Ως πρόκληση για την Αθήνα βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης της ανάληψη μίας δύσκολης, απαιτητικής και πιεστικής ευρωπαϊκής προεδρίας: Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, η δυσαρέσκεια των Ελλήνων έναντι των Βρυξελλών εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί ενώ στο τέλος του ελληνικού εξαμήνου «καραδοκεί» η δοκιμασία της κάλπης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα «θέλει να αποδείξει ότι θα σταθεί στο ύψος της περίστασης» με την ανάληψη της προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο γράφει η ισπανική El Pais, καθώς δεν έλειψαν μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες οι φωνές που «αμφισβητούσαν την ικανότητα μίας χώρας τόσο απασχολημένης με τα δικά της προβλήματα να συντονίσει τις εργασίες της ΕΕ».

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Αθήνα, τονίζει η ισπανική εφημερίδα, «είναι θέματα που ανησυχούν ολόκληρη τον ευρωπαϊκό Νότο: η τραπεζική ένωση, η πολιτική μετανάστευσης, η μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων και η θαλάσσια πολιτική».

Η Αθήνα, γράφει από την πλευρά της η ιταλική Repubblica, «έρχεται στο τιμόνι της ΕΕ με ένα ικανοποιητικό οικονομικό απολογισμό (καταγράφεται, όπως ζητούσε η τρόικα, πρωτογενές πλεόνασμα), αλλά με μία κοινωνική κατάσταση ακόμη εκρηκτική».

Η «θεραπεία δακρύων και αίματος της τρόικας», γράφει η ιταλική εφημερίδα, «έχει κάνει τη χώρα να λυγίσει», την ώρα που η ανεργία είναι σε ιλιγγιώδη επίπεδα και η βαθιά ύφεση συνεχίζεται. «Όμως η κατάσταση δεν είναι απλή ούτε και από πολιτική σκοπιά: Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε με πλειοψηφία 176 βουλευτών και τώρα έχει μείνει με 153» υπενθυμίζει, λέγοντας πως η εικοτολογία για πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στην προεδρία δεν έχει καταλαγιάσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Guardian: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ελληνική προεδρία την ώρα που ο οργή για τις Βρυξέλλες μεγαλώνει» γράφει η βρετανική εφημερίδα. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «είναι μία ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει πως μία χώρα σε πρόγραμμα στήριξης είναι μία κανονική χώρα και για την Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι μία κανονική χώρα».

Washington Post: «Τα νούμερα βελτιώνονται, τα προβλήματα χειροτερεύουν για την Ελλάδα το 2014»

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2014, με την κυβέρνηση να υπόσχεται να βγάλει τη χώρα από την ύφεση, να κρατήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση που ταρακούνησε το ευρώ, αναφέρει η αμερικανικήWashington Post σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Τα νούμερα βελτιώνονται, τα προβλήματα χειροτερεύουν για την Ελλάδα το 2014».

Στο δημοσίευμα της, η Washington Post τονίζει πως «οι Ελληνες πέρασαν την Πρωτοχρονιά μετά από πολλές ώρες στις ουρές της εφορίας για να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις της λιτότητας στην ώρα τους. Και την ίδια στιγμή, βαριά ομίχλη επέστρεψε στην πρωτεύουσα της χώρας έπειτα από δεκαετίας αυτό τον χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση και βάζουν στα τζάκια σκουπίδια για να ζεσταθούν».

«Kalimera, Kalinichta»

«Kalimera, Kalinichta» ήταν ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που στο φύλλο της 31ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα.

Το σχόλιο συνοδεύεται με φωτογραφία του «Συμποσίου του Πλάτωνα» από τον πίνακα του γερμανού ζωγράφου Ανσελμ Φόιερμπαχ και παρατηρεί:

«Πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τους προεδρίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους προσδώσουμε τη λοιδορία του Τσόρτσιλ προς τον Άτλι, σύμφωνα με την οποία «είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος επειδή έχει κάθε λόγο να είναι μετριόφρων». Είναι άγνωστο εάν η προεδρία του Συμβουλίου προσδώσει στους Έλληνες «ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια», όπως εκτιμά ο Σόιμπλε.Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους», επισημαίνει η συντηρητική εφημερίδα.