Με 152 ψήφους, αλλά και μία απώλεια για την κυβερνητική πλευρά, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.

«Υπέρ»ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και «κατά»ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Β. Πολύδωρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ίωση.

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής του κόμματος, Βύρων Πολύδωρας, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Στο μεταξύ, σε τεταμένο κλίμα συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς. Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ.

Το χρονικό

Με ένταση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η συζήτηση του νομοσχεδίου. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν διαμαρτυρίες για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ζήτησαν να αποσυρθούν όλες οι άσχετες διατάξεις ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης τους κατηγόρησε για δημιουργία εντυπώσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την διαδικασία κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα 6 και 7 τα οποία, όπως είπε, «αφορούν τα τοκογλυφικά πρόστιμα- φωτιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νότης Μαριάς, που διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία του κατεπείγοντος και μίλησε για «νομοσχέδιο -καρμανιόλα».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε να παραμείνουν μόνο τα άρθρα για τους πλειστηριασμούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιοτικό επίπεδο του λαού, χρησιμοποιεί την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την απόσυρση όλων των άσχετων διατάξεων ζήτησε από την ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε παραβίαση του κανονισμού το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται στην ουσία του νομοσχεδίου πριν αρχίσει η συζήτησή του και υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημαγωγία, τονίζοντας ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να τελούν υπό ομηρία στην οποία βρίσκονται τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το νόμο Κατσέλη ενώ επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη ενός κανονιστικού συστήματος με σαφή κοινωνικά κριτήρια που θα αντιμετωπίζει το σύνολο των δανειοληπτών. Επανέλαβε, επίσης την πρόταση του κόμματος του, τα κόκκινα δάνεια να μεταφερθούν σε ένα δημόσιο φορέα με έναν μηχανισμό διαχείρισης τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έκανε λόγο για «ρεαλιστική, υπολογισμένη και δίκαιη λύση με κοινωνική ευαισθησία», τονίζοντας ότι όποιος δεν την ψηφίσει θα προστατεύσει μόνο αυτόν που πραγματικά μπορούσε και δεν πλήρωνε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του ζήτησε, και αναμένει να το δει να γίνεται και στην πράξη, ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές. Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στο άρθρο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η τοκογλυφική αντίληψη του δημοσίου απέναντι στους δανειολήπτες που αδυνατούν αντικειμενικά να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει «το μοντέλο οικονομικής πολιτικής που μας σέρνει στο βούρκο», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του και για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει, όπως είπε, έδρα το Λουξεμβούργο ενώ δεν θα υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο.

«Είναι μια σκόπιμη, ανήθικη και άδικη ρύθμιση. Εμείς δεν συνηγορούμε σε αυτό το αίσχος και στο έγκλημα, στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας» υπογράμμισε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αρτεμης Ματθαιόπουλος.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά κρύβεται πίσω από το κατεπείγον για να φέρει εκβιαστικά διατάξεις επαχθείς, όπως οι προσαυξήσεις προστίμων που έχουν σοβαρά έως και αντισυνταγματικά προβλήματα». «Οι ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών είναι μεν ένα πρώτο βήμα αλλά χρειάζονται βασικές αλλαγές ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες» κατέληξε.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και πρόσθεσε ότι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη στα κεφάλια των δανειοληπτών ενισχύεται το τραπεζικό σύστημα.

«Είναι πολυτέλεια ή δικαίωμα η κάθε λαϊκή οικογένεια να έχει ένα σπίτι να μένει να έχει, υγεία, παιδεία. Είστε ανελέητοι. Θα μείνετε ως κυβέρνηση των μαζικών πλειστηριασμών» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντάκου.

Τσίπρας για πλειστηριασμούς: Πρωτοφανής δήμευση της περιουσίας

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών, τη διάταξη Στουρνάρα για τα υπέρογκα πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και τον ενιαίο φόρο ακινήτων εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ.Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, δίνετε τη χαριστική βολή στη διαλυμένη οικονομία» είπε, ενώ ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία δήμευση της περιουσίας των πολιτών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «υποψήφιους άστεγους».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καλώντας τους να μην «γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα».