Δημόσια αντιπαράθεση προκαλεί η συζήτηση για την Κεντροαριστερά λίγες ημέρες πριν από την κεντρική εκδήλωση της κίνησης των 58 στην Αθήνα –τη Δευτέρα.

Την αφορμή έδωσε συνέντευξη της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία κατέθεσε την άποψη πως η κίνηση των 58 θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε νέο κόμμα αφού θα έχει προηγηθεί η διάλυση του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

H κ. Διαμαντοπούλου είπε (real.gr) ότι οι πολίτες που αισθάνονται πολιτικά άστεγοι ζητούν έναν νέο φορέα που θα μιλήσει καθαρά για το πρόβλημα της χώρας και θα παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση για την ανόρθωσή της. «Το νέο δεν μπορεί να προκύψει σε καμία περίπτωση από το απλό άθροισμα των παλιών και φθαρμένων δομών», είπε η πρώην υπουργός εκφράζοντας ανάλογη θέση με εκείνη που διατύπωσε προχθές στον Βήμα FM και ο Γιώργος Φλωρίδης.

Επιπροσθέτως η Αννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι ο νέος πόλος που θα δημιουργηθεί πρέπει από την αρχή να έχει χαρακτηριστικά αυτονομίας και να μη θεωρηθεί κυβερνητικό συμπλήρωμα είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά, ούτε να αποτελέσει ευκαιριοθηρικό μόρφωμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Τις παρεμβάσεις της κ. Διαμαντοπούλου αλλά και του κ. Φλωρίδη σχολίασε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και εκ των συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία των 58, Χρήστος Δερβένης. «Τελικά το εγχείρημα των 58 βρίσκεται σε καλό δρόμο. Απόδειξη οι αντιδράσεις αυτών που θεωρούν την πολιτική, πασαρέλα των προσωπικών τους πολιτικών και αδιεξόδων. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς προφανώς δεν τις περιλαμβάνει».

Πιο ήπιος ο Νίκος Μπίστης, από τους συνυπογράφοντες επίσης το κείμενο για την Κεντροαριστερά, απάντησε μέσω του Real FM λέγοντας ότι η κίνηση των 58 συγκροτήθηκε ώστε ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών να συγκροτηθεί η ελληνική Ελιά, μια εκλογική ομπρέλα με κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα και κυρίως τον ανέστιο κόσμο της Κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου που απαιτεί και ενότητα και ανανέωση.

Ο κ. Μπίστης ανέφερε ότι το αίτημα για διάλυση ΠαΣοΚ ή ΔΗΜΑΡ δεν περιέχεται στο κάλεσμα των 58 και δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο, ενώ επανέλαβε ότι είναι ανοιχτή η πρόσκληση «να πάμε χωρίς όρους στην ιδρυτική συνέλευση της Ελιάς».

Την ίδια ώρα, η Αθηνά Δρέττα από τους 58 μιλώντας στον Βήμα FM είπε ότι η πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς έχει κατηγορηθεί, μέχρι τώρα, για διάφορα αντιφατικά πράγματα. «Εχει κατηγορηθεί ότι ελέγχεται από τον κ. Βενιζέλο ή από τον κ. Σημίτη ή από το ΠαΣοΚ. Εχει την κατηγορία, από μία πλευρά, ότι δεν είναι καθόλου ΠαΣοΚ. Από τη ΔΗΜΑΡ ότι βοηθάει την κυβέρνηση. Από το ΠαΣοΚ ότι δεν βοηθάει την κυβέρνηση». Για να προσθέσει: «Η κριτική που ασκείται κρύβει την αδυναμία να συγκρουστούμε με τους φόβους μας και είναι η μεγάλη εικόνα που προβάλλει τον τελευταίο καιρό παντού για την ανασυγκρότηση της παράταξης».

Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν χρειάζεται να αθροίσουμε προσωπικότητες και σωτήρες. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας νέος προγραμματικός λόγος».