Την οργή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το φαινόμενο των άδειων υπουργικών εδράνων το πρωί της Παρασκευής, ημέρα κατά την οποία με βάση τον κανονισμό η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις των βουλευτών.

«Πρόκειται για την τελευταία φορά που συμβαίνει, και ξέρουν τι σημαίνει αυτό» δήλωσε σε στενούς του συνεργάτες στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή οι επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών προς τους αρμόδιους υπουργούς ήταν εννέα, ωστόσο απαντήθηκαν μόλις δυο.

Παρών ήταν μόνο και απάντησε κανονικά στην ερώτηση που του υποβλήθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ελαμψαν δια της απουσίας τους, για διάφορους λόγους, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης – ο τελευταίος εμφανίστηκε πάντως στη Βουλή το απόγευμα .

Ειδικότερα η απουσία Βαρβιτσιώτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου .

«Η συστηματική άρνηση απάντησης, που δείχνει περιφρόνηση στο Κοινοβούλιο, τείνει δυστυχώς να αποτελέσει τον κανόνα, για πολλούς υπουργούς», ωστόσο ανέφερει ότι επισημαίνει τη στάση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη «λόγω της σοβαρότητας και της τραγικότητας του ζητήματος στο Φαρμακονήσι – το οποίο αφορούσε η ερώτησή μου».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης εξέφρασε «οδυνηρή του έκπληξη» για την συνεχιζόμενη απουσία υπουργών.

«Νομίζω το σκορ έχει φτάσει το 1 – 11» δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «κλίμα πολιτικού Μιθριδατισμού», ώστε να συνηθίσουν όλοι στην απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από την πλευρά της, η προεδρεύουσα, Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά, δήλωσε ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης και των υπουργών. Κάποιοι, όχι όλοι, εκτίθενται στο σημείο αυτό».