Απηχώντας τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης είπε την Πέμπτη πως αν πράγματι εννοούσε ο συγκεκριμένος πολιτικός τις αντισημιτικές και φιλοχρυσαυγίτικες δηλώσεις που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν «δεν θα μπορεί να περάσει ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο».

Οι δηλώσεις Σκουρλέτη στον ΣΚΑΪ είναι ενδεικτικές της δυσφορίας αλλά και του προβληματισμού που υπάρχει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα Καρυπίδη: Είναι προφανές ότι η επιλογή είναι αν μη τι άλλο ατυχής, καθώς οι ακροδεξιών αποχρώσεων θέσεις του ήταν γνωστές εδώ και καιρό και τώρα που βγήκαν στην επιφάνεια δεν μπορεί να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όμως δεν υπάρχουν οι άμεσοι μηχανισμοί στο κόμμα για την ακύρωση της υποψηφιότητάς του, η οποία έχει κυρωθεί με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος του κόμματος έλεγε την Πέμπτη «εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ», θέλοντας να εξηγήσει ότι ούτε με απόφαση του αρχηγού Αλέξη Τσίπρα μπορεί να ακυρωθεί έτσι εύκολα η υποψηφιότητα Καρυπίδη για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από τη στιγμή που έχει εγκριθεί από ανώτατο όργανο του κόμματος.

Ο Πάνος Σουρλέτης ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως η συνάντηση με του Καρυπίδη τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, είναι «μια ευκαιρία» να εξηγήσει ο υποψήφιος τι ακριβώς εννοούσε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο κοζανίτης δημοσιογράφος θα ερωτηθεί τι εννοούσε και αν εννοούσε όσα έγραψε για τη Χρυσή Αυγή, τους Εβραίους, τον Κασιδιάρη κλπ.«Αν τα εννοούσε, όχι υποψήφιος δεν θα είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν θα μπορεί να περάσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκουρλέτης.

Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν πιο απόλυτος. «Το «πάθημα» με την υποψηφιότητα Καρυπίδη, ας μας γίνει μάθημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται συμμαχίες. Με αξιολόγηση όμως, προσοχή και συλλογικότητα» ανέφερε την Πέμπτη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα συζητούσε το θέμα, αναβλήθηκε, όπως είχε συμβεί και για τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Το πρόβλημα είναι ότι την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για την Ιταλία. Και πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν πως ο Θόδωρος Καρυπίδης απλά θα πειστεί να παραιτηθεί από υποψήφιος.

Απάντηση σε Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή

Σε ένα άλλο επεισόδιο του ίδιου σίριαλ, δηλαδή της υποψηφιότητας του Θ. Καρυπίδη και των αντισημιτικών δηλώσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να επιτεθεί κατά του διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής ο οποίος είχε επικρίνει την Τετάρτη την επιλογή της Κουμουνδούρου στο πρόσωπο ενός πολιτικού με τέτοιες ρατσιστικές θέσεις.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή για ομοιότητες με τις «μονταζιέρες του Μεγάρου Μαξίμου και της λεωφόρου Συγγρού»!

«Δυστυχώς υπήρξε μια απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας και ως απαράδεκτη ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί η δημόσια τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος εξαπέλυσε εντελώς αναίτια επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον, ούτε λίγο, ούτε πολύ ως εξτρεμιστικό κόμμα, το οποίο έχει ενσωματωμένες στους κόλπους του αντισημιτικές απόψεις», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του- απάντηση στα όσα ανέφερε η εν λόγω οργάνωση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή σχόλια του Θ. Καρυπίδη, υποψηφίου που στηρίζει το κόμμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο τρόπος της διατύπωσης της παρέμβασης του κυρίου Χάρις, παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με τις μονταζιέρες του Μεγάρου Μαξίμου και της λεωφόρου Συγγρού», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τις θέσεις του κόμματος η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί έμπρακτα απέναντι στους νεοναζί και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Δεν χρειάζεται καμία αναφορά στις δράσεις, σε όλα τα επίπεδα, του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Είναι πασίγνωστες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου προκαλούν έκπληξη κάποια σημεία των χθεσινών δηλώσεων του κ. Χάρις, τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν ως άστοχα. Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις της Αριστεράς απέναντι στα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι από τους ναζί είναι γνωστές και αποτελούν έλλειψη σεβασμού στα εκατομμύρια των Εβραίων θυμάτων των ναζιστών τέτοιες τοποθετήσεις».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ακόμη ότι «παρόλο που ο κ. Χάρις επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θα διστάσουμε να συμφωνήσουμε μαζί του ως προς την έξαρση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα» και παραθέτει «ενδεικτικά γεγονότα που συμβάλουν όντως στην ενίσχυση τέτοιων φαινομένων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σχετικώς:

