Τον εαυτό της εκτός σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ, για τον Δήμο της Αθήνας, έθεσε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ελένη Πορτάλιου, ενώπιον των μελών της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μία ομιλία, η οποία ήταν φορτισμένη συγκινησιακά και προκάλεσε αίσθηση στα μέλη της ΚΕ, που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο, η μέχρι σήμερα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων, δεν έκρυψε την πικρία της για την «από άνω»πρόταση του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας.

Οπως εξήγησε η ίδια, δεν έχει «απολύτως καμία αντίρρηση, ίσα-ίσα», για την επιλογή που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του νεαρού οικονομολόγου Γαβριήλ Σακελαρίδη, αλλά για τη διαδικασία αυτής της επιλογής, «που ακυρώνει ουσιαστικά τις λειτουργίες ενός κόμματος της Αριστεράς».

Αιχμές για τον τρόπο ανακοίνωσης και προβολής των υποψηφιοτήτων, όχι μόνο του Δήμου Αθηναίων, αλλά και των 13 περιφερειών, άφησαν και άλλοι ομιλητές από το βήμα της ΚΕ, ιδιαίτερα από την πλευρά της μειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Πορτάλιου προέρχεται από πρώην συνιστώσα που στηρίζει την πλειοψηφία, και ο χειρισμός της υποψηφιότητας για τον δήμο Αθηναίων ενόχλησε και πολλούς συντρόφους της.

Η ΚΕ που συνεχίζει τις εργασίες της, αναμένεται να επικυρώσει τις υποψηφιότητες για τους 13 περιφερειάρχες την Κυριακή, ενώ η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον Δήμο Αθηναίων θα έρθει προς συζήτηση στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ ΑΘήνας και στην παράταξη «Ανοιχτή Πόλη»τις επόμενες ημέρες.

Μετά την τοποθέτηση της κ. Πορτάλιου, άλλοι ομιλητές έσπευσαν να κάνουν λόγο για την ανάγκη διατήρησης των δυνάμεων του κόμματος στην Αθήνα κάνοντας έκκληση για ενότητα.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους περιφερειάρχες, «προβληματική»κρίνεται η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη για την Πελοπόννησο, η οποία αναμένεται να περάσει, αλλά όχι με ομοφωνία.