Την πρόθεση της Ελλάδας, ως χώρας με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τον συριακό λαό, να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά στο μονοπάτι της ειρήνης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του στη Συνδιάσκεψη Γενεύη ΙΙ για τη Συρία που διεξάγεται στο Μοντρέ.

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος «η απόφαση της Δαμασκού και του συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης να μετάσχουν στην «Γενεύη ΙΙ» είναι μια καθαρή ένδειξη ότι καταλαβαίνουν πλήρως το μέγεθος του διακυβεύματος για τη χώρα τους και το συριακό λαό».

Μάλιστα, χαιρέτισε την απόφασή τους να συμμετάσχουν στη Συνδιάσκεψη και τους κάλεσε να δείξουν ειλικρινές και εποικοδομητικό πνεύμα, καθώς και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, για το καλό της δικής τους χώρας και προς όφελος του συριακού λαού και των επερχόμενων γενεών.

«Η διεθνής κοινότητα, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, είναι έτοιμη να στηρίξει τη Συρία στις προσπάθειές της να σταθεί στα πόδια της και να ανοικοδομηθεί, μετά από μία επιτυχία της μεταβατικής διαδικασίας «Γενεύη ΙΙ»», υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «για να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις, είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί σταθερή εμπιστοσύνη. Για αυτό είναι βασικό να συμφωνηθούν χωρίς καθυστέρηση Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του συριακού λαού».

Όπως ανέφερε «αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν επί του πεδίου κατάπαυση του πυρός, λήξη των πολιορκιών, εξασφάλιση διαδρόμων ανθρωπιστικής πρόσβασης, απελευθέρωση αιχμαλώτων, ανταλλαγή κρατουμένων. Τα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν προστασία και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων -γυναικών, παιδιών, τραυματιών, ηλικιωμένων, μη εμπλεκόμενων τρίτων, όλων δηλαδή των αθώων θυμάτων αυτής της εμφύλιας σύρραξης. Και θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλίζουν την πλήρη και ίση συμμετοχή των Σύριων γυναικών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στις συνομιλίες της Γενεύης και στην ειρηνευτική διαδικασία γενικότερα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε νωρίτερα την Τετάρτη συνάντηση με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Αλ Αράμπι , ο οποίος τον ευχαρίστησε για την Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 10 Ιουνίου 2014, και θα είναι μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι , και λαμβάνοντας υπόψη το κινεζικό ενδιαφέρον για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ακόμη, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί με τον οποίο συζήτησε για την κατάσταση στη χώρα και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων με αντίστοιχες ιρακινές.