Με τη βεβαιότητα ότι το 2014 θα υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας κινείται ο Αντώνης Σαμαράς, όπως ο ίδιος άφησε να διαφανεί στη διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν από την έλευση του νέου χρόνου.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι επισημάνσεις του Πρωθυπουργού αφορούν τόσο την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε οικονομικά αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, και τη «διόρθωση αδικιών» από την εφαρμογή του Μνημονίου όσο και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Υπουργοί που συμμετείχαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην κυβερνητική σύσκεψη, εκτιμούν ότι η πρωθυπουργική αισιοδοξία πηγάζει και από τις επαφές κορυφής που είχε ο κ. Σαμαράς την τελευταία περίοδο, ιδίως με το Βερολίνο. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι τα δύο κομβικής σημασίας ζητήματα όχι μόνο συνδέονται με το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο, αλλά μπορεί να αποτελέσουν τα πιο ισχυρά όπλα της κυβέρνησης στη διπλή εκλογική δοκιμασία του προσεχούς Μαΐου.

Το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας φρόντισε χθες να ενισχύσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε μακρά συζήτηση με τον Πρωθυπουργό σε ιδιωτικού χαρακτήρα γεύμα που του παρέθεσε πριν από τα Χριστούγεννα. «Θα είναι καλύτερη χρονιά αυτή. Πρώτα από όλα, θα έχουμε μια καλή προεδρία στη ΕΕ και ύστερα μερικά πράγματα θα πάνε καλύτερα…», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Παπούλιας στο περιθώριο της ανταλλαγής ευχών με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ κατέστησε σαφές ότι είναι εφικτό και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας στις αγορές μέσα στο 2014.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη νέα χρονιά η χώρα μας θα αποφύγει πολιτικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς. «Δεν θα έχουμε ανωμαλίες, όχι με την παλιά έννοια ανωμαλιών, αλλά των αναταράξεων», ήταν η δική του θέση –που αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος, καθώς οι προβλέψεις του κ. Παπούλια αναφέρονται σε μια χρονιά με μεγάλα πολιτικά γεγονότα και διπλές κάλπες.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα προς τον Γιάννη Στουρνάρα αναφέροντας ότι ο υπουργός Οικονομικών «έχει μια αισιοδοξία μαχητική» και «κάθε μαχόμενος είναι αισιόδοξος ότι το αύριο θα είναι καλύτερο».

Η ΤΡΟΪΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο κινούνται με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και για το ζήτημα του πλεονάσματος και της αναδιανομής του. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, όπως καταγράφηκε στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, θεωρείται κρίσιμη για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί θα επιβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει διελκυστίνδα με την τρόικα, αλλά κυρίως επειδή η κυβέρνηση θα μπορέσει απερίσπαστη να προετοιμαστεί για τη σκληρή σύγκρουση των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.

Στη βάση αυτή, ο κ. Σαμαράς έδωσε σαφείς εντολές προς τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις να αποφευχθούν καθυστερήσεις, έτσι ώστε εντός του Φεβρουαρίου να κλειδώσει η νέα συμφωνία με την τρόικα. Για το δύσκολο σχέδιο της κινητικότητας στο Δημόσιο το 2014 θεωρείται ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, ενώ ως θετικό προμήνυμα καταγράφεται, κατά τις ίδιες πηγές, η «ανοχή» των δανειστών για τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων, το νέο πλαίσιο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμη και για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ (13%) στην εστίαση.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν μετά τη σύσκεψη ότι πεδίο έντονων τριβών μπορεί να αποτελέσει το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, από τη στιγμή που η πλευρά των δανειστών επιμείνει κατά τη νέα διαπραγμάτευση να πιέζει για άμεσες αλλαγές. Το ζήτημα αυτό αποτελεί, ουσιαστικά, μία από τις νέες κόκκινες γραμμές του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς από ΝΔ και ΠαΣοΚ διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να ψηφιστεί ελαστικότερη (για τις επιχειρήσεις) διάταξη από τη Βουλή.

Εναν κύκλο εσωτερικών αντιδράσεων, εξάλλου, αναμένεται να προκαλέσει η απελευθέρωση στην αγορά τροφίμων και μη συνταγογραφημένων φαρμάκων, την οποία απαιτεί η τρόικα, βάσει και των οδηγιών του ΟΟΣΑ. Η απελευθέρωση οδηγεί σε μία σειρά αλλαγών (μέσα από 392 μέτρα) στην αγορά, όπως η πώληση ψωμιού με το ζύγι, η διάθεση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων από σουπερμάρκετ κ.ά. Το ζήτημα εξετάστηκε εκτενώς στην προχθεσινή σύσκεψη και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το επίμαχο σχέδιο να προωθηθεί εντός του Ιανουαρίου.