Εκτός ΝΔ και από τους κομματικούς καταλόγους των απλών μελών βρίσκεται πλέον ο Μιχάλης Λιάπης. Η διαγραφή του ανακοινώθηκε χθες, όταν έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός δεν εμφανίστηκε στη δίκη του για τις πλαστές πινακίδες του πολυτελούς τζιπ του, όμως η πειθαρχική απόφαση είχε ληφθεί από προχθές, όπως αναφέρεται από το γαλάζιο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού.

Ο πρώην υπουργός, πάντως, προτίμησε χθες να μην εμφανισθεί στο Αυτόφωρο, προκειμένου να δικαστεί, ενώ ο δικηγόρος του ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 30 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Λιάπης, φέρεται να βρίσκεται ήδη εκτός Ελλάδας, αφού όπως είχε πει και στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας στο τζιπ του, «είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ασία»…

Η κίνηση της διαγραφής κρίθηκε αναγκαία όχι μόνο για λόγους ισχυρού συμβολισμού και για να καταγραφεί ότι το κόμμα καταδικάζει τις ενέργειες του πρώην υπουργού, αλλά και επειδή τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ βρέθηκαν αντιμέτωπα με κύμα αντιδράσεων από μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος που ζητούσαν την άμεση αποπομπή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη δημοσιοποίηση της διαγραφής υπήρξε χθες το πρωί επικοινωνία των γραφείων του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται για «αυτονόητη ενέργεια», όπως μεταφέρουν στενοί συνεργάτες του. Επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού, πάντως, τόνιζαν χθες ότι ο κ. Λιάπης ουσιαστικά είχε θέσει εαυτόν εκτός ΝΔ και ως κομματικό μέλος μπορούσε να εμφανίζεται μόνο μέσα από τις καταστάσεις των πρώην βουλευτών. Σε τοπική κομματική οργάνωση, ιδίως της Κηφισιάς όπου κατοικούσε και ασκούσε τα εκλογικά δικαιώματά του, δεν βρέθηκε εγγραφή του.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή κίνηση της ΝΔ επιβεβαιώνει τον προβληματισμό που επικρατεί τόσο στο πρωθυπουργικό επιτελείο όσο και στο κόμμα για τις πολιτικές επιπτώσεις από το «χτύπημα» Λιάπη. Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν χθες την οργή τους και για την απόφαση του πρώην υπουργού να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και να ζητήσει αναβολή της δίκης του, κάνοντας λόγο για «πρόκληση διαρκείας». Παράλληλα, τόνιζαν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για αυστηρότερη μεταχείριση πρώην υπουργών και βουλευτών με συμπεριφορά τύπου Λιάπη, για την κατάρτιση του οποίου έχει ήδη δώσει σχετική εντολή ο κ. Σαμαράς στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

ΑΝΑΒΟΛΗ. Την εκπροσώπηση διά του δικηγόρου του, αντί της φυσικής του παρουσίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων, επέλεξε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης για να υποβάλει αίτημα αναβολής της δίκης του, ύστερα από τη σύλληψή του να οδηγεί ανασφάλιστο τζιπ με πλαστές πινακίδες και χωρίς να έχει μαζί του δίπλωμα οδήγησης.

Από νωρίς χθες το πρωί όσοι έτυχε να έχουν δίκη στο Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου είχε προσδιοριστεί η δίκη του Μιχάλη Λιάπη, έψαχναν να δουν αν ο πρώην υπουργός ήταν κάπου εκεί γύρω.

Τελικά, όταν εκφωνήθηκε η υπόθεση στο ακροατήριο βρισκόταν μόνο ο συνήγορός του, ο οποίος ζήτησε και την αναβολή της δίκης προκειμένου να προσκομίσουν το ασφαλιστήριο που διαθέτει πλέον το όχημα –το οποίο οδηγούσε, ως γνωστόν, ο πρώην υπουργός χωρίς να το έχει ασφαλίσει, όπως απαιτεί ο νόμος.

Επιπλέον, ο δικηγόρος του ενημέρωσε ότι ο εντολέας του από την ημέρα της σύλληψής του μέχρι χθες είχε εξοφλήσει όλα τα διοικητικά πρόστιμα, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2014, την ασφάλεια του οχήματός του, ενώ έχει πάρει πίσω και τις πινακίδες του.

Επειτα από όλα αυτά, το ραντεβού του πρώην υπουργού με τη Δικαιοσύνη ορίστηκε για τις 30 Δεκεμβρίου 2013.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν μέχρι τότε έχει επιστρέψει από το ταξίδι στην Ασία που ετοιμαζόταν να κάνει, όπως ο ίδιος είπε, ή θα εκπροσωπηθεί και πάλι από τον δικηγόρο του, όπως έχει δικαίωμα από τον νόμο.