Παναγούλης, ο οποίος εξέφρασε και την προσωπική του άποψη για διενέργεια βουλευτικών εκλογών, εκ παραλλήλου με τις ευρωεκλογές.

«Δεν καταλαβαίνω τι σας ενοχλεί» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Σας ενοχλεί να ψηφίζει ο λαός εκείνους που κρίνει ως άξιους να πάνε στην Ευρωβουλή; Μήπως με την ίδια λογική θα πρέπει να καθιερώσουμε τη λίστα και στις εθνικές εκλογές;».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, αντί να δώσουμε το δικαίωμα στον κόσμο να ψηφίζει τα πρόσωπα που θέλει, να εφαρμόσουμε την εσωκομματική του διαδικασία -δηλαδή να αντικαταστήσουμε το προνόμιο του αρχηγού και της ομάδας του, με την κομματική παρέα. Είναι δημοκρατική διαδικασία ο Βουδούρης και ο Καρυπίδης που ξεσήκωσε τις κομματικές σας οργανώσεις;» ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Μιχελάκης.

«Εμείς συμφωνούμε στον σταυρό, αλλά όχι και στο τέχνασμα» αποκρίθηκε από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., ο Β. Καπερνάρος.

«Συμπίπτει, όλως σατανικώς, να έχουμε τις αυξήσεις των διοδίων με τις εκλογές, ώστε να μην πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν. Τη δεύτερη Κυριακή που έχουμε και τις ευρωεκλογές, πολλαπλασιάζονται τα έξοδα -και το σκέπτεται κανείς να πάει να ψηφίσει».

«Δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές υφίσταται ο θεσμός του ετεροδημότη, δεν αλλάζουμε τίποτα» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών. «Ο πολίτης δεν υποχρεώνεται να ξοδέψει λεφτά για να μετακινηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του: θα ψηφίσει στον τόπο όπου διαμένει. Και μέχρι τις 14 Μαρτίου, μπορεί κάποιος να δηλώσει πώς θέλει να μεταφέρει τα δικαιώματά του».