Στο θέμα των «σχέσεων» του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, για τις οποίες κατηγορεί η ΝΔ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την υπόθεση της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού, επανήλθε την Πέμπτη ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος ο οποίος ήδη από το βράδυ της Τετάρτης είχε προκαλέσει αίσθηση λέγοντας πως«υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των ανθρώπων» της 17Ν.

Μιλώντας κατ’ αρχάς σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Πέτρος Τατσόπουλος είπε για την επίμαχη δήλωση: «Ο Πέτρος απ’ ό,τι τον άκουσα κι εγώ, είπε ότι υπάρχουν περιθωριακές απόψεις ανθρώπων που μπορεί να συμφωνούν με τις ιδέες και όχι με τις πράξεις των κρατουμένων.Τώρα, πώς ακριβώς τους ορίζουμε, έχει μεγάλη διαφορά» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως έστρεψε τα βέλη του στις ακραίες φωνές εντός της ΝΔ: «Αντίστοιχα είπα ότι υπάρχουν αντίστοιχες περιθωριακές απόψεις στη ΝΔ που δεν ξέρω πόσο περιθωριακές είναι. Όπως είπα ονομαστικά το «Δίκτυο 21» που είχε μεγάλη διείσδυση στη ΝΔ και προέρχονται από εκεί ο Λαζαρίδης και ο Κρανιδιώτης. Πρεσβεύουν απόψεις αλυτρωτικές, προκαλυμμένα ή απροκάλυπτα. Ακροδεξιές. Κάνει γαργάρα όμως η ΝΔ το ακροδεξιό «τμήμα»» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον BHMA FM 99,5 ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία».

«Οχι επειδή το λέω εγώ, δεν είναι μία δική μου εκτίμηση ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση» είπε και συνέχισε: «Προκύπτει από τα γεγονότα. Μπορούμε να πούμε ότι σχέση με την τρομοκρατία είχε ή έχει ο IRA στην Ιρλανδία, ο οποίος έχει ένα πολιτικό και ένα στρατιωτικό τμήμα ή η ΕΤΑ στη χώρα των Βάσκων. Ακόμη και οι Ερυθρές Ταξιαρχίες προσπάθησαν να φτιάξουν ένα πολιτικό τμήμα, εκτός από το στρατιωτικό που είχαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, δεν έχει στρατιωτικό τμήμα. Όχι απλώς δεν έχει, αλλά δεν έχει και την παραμικρή διάθεση να φτιάξει».

Επιχείρησε επίσης να δικαιολογήσει το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προσέλθει ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν.

«Η ΝΔ, πρώτα απ’ όλα, ξεκινά την κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατία από τη στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπαθούντων, την περίοδο 2003 που δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ τότε που έγινε η δίκη. Και όλοι αυτοί οι φίλα προσκείμενοι που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ΣΥΡΙΖΑίοι ή άλλοι που δεν είναι, όπως ο καθηγητής Ζουράρις, είχαν προσέλθει ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη με συμπληρωματικές μαρτυρίες – ενώ δηλαδή δεν ήξεραν και δεν κατέθεσαν τίποτα για το βασικό κατηγορητήριο. Ήρθαν για να πουν μια έξωθεν καλή μαρτυρία, γιατί οι άνθρωποι αυτοί, ούτως ή άλλως, με το βαρύ κατηγορητήριο, θα έτρωγαν πεντάκις ή εξάκις ισόβια, και ήθελαν να δώσουν ένα παράθυρο ότι δεν ήταν κτήνη από μωρά. Αυτό το επιβάλλει ο δικαιικός πολιτισμός»

Ο Τατσόπουλος μάλιστα υποστήριξε πως «και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μια μερίδα της κοινής γνώμης που τρέφει συμπάθεια, αν όχι καθ’ αυτή προς τη 17Ν, προς την αυτοδικία».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψή του δεν ισχύει στην περίπτωση των μελών της 17Ν ο χαρακτηρισμός «πολιτικοί κρατούμενοι».

«Μια άλλη συμπάθεια, πιο εκλεπτυσμένη, που αν θες υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ: να τους χαρακτηρίζουν πολιτικούς κρατουμένους. Θέλω εδώ να δώσω μια σαφέστατη διευκρίνιση για το τι είναι πολιτικός κρατούμενος και τι δεν είναι, για να μην έχουμε στο μυαλό μας αυταπάτες: Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, έγραφαν πολυσέλιδες προκηρύξεις. Ο «Κάκτος», αν θυμάμαι καλά, του Οδυσσέα Χατζόπουλου, τις είχε εκδώσει σε ένα βιβλίο που ήταν πάνω από 1.000 σελίδες όλες οι προκηρύξεις μαζί. Ρωτώ: αυτές, τις διάβασε ένας εισαγγελέας και είπε «πωπω, αυτά είναι φρικτά πράγματα για τη δημοκρατία μας, βάλτε τους φυλακή». Για τις ιδέες τους μπήκαν φυλακή; Εγώ ξέρω ότι πολιτικός κρατούμενος είναι αυτός που μπαίνει φυλακή για τις ιδέες του ή για τη συγκεκριμένη δράση του. Είναι ο Νέλσον Μαντέλα – ήταν, ο μακαρίτης, ο οποίος έζησε 27 χρόνια στη φυλακή για τις ιδέες του, επειδή ζούσε σε μια κοινωνία ρατσιστική.Εδώ, δεν μπήκαν φυλακή για τις ιδέες τους. Μπήκαν φυλακή για τα εγκλήματά τους και τις δολοφονίες τους. Απαντάω σε όποιον μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τους ονομάζει πολιτικούς κρατουμένους, ότι αυτοί οι άνθρωποι διώκονται και είναι φυλακή για τις ιδέες τους και τη δράση που τους επέβαλαν αυτές. Δεν βρίσκω τίποτα ιδεολογικό και επαναστατικό και θεωρώ απίστευτη πρόκληση ότι ο κ. Ραγκούσης, ο συνήγορος του Ξηρού, βγήκε και μίλησε για επαναστατική δράση και πολιτική απόφαση. Ό,τι κουραφέξαλα, ό,τι μπούρδα θέλει κανείς μπορεί να τη λέει. Αλλά ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στη φυλακή επειδή δολοφόνησαν, δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε» τόνισε ο Τατσόπουλος.