Το μήνυμα πως το ΠαΣοΚ θα προχωρήσει κανονικά με τους 58 για την Ελιά πέρασε χθες μέσω των συνεργατών του ο Βαγγέλης Βενιζέλος, την ώρα που η πρωτοβουλία πραγματοποίησε μια νέα συγκέντρωση στον Πειραιά.

Σε σύσκεψη που είχε το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με στελέχη του κόμματος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κοινής οργανωτικής επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη της Ελιάς και ζήτησε να υποστηριχθεί η κοινή προσπάθεια που γίνεται με τους 58 για συμπόρευση στις ευρωεκλογές.

Στον Πειραιά, την ίδια ώρα ο Ανδρέας Παπαδόπουλος τονίζοντας την ιδιότητά του ως «στελέχους της ΔΗΜΑΡ» επαναλάμβανε ότι «δεν είναι η ώρα του διχασμού και της διαίρεσης» και τόνιζε ότι «χρειαζόμαστε το κόμμα μου, τη ΔΗΜΑΡ, όπως χρειαζόμαστε το ΠαΣοΚ στο σύνολο και τις κινήσεις του χώρου, αλλά και τις προσωπικότητες του χώρου που είναι κομματικά ανέστιες».

Κι αυτό ενώ είχε προηγηθεί προειδοποίηση του Φώτη Κουβέλη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ προς τους διαφωνούντες και κυρίως προς την πλευρά Παπαδόπουλου πως ακόμη και όσοι διαφώνησαν με τις επιλογές του συνεδρίου θα προστατεύσουν τη δημόσια εικόνα του κόμματος και «θα αποτρέψουν ενέργειες οι οποίες αντικειμενικά υπονομεύουν τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας και δράσης του».

Πάντως στη συγκεκριμένη εκδήλωση εμφανίστηκε παρά τις δημόσιες συστάσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος στην προηγούμενη εκδήλωση της Κηφισιάς είχε εμφανιστεί ως ομιλητής.

ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Την εκδήλωση άνοιξε ο συμμετέχων στην πρωτοβουλία των 58 καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του διότι δύο νέοι άνθρωποι, οι Κώστας Τριαντάφυλλος από το ΠαΣοΚ και Ανδρέας Παπαδόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση. Τόνισε ότι επιδίωξη των 58 είναι να κατέβουν οι τόνοι στην πολιτική κι επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την αναφορά του ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Επίσης είπε ότι η παρουσία των 58 δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Ο καθηγητής έδειξε στο ακροατήριο σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ» στο οποίο υπάρχουν τρεις πόρτες, μία του ΠαΣοΚ, μία της ΔΗΜΑΡ και μία του… ποδοσφαίρου και ο προπονητής παροτρύνει τους παίχτες λέγοντας «Παίχτε μπάλα ρεε!».

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση εκ μέρους του κ. Αλιβιζάτου κατά την ανάπτυξη των θεμάτων περί βουλευτικής ασυλίας και των ποινικών ευθυνών υπουργών πως στην περίπτωση Παπακωνσταντίνου (λίστα Λαγκάρντ) «φθάσαμε στο σημείο να ξεχειλώνουμε το Σύνταγμα με αυθαίρετες ερμηνείες πως δεν υπάρχει παραγραφή άρα ορθώς διώκεται ο πρώην υπουργός». Ο καθηγητής είπε πως κατά την άποψή του η ερμηνεία που επελέγη ήταν για να τραβάει κανείς τα μαλλιά του και τόνισε ότι «αντιλαμβάνομαι την πίεση του κόσμου που δεν θέλει να τη γλιτώνουν οι πολιτικοί, αλλά να μην κάνουμε το Σύνταγμα φυσαρμόνικα».

Στην παρέμβασή του ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είπε για την Κεντροαριστερά ότι «πρέπει να μπει το άλογο μπροστά από το κάρο» και επανέλαβε ότι ο θετικός ρόλος της πρωτοβουλίας των 58 βρίσκεται στο ότι αναζητεί αυτά που ενώνουν όλες τις φυλές του χώρου προκειμένου σταδιακά να προχωρήσουν ενωμένες.

Συγχρόνως προσπάθησε να κλείσει τη συζήτηση γύρω από την ονοματολογία για το ευρωψηφοδέλτιο και είπε πως «αυτήν την ώρα το μείζον για τον χώρο δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά τα προγραμματικά». Πρόσθεσε πως αυτός ο χώρος δεν μπορεί να αποτελεί διαχρονικό σύμμαχο του κ. Σαμαρά και της ΝΔ.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης εκτοξεύοντας πυρά στον Βήμα FM είπε ότι ορισμένοι από τους 58 και από όσους αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ είναι πιο φανατικοί για το Μνημόνιο και από τον Πολ Τόμσεν.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ συζητήθηκε το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις περιφέρειες. Ακούγεται το όνομα του Γιάννη Πανούση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, του Δημήτρη Αναγνωστάκη για τη Στερεά Ελλάδα, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου έχει δηλώσει διαθεσιμότητα για την Περιφέρεια Αττικής.

«Εχουμε μία ευκαιρία»

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Κώστας Τριαντάφυλλος ανέφερε ότι «έχουμε μία ευκαιρία στις ερχόμενες ευρωεκλογές να διαμορφώσουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, με βάση την προγραμματική πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών». Τόνισε ακόμα ότι η συνεργασία θα αποτελείται από δυνάμεις που διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλειά τους.