Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του στα θέματα της οικονομίας αλλά και την πρόταση Τσίπρα υπέρ της συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς εξαπέλυσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επανέλαβε την άποψη του Περισσού ότι ήταν λάθος η δημιουργία του Συνασπισμού που αποφάσισαν οι δύο ιστορικοί ηγέτες της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος και Χαρίλαος Φλωράκης. «Υπάρχει μια λαθεμένη άποψη, ότι αυτή είναι νέα τοποθέτηση του Πολιτικού Γραφείου. Δεν είναι νέα τοποθέτηση», τόνισε ο γ.γ. στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 FM. Και υπενθύμισε ότι η δημιουργία του Ενιαίου Συνασπισμού το 1989 εκτιμήθηκε ως λάθος στρατηγικής ήδη απ’ το 1991, στο 14ο Συνέδριο, που έγινε αμέσως μετά τη διάσπαση. Επανέλαβε πως το λάθος εκείνο δεν πρόκειται να επαναληφθεί, καθώς ένα πολιτικό κόμμα, ιδιαίτερα το ΚΚΕ, μπαίνοντας σε έναν συνασπισμό κομμάτων χάνει την αυτοτέλειά του. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Δέστε πώς ξεκίνησε, ως συνασπισμός κομμάτων με συνιστώσες, με ξεχωριστά κόμματα που έκαναν μια συνεργασία, και ήρθε το πράγμα και μπήκε ξανά το γνωστό ζήτημα, «να ενοποιηθούμε, να έχουμε ενιαία άποψη, να έχουμε ενιαία γραμμή»».

Υπογράμμισε ακόμη ότι τέτοιου είδους συμμαχίες δεν γίνονται στην κορυφή των κομμάτων αλλά στη βάση. Οπως επισήμανε ο ισχυρός άντρας του Περισσού, το ΚΚΕ μιλάει πάντα για τη δημιουργία της «λαϊκής συμμαχίας», την οποία θέτει και ως προϋπόθεση για την πορεία της χώρας σε ένα σοσιαλιστικό μοντέλο ανάπτυξης –μοναδικό στον κόσμο, όπως παραδέχτηκε –μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. «Η συμμαχία, η συνεργασία, η συμπαράταξη, πρέπει να γίνει σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων. Εκεί πρέπει να ξεκινήσει. Δεν είναι θέμα κάποιων κορυφών όπου θα καθήσουν, θα συζητήσουν, θα βρουν, για παράδειγμα, ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, θα πουν ένα, δύο, τρία, και θα πάμε εκεί. Αυτή η συνεργασία, αυτή η συμμαχία, εκτός από το ότι έχει κοντά ποδάρια, δεν έχει καμιά προοπτική. Αναμφίβολα δημιουργεί πάρα πολλές παρενέργειες και τελικά την πληρώνει το ίδιο το εργατικό κίνημα, ο ίδιος ο λαός, με τις επιλογές που σε οδηγούν εκεί, μετατοπιζόμενος συνεχώς σε θέσεις, τάχατες για να βρούμε την κοινή συνισταμένη ή να βρούμε την κοινή γλώσσα».

Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΚΚΕ για την ευρωζώνη, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας, «εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που λέμε καθαρά αποδέσμευση από την ΕΕ, άρα να φύγουμε και από το ευρώ, γιατί δεν γίνεται να φύγουμε από την ΕΕ και να είσαι και στο ευρώ».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της οικονομίας παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. «Για ποια ζητήματα μιλάει όταν λέει ότι θέλει την υγιή επιχειρηματικότητα; Θέλει η υγιής επιχειρηματικότητα ή ο επιχειρηματίας να τηρεί τους νόμους του κράτους; Μα, τους νόμους του κράτους τηρούν όλοι οι επιχειρηματίες, και οι εφοπλιστές, και οι βιομήχανοι, και οι τραπεζίτες, γιατί οι νόμοι του κράτους έχουν φτιαχτεί και έχουν ψηφιστεί από εκπροσώπους τους και με τη στήριξη των επιχειρηματιών. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα σκεφτεί ο ίδιος ο εργαζόμενος».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ γιορτάζει τα 95 χρόνια από την ίδρυσή του με εκδήλωση που οργανώνεται στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το 2ο μέρος της συνέντευξης του κ. Κουτσούμπα στον ΒΗΜΑ FM 99.5