Να στριμώξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας επιδιώκει το ΠαΣοΚ. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρός του Βαγγέλης Βενιζέλος εστιάζει –με κάθε ευκαιρία –τη συζήτηση γύρω από την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, η αναφορά στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις (συνέντευξη στο Mega και ΚΕ ΠαΣοΚ) δεν είναι τυχαία και αποσκοπεί στο να καταδείξει ότι ο διάδοχος του κ. Παπούλια θα πρέπει να είναι μία καταξιωμένη προσωπικότητα διεθνούς κύρους που θα μπορέσει να προκαλέσει τη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε εύλογο χρονικό διάστημα και αρκετά πριν από την προεδρική εκλογή οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά του και να δηλώσει εάν συναινεί στην πρόταση της κυβέρνησης ή τουλάχιστον να υποδείξει ποιο πρόσωπο θα επιθυμούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει το αξίωμα του ύπατου πολιτειακού παράγοντα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκτιμά ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ένα πρόσωπο προερχόμενο από την Αριστερά, επισημαίνει όμως στους συνομιλητές του ότι αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, δηλαδή η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, θα πρότειναν με κλειστά μάτια την υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Κι αυτό διότι ερμηνεύει κάποιες κινήσεις του κ. Κουβέλη ως άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία ενδεχομένως μετά τις εκλογές, που θα εξυπηρετήσει προεκλογικά την Κουμουνδούρου να υποστηρίζει ότι θα σχηματίσει μεγάλη κυβέρνηση της Αριστεράς, διεμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την υπόθεση της Κεντροαριστεράς.

Επί της ουσίας στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, ούτως ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να προτείνει τον κ. Κουβέλη για την Προεδρία και ο δεύτερος να διευκολύνει την Κουμουνδούρου στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πρακτικά, πιέζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει την πρότασή του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος πιστεύει πως θα καταδείξει ότι υπάρχει σχέδιο αξιωματικής αντιπολίτευσης και ΔΗΜΑΡ ή στην καλύτερη περίπτωση ακόμη και να το «κάψει», αφήνοντας εκτός υποψηφιοτήτων τον κ. Κουβέλη.