«Νεοναζί από το γερμανικό νότο υποστηρίζουν πορεία ναζιστών στην Ελλάδα» – αυτός είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη δευτεριάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, που αναφέρεται στο ταξίδι που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων από τον γερμανικό νότο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία που διοργάνωσε το Σάββατο η Χρυσή Αυγή με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «γερμανοί νεοναζί, μέλη της οργάνωσης «Ελεύθερο δίκτυο του Νότου» (FNS), ταξίδεψαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην ρατσιστική εκδήλωση «Πορεία για τα Ίμια» που διοργάνωσε το ελληνικό, νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Παράλληλα, οι γερμανοί νεοναζί επισκέφθηκαν και το γερμανικό νεκροταφείο στην περιοχή του Διονύσου – Ραπεντόζης και απέδωσαν τιμές στους γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί ενταφιασμένοι.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με σύντομη αναφορά στην κρίση των Ιμίων το 1996, και τονίζει, ότι η ενεργός συμμετοχή των γερμανών νεοναζί δεν αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς φαίνεται ότι διατηρούν επαφές με το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα και την ηγεσία του από παλαιότερα. Παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνεται, οι έλληνες εθνικιστές δε φαίνεται να διάκεινται θετικά έναντι των γερμανών νεοναζί, λόγω των ιστορικών γεγονότων της γερμανικής κατοχής, ο συγκεκριμένος γερμανικός νεοναζιστικός σχηματισμός παρακολουθεί την πορεία της Χρυσής Αυγής και έχει διοργανώσει σειρά υποστηρικτικών δράσεων, στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός δικτύου διεθνών επαφών με ιδεολογικά συναφείς οργανώσεις.