«1. Τη δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού και ενός εκ των έμπιστών του κ. Τάκη Μπαλτάκου ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την ναζιστική Χρυσή Αυγή.

2. Την προσχώρηση στον κόμμα του κ. Σαμαρά και την ανάδειξη σε κυβερνητικές θέσεις, στελεχών που έχουν κατ’ επανάληψη εκθειάσει το θεωρητικό του Ναζισμού στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Πλεύρη».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC, αν θέλει, να απευθυνθεί αρμοδίως στο Ισραήλ για περαιτέρω πληροφόρηση. Θα πληροφορηθεί σίγουρα ότι ο κ. Βορίδης υπήρξε ο διάδοχος του σημερινού επικεφαλής της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκου Μιχαλολιάκου, στην ηγεσία της νεολαίας της χουντικής και Παπαδοπουλικής ΕΠΕΝ. Θα πληροφορηθεί, επίσης, ότι κ. Βορίδης ήταν δεδηλωμένος αντισημίτης από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια. Θα πληροφορηθεί ακόμη πιο εύκολα και γρήγορα ότι ο κ. Βορίδης ηγείτο στο παρελθόν ξενοφοβικού και ακροδεξιού κόμματος, που λειτουργούσε ως φορέας αντισημιτικών και ρατσιστικών απόψεων, του «Ελληνικού Μετώπου». Κυρίως, όμως, θα πληροφορηθεί ότι ο κ. Βορίδης υπήρξε προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά, όπως, επίσης και ο σημερινός υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης».

Για τον υπουργό Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται «αν ο κ. Χάρις λησμονεί ή δεν γνωρίζει ότι ένας από τους βασικότερους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπήρξε «μαθητής» ενός δηλωμένου αντισημίτη, του Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλίο εναντίον των Εβραίων και τηρεί στάση αμφισβήτησης του ολοκαυτώματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, στα χρόνια της νιότης του φωτογραφιζόταν με ναζιστικές στολές, μιμούμενος τον Χίτλερ. Τόσο ο Μάκης Βορίδης, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπήρξαν μέλη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, του οποίου ο πρόεδρος, Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει διακριθεί για την αντισημιτική του στάση και την εχθρότητά του προς κάθε τι εβραϊκό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει επίσης τα ακόλουθα ερωτήματα:

«Α. Λησμονεί ή δεν γνωρίζει ο κ. Χάρις ότι πριν από λίγο καιρό η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι «Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει επικίνδυνα ίδιες ιδέες με την ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Β. Λησμονεί ή δεν γνωρίζει ο κ. Χάρις, ότι στη ΝΔ και στον περίγυρο του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κινούνται σύμβουλοι, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν εκφράσει ρατσιστικές απόψεις και αντιλήψεις.

Γ. Αν ο κ. Χάρις είναι απληροφόρητος τότε οφείλει να ενημερωθεί σχετικά με το ποιοι είναι εκείνοι των οποίων πλέκει το εγκώμιο».

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γεννά εύλογα ερωτηματικά η απόλυτη ταύτιση απόψεων αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα, του εκτελεστικού διευθυντή μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, με εκείνες τις οποίες διατυπώνουν ακροδεξιοί θύλακες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια στην περίπτωση του Θόδωρου Καρυπίδη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Μόνο μια ανάγνωση των αναρτήσεών του στο facebook θα ήταν αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την αντισημιτική ρητορική του. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση για την ονομασία ΝΕΡΙΤ του φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης το περασμένο καλοκαίρι: